Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Cumhuriyet Konuşmaları”nın üçüncüsü “Cumhuriyet’e Giden Süreçte Büyük Taarruz’un İran Basınında Yankıları” başlığıyla düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen Cumhuriyet Konuşmalarının üçüncü konferansına; AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güneş ve Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Güneş, Dr. Öğretim Üyesi Talat Koçak, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Sait Çınar ile birlikte öğrenciler katıldı.

İran basını, Yunanlıları işgalci olarak tanımladı

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Doç. Dr. Gülay Çınar, “Cumhuriyet’e Giden Süreçte Büyük Taarruz’un İran Basınında Yankıları” konusunu anlattı. Çınar, konuşmasında Türk-Yunan savaşının son safhasının Büyük Taarruz olduğunu hatırlatarak pek çok ülkenin olduğu gibi İran kamuoyunun da  Türk Kurtuluş Savaşıyla ilgilendiğini söyledi. Çınar, İran basınında Türk Kurtuluş Savaşı ve Büyük Taarruz’un büyük ölçüde yer bulduğunu ve Anadolu’daki Yunan varlığının İran basınında “işgal” olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Çınar, “İran basını 26 Ağustosta başlayan Türk ilerleyişini ‘fetih’ kavramıyla yüceltmiştir. Yunan ordusunun, Türk ordusu karşısındaki ağır kaybını ve düzensiz şekilde geri çekilişini onlara müstahak görmüştür. İran yönetimi, Türkiye ile kader birliği yapmış ve Türk Kurtuluş Savaşına büyük anlam yüklemiştir” dedi.

Büyük Taarruz, İran basınında fetih olarak değerlendirildi

Büyük Taarruz’u, Yunan ve İtilaf Devletlerinin geç fark etmesini sağlamak ve onları hazırlıksız yakalayabilmek için, Başkomutan Mustafa  Kemal Atatürk’ün emriyle basın faaliyetleri engellendiğini anlatan Çınar, savaşla ilgili haberlerin bundan dolayı Eylül 1922 tarihinden sonra yayımlanmaya başladığını ifade etti. Türk ordusunun, Anadolu’daki şehirleri kurtarmasının ardından İran gazetelerinin konuyu sevinçli bir şekilde haber yaptığını anlatan Çınar “İran basınının bu yaklaşımı Türk Kurtuluş Savaşını sömürge altındaki İslam âleminin bağımsızlık savaşı olarak gördüğü şeklinde değerlendirilebilir. Fetih kelimesinin ise özellikle tercih edildiği düşünülmektedir. Gayrimüslimlerin eline geçmiş toprakların yeniden Müslüman Türklerin yurdu kılınması hadisesinin fetih sözcüğü ile izahının uygun görüldüğü tahmin edilmektedir” dedi. Çınar, İran gazetelerinde yer alan haberlerde Yunan ordusunun işgalci ve düşman olarak nitelendirildiğini ifade ederek Yunan ordusunun Anadolu’dan çekilirken köy ve kasabalarda yaptıkları yıkımları ve katliamları savaş suçu olarak değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Konferans AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin’in, Doç. Dr. Gülay Çınar’a teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

07 Aralık 2023, Perşembe 274 kez görüntülendi