Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “engel” kavramının, insanın hayat çizgisinde maruz kaldığı bir sağlık hali olmanın ötesinde toplumsal boyutları bulunan ve ortak çaba gerektiren bir husus olduğunu bildirdi.

Karakaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Karakaş mesajında dünya genelinde 1 milyardan, Türkiye’de ise 12 milyondan fazla engellinin bulunduğunu belirterek istatistiksel olarak bu sayının dünyada her 7 kişiden birinin engelli olması anlamına geldiğini belirterek, engellilere ilişkin toplumsal farkındalığın daha da artmasının elzem olduğunu ifade etti.

Karakaş mesajında AKÜ’nün çevreci ve engelsiz bir kampüse sahip olduğunu ve bu durumun ulusal ve uluslararası boyutta önemli sonuçları beraberinde getirdiğini belirterek şunları belirtti:

 “Anayasamızın 42. maddesinde yer alan ‘kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’  hükmünden yola çıkarak engelli öğrencilerimize de uygun bir kampüs olma yolunda her geçen yıl önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu doğrultuda tüm kampüslerimizde özellikle mekanda erişim sorunları ortadan kaldırılmış, tüm birimlerimizde engelli asansörü, engelli rampaları, engelli tuvaletleri, engelli takip yüzeyleri, Braille alfabesi ile yön levhaları, engelli otoparkları  kazandırılmıştır. Sonuç olarak gelinen noktada AKÜ, mekanda erişim konusunda her geçen gün sorunsuz bir yükseköğretim kurumu olma hedefinde ilerlemektedir. AKÜ olarak çabalarımız sonuçsuz kalmamış ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca her yıl verilen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde, Üniversitemiz mekanda erişilebilirlik alanında son 4 yılda 30’dan fazla mekanda ödüle layık görülmüştür. Bunun yanında lisansüstü öğrenci başvurularında engelli kontenjanının da yer alması, engelliler için engelsiz bir üniversite olduğumuzun bir göstergesidir. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün engellilik konusunda toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artmasına, daha fazla sorumluluk almaya vesile olmasını temenni ediyor, engelleri aşmak için çaba sarf eden tüm engellilerimize aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı bir ömür diliyorum.”

02 Aralık 2023, Cumartesi 196 kez görüntülendi