Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesinin organize ettiği “Materials Science Ma(s)ters” bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
İbrahim Kuçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Başpınar, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Talaş ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“Proje, Teknoloji Fakültesine Işık Oldu”
Toplantının açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Serhat Başpınar, özellikle kalite kapsamında uluslararası projelere katılım konularında üniversiteler arasında büyük bir yarışın olduğunu belirtti. Başpınar, “Bu bağlamda fakültemizde ve bölümümüzde yürütülen bu projenin önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle müfredatların iyileştirilmesi ve gözden geçirilmesi ile ilgili önemli çalışmalardan ve raporlamalardan geçtik. Bu bağlamda bu proje, hem fakültemize hem de bölümümüze bir ışık oldu. Verilecek bilgilerin yol gösterici olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Daha Fazla Proje Ortaya Koymamız Gerekiyor”
Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol ise diğer fakültelerin de bu tarz projeler yapabileceklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Uluslararası İlişkiler Merkez Müdürlüğü ve ERASMUS Koordinatörlüğü yapmış biri olarak şunu ifade edebilirim; Türkiye’nin havuza göndermiş olduğu paralar bu projeler için kullanılıyor. Bakıldığında bu parayı en az harcayan ülkelerden biriyiz. Bu konularda ciddi maddi destekler var ama ortaya proje koymamız gerekiyor. Üst yönetimin her zaman bu tarz projelere destekleri var. İnşallah önümüzdeki zamanlarda daha büyük ve güzel projelerle üniversitemizi uluslararasılaşma anlamında bir tık daha öne çıkartabiliriz.”
“Türkiye’den Proje Başvuruları Kabul Edilmekte”
Program yöneticisi Prof. Dr. Şükrü Talaş ise Türkiye’nin projede katılımcı ülke olarak bulunduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Materials Science Ma(s)ters projesinde Avrupa Birliği üyelik başvuru statüsü devam eden Türkiye’den de başvurular kabul edilmektedir. Başvuranların Avrupa Birliği finansal mevzuatlarına hakim olması ve hatta Funding Management kurslarına katılıp sertifika alması oldukça faydalı olmaktadır. Bu aşama bizim mali sistemden farklıdır. Diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi yararlanma mümkün olsa da tecrübe eksikliği büyük sıkıntı teşkil ediyor. Projede katılımcı ülke olarak bulunmaktayız. Yürütücü olan ülke Polonya’dır. Proje, Polonya Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Proje bütçesi, 315 bin Euro’dur. Afyon Kocatepe Üniversitesi için ayrılan pay ise 79 bin 800 Euro’dur.”
“Projenin Temel Amacı, Eğitim Kalitesini Arttırmak”
Projenin temel amacının eğitim kalitesini ve öğrenci ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Talaş, “Projenin temel amacı; modern ekonominin, iş gücü piyasasının ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren uluslararası bir şirketler birliği eşliğinde malzeme bilim ve mühendisliği alanında yeni ve disiplinler arası bir yüksek lisans programı geliştirerek eğitim kalitesini arttırmanın yanı sıra malzeme bilimi ve mühendisliği alanında öğrenci ihtiyaçlarını karşılayacak beklentilerin karşılığını oluşturmaktır. Materials Science Ma(s)ters Projesi’nin diğer amacı ise endüstri ihtiyaçları ile şekillendirilen yeni bir içerik hazırlayarak öğrencilerin endüstri odaklı tez konusu ile yetişmelerini sağlamaktır” dedi.
Proje kapsamında şu ana kadar yapılanları sıralayan Talaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Proje kapsamında şu ana kadar değişik endüstriyel sektörlerden çok sayıda katılımcı ile anket yapılmıştır. Bu anketlerde katılımcılara hangi sektörde çalıştıkları ve hangi eğitim seviyesinde oldukları sorulmuş ve ardından yüksek lisans programında görmek istedikleri dersleri yazmaları istenmiştir. İlgili sorular toplandıktan sonra katılımcıların değişik konularda vermiş oldukları cevaplar doğrultusunda, her bir katılımcı üniversite (projedeki 4 üniversite Polonya, Türkiye, Slovakya, Ukrayna) ders önerisi getirmişlerdir. Bu önerilen derslerin şu anda ‘Syllabus ve Techer’s Guide’ları hazırlanmaktadır.”
Program, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol’un Prof. Dr. Şükrü Talaş’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.