Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Akademik Düşünce Etik ve Medeniyet Topluluğu (ADEM) ortaklığında “İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif Ersoy” konulu söyleşi düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleşen söyleşide; Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Prof. Dr. Ayşe Ulusoy Tunçel ve Dr. Öğr. Üyesi Taner Tunç konuşmacı olarak yer aldı.

“Mehmet Akif bir mücahitti”

Söyleşinin oturum başkanlığını yapan ve konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Hacı İbrahim Delice, Mehmet Akif’in bilinmeyen yönleriyle konuşulacağını söyledi. Delice, “Mehmet Akif bir istikbal şairi. Kurtuluş sonrası için istikbal olarak düşünülebilir ama ebedi bir istikbal olarak düşünelim. Nabi’nin başlattığı istikbali Mehmet Akif’te de görüyoruz” dedi. Mehmet Akif’i şairliğinin yanında birçok özelliği ile de tanımlayan Delice, “Mehmet Akif’e mücahit de demek istiyorum. ‘Cehede’ kelimesinden yola çıkarsak insanları bir noktaya cehdetmesinden dolayı mücahit olarak adlandırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Akif, Türkçe’nin bütün imkanlarını kullandı”

Mehmet Akif’in 1. Dünya Harbinden sonra İslamcılık düşüncesinden Milliyetçilik düşüncesine evrildiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Ulusoy Tunçel, “Mehmet Akif kendisinden farklı düşüncelere sahip olan şairlerin, yazarların dahi saygı duyduğu bir şairdir” dedi. Mehmet Akif’in Türkçenin bütün imkanlarını kullandığını söyleyen Tunçel, “Manzume, şiirden daha basit algılanan bir türdür. Mehmet Akif’in her zaman şairliği ile nazımlığı arasında tartışma söz konusu olmuştur. Benim nezdimde Mehmet Akif, Ahmet Haşim ölçeğinde, şair gömleği ile doğmuş çok güçlü bir şairdir. Akif’in Safahat’ta coştuğu çok güçlü bölümler vardır. Çanakkale şiiri ve Bülbül şiirlerini de bunun bir örneği olarak gösterebiliriz” diye konuştu.

“Akif, zamanın ötesinde bir şair”

Dr. Öğr. Üyesi Taner Tunç ise Mehmet Akif üzerine konuşmanın ve onu düşünmenin bu coğrafya üzerinde yaşayan tüm insanlar için bir görev olduğuna dikkat çekti. Tunç, “Mehmet Akif’in pek çok eserinde İstiklal Marşına dair sözlerin olduğunu ve aslında istiklal marşını kafasında şekillendirdiğini görürüz” diye konuştu. Filistin ve Ukrayna savaşlarında yapılan soykırımları örnek gösteren Tunç, Çanakkale’de yapılan soykırımın bundan çok daha fazlası olduğunu belirterek, “İstiklal Marşının dahi söz konusu Milli Mücadeleyi anlatmaya kudreti yetmez, bunu yansıtabilecek hiçbir şiir mümkün değildir. Bunu içtenlikle söylüyorum fakat İstiklal Marşı bir nebze de olsa bize o mücadeleyi hissettirmiştir” ifadelerini kullandı. Mehmet Akif’in şairliğin ötesinde güçlü bir karakterinin de olduğunu dile getiren Tunç, “Mehmet Akif, davranışı ile karakteri arasında zerre fark olmayan bir kişiliktir. Sadece şairliği ile değil karakteri ile de bu toplumun yetiştirdiği en kıymetli isimlerden bir tanesidir Mehmet Akif. Böyle şairler zamanın ötesinde var olan isimlerdir ve kıymetleri bilinmelidir” dedi.

Söyleşi, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

21 Mart 2024, Perşembe 98 kez görüntülendi