Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde “Patent Alma Süreçleri” konulu konferans gerçekleştirildi.

Zoom platformu üstünden çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve moderatörlüğü AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu’nun yaptığı etkinlikte Marka ve Patent Vekili Ahmet Akkaş konuşmacı olarak katıldı.

Açış konuşmasını yapan AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, toplantının amacının yükseköğretim kurumlarında patent alma süreçleri ve hak sahipliği hakkında bilgilendirme yapmak olduğunu belirtti. Uygunoğlu konferansta patent almak için nasıl başvuru yapılacağını, başvuru sırasında nasıl yol izleneceğine dair bilgiler verileceğini söyledi.

Marka ve Patent Vekili Ahmet Akkaş ise gerçekleştirdiği konuşmasında temelde çalıştıkları tüm konunun fikri mülkiyet ve sınai mülkiyet hakları olduğunu söyledi. Fikri mülkiyetin, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ve komşu haklarını ifade ettiğini söyleyen Akkaş, “Fikri mülkiyet, bir kişiye veya kuruluşa ait olan fikir ürünüdür. Sınai mülkiyet, sanayi ve tarım sektöründeki buluş veya yeniliklerin belirli kriterler altında sahibine sağladığı haklar bütünüdür. Mülkiyet hakları, buluş veya yeniliklerle kişi veya kurumlara sağlanan haklar da dahil olmak üzere hakların tanımı, sanayi ve tarım sektörlerinde ilginç ve öncü tasarımlar ve bu hak kanunlarının aşağıdaki çerçevede oluşturulmasıdır” diye konuştu.

“Patentin tekel ve bilgi işlevi var”

Tekniğin bilinen durumunu aşan yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlara verilen belgenin patent olduğunu belirten Akkaş, şunları belirtti:

“Patentin tekel ve bilgi işlevi vardır. Patentlenebilirlik kriterleri açısından sanayiye uygulanabilirlik, yenilik ve buluş basamağı Türkiye’de patent alırken geçmemiz gereken adımlardır. Sanayiye uygulanabilirlik aslında günün teknolojisi ile buluşun üretilmesi için teknolojinin varlığı ve somutlaştırılabilmesi ile ilgilidir. Buluşlar genelde günlük hayattaki problemleri çözmeye yönelik olduğu için bu adımda takılan bir patent hatırlamıyorum. Yenilik açısından değerlendirme yapabilmek için patent başvuru tarihi veya buluşun kamuya sunulduğu tarihten itibaren bir milat oluşturulur; o tarihten öncesi de artık bilinen tekniktir. Son kısımda ise buluş koruma kapsamında değerlendirilir.”

Konferans katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

13 Mart 2024, Çarşamba 104 kez görüntülendi