Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “İş Hayatında Kadınlar ve İlham Veren Başarı Hikayeleri” söyleşi programı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği (AFİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Samiye Hancıoğlu, Kocaçay Lojistik Firma Sahibi Ayşe Kocaçay ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“Çoğu sektörde kadınlar yönetici olarak görülmek istenmiyor”

Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklara ve ayrımcılığa rağmen bazı özelliklerinden dolayı talep edilen tarafta da olduğunu ifade etti. Özdemir, “İş hayatında kadınlar maalesef çeşitli zorluklarla karşı karşıya geliyor. İş hayatına aynı koşullarda ve niteliklerde başvuruyoruz ama kadınlar bir kez daha kendilerini ispat etmek zorunda kalıyor. Çoğu sektörde kadınlar yönetici olarak görülmek istenmiyor. Hep sekreter veya yardımcı eleman gibi pozisyonlarda olmaları isteniyor. Aynı zamanda farklı sektörlerde kadının da olması isteniyor çünkü kadın daha disiplinli, daha düzenli, başarı için daha azimli ve hedefinden sapmadan yola devam eden bir kişiliğe de sahip. Bu özelliklerinden dolayı bazı yönetim kurullarında kadının da olması arzu ediliyor” diye konuştu.

“Mesleklerin cinsiyeti olmaz”

AFİKAD Başkanı Samiye Hancıoğlu ise konuşmasında iş hayatında kadın olmanın zorluklarına dikkat çekti. Hancıoğlu, “İş hayatında kadın olarak yer almak bazen zorlukları da beraberinde getiriyor. Eğer kadın iş hayatında varsa sekreter olabilir ama müdür olamaz gibi kadına belli bir rol çiziliyor. Mesleklerin cinsiyeti olmaz. Patronu hep erkek olarak görüyorlar. İş hayatında erkeklerin genelde kendini ispatlaması gerekmese de kadının kendini ispat etmesi gerekir. Erkek, kadın fark etmez. Hepimizin çalışması gerekiyor ama bizim daha fazla çalışmamız gerekiyor. Kadınların ‘multitasking’ dediğimiz birçok görevi bir arada yapma gibi bir özelliği var. Bu yetenek iş hayatında biz kadınlara bir avantaj sağlıyor; birkaç işi aynı anda yapabiliyoruz. Bu yeteneği ispatlayıp ortaya koyduktan sonra da demek ki kadınlar daha iyi yapabiliyor şeklinde bir düşünce oluşuyor. Karar mekanizmalarında fazla yükselemiyoruz ama biz de gayret ediyoruz ve sayımızın artmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “Önce cesaret, özgüven, sabır, sebat ve en önemlisi eğitim”

Kocaçay Lojistik Firma Sahibi Ayşe Kocaçay ise maddi manevi hiçbir birikimi olmadan girişimcilik yaptığını belirtti. Kocaçay, “Lise mezunuyum; 3 çocuk annesiyim. Benim iş hayatına başlamam 32 yaşında eşimin vefatından sonra oldu. Eşimi kaybettikten sonra reddi miras yaptım. Maddi imkânlarım kalmamıştı. Çalışmak zorundaydım. Bir şeyler yapacaktım. Ayakta kalmak zorundaydım. Neler yapabilirim diye araştırdım, değerlendirdim. Öncesinde eşimden kulak aşinası olduğum oto kurtarma çekici işini yapmaya karar verdim. Param yoktu, sermayem yoktu. Bankalardan kredi başvurusuna bulundum. Geçmişte bir iş hayatım olmadığı için kredi vermediler. Teşviklerden faydalanamadım. Bir arkadaşımın almış olduğu krediyi değerlendirerek, eski model ekipmanlı bir araç alarak iş hayatındaki yolculuğuma çıkmış oldum. Pazarım yoktu. Kimse bana güvenmiyordu. Kurumsal bir pazar olabilir düşüncesiyle sigorta şirketlerine teklif götürdüm. Deneme sürecine aldılar. Ailem tabii ki karşı çıktı. ‘Erkek egemen sektörde ne işin var’ dediler. Çevrem karşı çıktı, yapamazsın dediler. Yapamazsınlar, olmazlar konuşuldu ama yapacaktım” ifadelerini kullandı. İş hayatında karşılaştığı zorlukları anlatan Kocaçay sözlerine şöyle devam etti:

“Tabii ki bu süreç benim için hiç kolay olmadı. Konforlu bir hayattan hiç deneyimimin olmadığı, zorlu bir hayata geçiş yapacaktım. Bu süreçte en büyük mücadelem rekabetle oldu. Rekabet edebilecek bir güce sahip değildim. Yine en büyük bariyerim iş hayatında ve sektörümde kadın olmamdı. Bu bariyerleri yoğun bir tempoyla çalışarak aştım. Kendimi geliştirme çalışmalarım oldu. Teknolojiyi yakından takip ettim. Bu şekilde süreç devam ederken iş hacmim attı. Tek bir araçla yola çıkmıştım. Ekipman gereksinimim kalmadı. 25. yılımda bölgemde, sektörümde, kategorimde ve mesleğimde lider durumundayım. Networküm sadece yurt içi değil, yurt dışı bağlantılarına da ulaştı. Gururluyum, mutluyum.  Genç arkadaşlarıma önerim önce cesaret, özgüven, sabır, sebat ve en önemlisi ise eğitim olduğudur. Yolunuz, şansınız açık olsun.”

12 Ocak 2024, Cuma 702 kez görüntülendi