Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Helal Akreditasyon Kurumu, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliği ile düzenlenen 3. Uluslararası Helal (Müslüman Dostu) Turizm Kongresi başarıyla gerçekleştirildi.
Seferihisar’daki Royal Teos Otel’de düzenlenen kongreye; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, İslam Ülkeleri Standart ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt, MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak, Uluslararası Helal Turizm Derneği Başkanı Yusuf Gerçeker, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Mali İşler ve Kaliteden Sorumlu Rektör Danışmanı. Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Volkan Yüncü, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu, Azerbeycan Turizm ve İşletmecilik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aras Aslanlı, Haridev Joshi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sudhi Rajiv, Hindistan Kota Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Neelima Singh, Endonezya Nasional Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ernawati Sinaga, Özbekistan Taşkent State Transport Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bakhodir Turaev, Malta Amerika Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Michel Najjar’ı temsilen Doç. Dr. Vianna Hassan, Sri Lanka Colombo Üniversitesi Sürdürülebilir Turizm Birliği Başkanı Prof. Dr. Suranga Silva, Endonezya Trisakti Turizm Enstitüsünü temsilen Avustralya James Cook Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hera Oktadina ile birlikte akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.
16 ülkeden turizm sektörü temsilcisinin konuşmalarıyla tamamlanan ilk gün oturumlarının ardından bugün bilimsel sunumlar gerçekleştirildi. 24 ülkedeki 55 üniversiteden 124 araştırmacı, helal turizmin kurumsal altyapısı, hizmet kalitesinin artırılması, standardizasyonu ve gelişim modellerine ilişkin 72 bilimsel çalışmasını sundu.
Özbekistan’dan Cezayir’e kadar pek çok ülkeden katılım
3. Uluslararası Helal Turizm Kongresinin ikinci gününde toplam 3 salonda gerçekleştirilen 9 farklı oturumda sunumlar gerçekleştirildi. İkinci günün oturumlarında İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer moderatörlüğündeki “Müslüman Dostu Turizm ve Yönetimi” başlıklı oturumda Özbekistan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesinden Mustaeva Shokhida Sadullaevna “Özbekistan’da Helal Turizmin Gelişimi: Mevcut Durum ve Beklentiler”, ve Irina Kadirova “Helal Ürün Kavramı ve Özbekistan’daki Mevcut Durumu”, Endonezya Trisakti Turizm Enstitüsünü temsilen Avustralya James Cook Üniversitesinden Doç. Dr. Hera Oktadiana “Helal ve Müslüman Dostu Turizm Hakkında Neleri Keşfetmeliyiz?”, Endonezya Üniversitesinden Prof. Dr. Yanki Hartijasti “Müslüman Dostu Turizmin Meta Ekonomisini Yerel Bilgelik ile Dengelemek: Endonezya’da Bir Araştırma”, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Che Wan Nur Safraa, Prof. Dr. Ahmad R. Albattat ve Prof. Dr. Norhidayah Azman ve Niccolo Cusano Üniversitesinden Prof. Dr. Marco Valeri “Turizmin Geliştirilmesinde Bir Katalizör Olarak Atık Yönetiminde Toplum Temelli Agro-Ekoturizm Sürdürülebilirliği: Malezya Sabah bölgesindeki Palmiye Yağı Ekimi Üzerine” başlıklı sunumları gerçekleştirdi.
Dünyanın farklı ülkelerindeki Müslüman Dostu Turizm anlatıldı
AKÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Engin Aytekin moderatörlüğünde “Müslüman Dostu Turizmi Keşfetmek” başlıklı gerçekleştirilen oturumda ise Endonezya Ulusal Üniversitesinden Doç. Dr. Irma Indrayani ve Bima Kurnia “Helal Turizmin Gerçekleştirilmesinde Endonezya Diplomasisi”, Doç. Dr. Asep Parantika ise “Endonezya’da Turizm Alanlarındaki Küçük İşletmeler için Helal Belgelendirme Politikasının Uygulanması”, Endonezya Ulusal Üniversitesinden Astri Rozanah Siregar ve Nurul Athiya Ishqila “Sade Geleneksel Köyü, Lombok, Nusa Tenggara Barat, Endonezya’da Sürdürülebilir Helal Turizm Geliştirme Potansiyelinin Araştırılması”, Sri Lanka Jayewardenepura Üniversitesinden Gayathri Puwanendram ve Sri Lanka Colombo Üniversitesinden Prof. Dr. D.A.C. Suranga Silva “Sri Lanka’da Müslüman Dostu Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi: Kültürel Mirasın Zenginleştirilmesi ve Misafirperverlik için Yenilikçi Stratejiler”, Özbekistan Turizm Geliştirme Araştırma Enstitüsünden Barnokhon Hallakova “Küresel Sorunların Çözümü Olarak Müslüman Dostu Ekoturizm” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Multidisipliner bakış açısı ile masaya yatırıldı
Hindistan Kota Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Neelima Singh moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda Malta Üniversitesinden Doç. Dr. Viana Hassan ve Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat “Kültürler Arası Sağlık: Avrupa’da Helal Sağlık Turizmini Keşfetmek”, Hindistan Kota Üniversitesinden Doç. Dr. Jatin Maniktala ve Özbekistan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesinden Kirti Maniktala “Arap Turizminin Mitleri: Körfez’e Odaklanan İkincil Bir Çalışma”, Özbekistan Turizm Geliştirme Araştırma Enstitüsünden Nigora Bukharova “İslami Mirası Kucaklamak: Müslüman Dostu Girişimler ve Rehber Eğitimi Yoluyla Özbekistan’da Turizmin Yükseltilmesi”, Sri Lanka CINEC Üniversitesinden Öğr. Gör. Sampath Siriwardena ve Sri Lanka Colombo Üniversitesinden Prof. Dr. D.A.C. Suranga Silva “Helal Turizmin Teşvik Edilmesinde Dinlerarası Katılımın Rolünün Araştırılması: Kültürel Değişim, Dini Hoşgörü ve Sosyal Uyum Üzerine Nitel Bir Çalışma”, Maldivler Medya Konseyi Genel Müdürü Muna Fathmath ve Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat “Maldivler’de Yerel Turizm Bağlamında Müslüman Dostu Turizm ve Konukseverliğe İlişkin Turist Beklentileri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Batman moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Araş. Gör. Dr. Oğuz Çolak, Araş. Gör. Serdar Bülbül, Doç. Dr. Ömer Saraç ve Prof. Dr. Orhan Batman tarafından “Helal Expo Fuarının Turizm Öğrencilerinin Perspektifinden Değerlendirilmesi”, Artvin Çoruh Üniversitesinden Doç. Dr. Turgut Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Doç. Dr. Erdem Baydeniz ve Afyon Kocatepe Üniversitesinden Araş. Gör. Nurullah Kart tarafından “Helal (Müslüman Dostu) Turizme Odaklanan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı ve Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu ve öğrenci Selin İdiz “Avrupa’daki Koşer ve Helal Uygulamalarının Catering ve Restoran İşletmeleri Kapsamında İncelenmesi”, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Orhan Batman, Doç. Dr. Recep Yıldırgan, Araş. Gör. Meliha Sena Yıldırgan ve öğrenci Ebru Arıcı tarafından “İzmir Destinasyonunun Müslüman Dostu Turizm Potansiyelinin Araştırılması”, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Batman ve öğrenciler Vildan Tüysüz ve Yasin Tüysüz tarafından “Sakarya’daki Helal Konseptli Konaklama İşletmelerinin Online Müşteri Yorumları: halalbooking.com Örneği” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Müslüman Dostu Turizm ve Gastronomi değerlendirildi
Endonezya Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Ernawati Sinaga moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve Gastronomi” başlıklı oturumda Özbekistan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesinden Salieva Ekaterina Sergeevna, İzmir Ekonomi Üniversitesinden Doç. Dr. Betül Öztürk, Özbekistan Turizm Geliştirme Araştırma Enstitüsünden Tukhtayeva Khurshida Farkhodovna, Endonezya Trilogi Üniversitesinden Doç. Dr. Aam Bastaman, İstanbul Kent Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Eren Balıkel, Endonezya Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Ernawati Sinaga “Endonezya’da Müslüman Dostu Turizmde Garantili Helal Gıdanın Bulunabilirliğine İlişkin Bazı Hususlar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Akif Gökçe moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda Dünya Turist Rehberleri Birlikleri Federasyonundan Macaristan Ulusal Eğitmeni Ivana Karanikić, Sırbistan Uluslararası Baş Eğitmeni Ivana Ćuruvija, İran Ulusal Eğitmeni Hossein Dehghanmanshadi, Slovenya Maribor Üniversitesinden Mateja Kregar, Sırbistan İşletme ve Turizm Kolejinden Miloš Ćuruvija, “Müslüman Dostu Turizmde Helal Tur Rehberlerinin Eğitiminin Önemi”, Özbekistan Turizm Geliştirme Araştırma Enstitüsünden Soatova Sabohat Abdumusaevna, Özbekistan Taşkent Devlet Eğitim Üniversitesinden Soatova Shohista Abdumusaevna, “Özbekistan’da Helal Turizmin Geliştirilmesi: Sorunlar ve Çözümler”, Filipinler Sultan Kudarat Devlet Üniversitesinden Prof. Dr. Mildred F. Accad ve Jaad – Alhaq Bua, “Filipinler’deki Sultan Kudarat Bir Başkent ve Tek Şehirdeki Helal Restoranların İç Mekan Tasarımı ve Ticari Tabela Analizi”, Sultan Kudarat Devlet Üniversitesinden Dr. Noraisa K. Yasin “Sultan Kudarat Devlet Üniversitesindeki Öğrencilerin Helal Keçi Bilimine İlgi ve Hazır Bulunuşluklarının Araştırılması: Tarım Bilimleri Lisans (BSA) ve Tarım Teknolojileri Lisans (BAT) Birinci Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Vaka Çalışması”, Tayland Fu Jen Katolik Üniversitesinden Prof. Dr. Che-Jen Su “Workation: Helal Turizm için Yükselen Bir Trend mi?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Müslüman Dostu Turizmin geleceği konuşuldu
Avustralya James Cook Üniversitesinden Doç. Dr. Hera Oktadiana moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Helal Seyahati Yeniden Tasarlamak: Müslüman Dostu Turizmde İlerici Fikirler” başlıklı oturumda Müslüman Kadınlar Seyahat Grubu Kurucusu ve Direktörü Sadia Ramzan, Karadağ Uluslarası Turizm Danışmanı Dr. Aleksandra Gardasevic-Slavuljica, Gazeteci ve İçerik Üreticisi Sacide Tuba Barkçin, Helal Seyahat Ağı Kurucusu ve Direktörü, İngiltere Archer & Gaher Adventures Kurucusu Hafsa Gaher, Zanzibar Assalam Toplum Vakfı Kurucusu Dr. Hatice Çolak Ali birer konuşma yaptı.
Sri Lanka Colombo Üniversitesinden Prof. Dr. D.A.C. Suranga Silva, moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizmde Yeni Fikirler” başlıklı oturumda, Endonezya Ulusal Üniversitesinden Öğr. Gör. Dela Anjelawati, “Endonezya’da Helal Turizm ve Müslüman Dostu Dijital İletişim Stratejisi”, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinden Prof. Dr. Roslina Othman, Prof. Dr. Ida Madieha Abdul Ghani Azmi ve Doç. Dr. Noriah Ramli “Müslüman Dostu Seyahat ve Turizmde Artırılmış Gerçeklik Kabulüne İlişkin Teorik Bir Model”, Özbekistan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesinden Elena Salnikova “Müslüman Dostu Turizmde Yenilikçi Yaklaşımların Keşfedilmesi”, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Doç. Dr. Norhidayah Binti Azman, Doç. Dr. Che Wan Nur Safraa, Nurul Atiqah Mohammad Zamri ve Nur Ameera Sofea “Malezya’nın Klang Vadisi Bölgesinde Turistlerin Viral Pazarlamaya Yönelik Tutumlarının Analizi”, İskoçya Dundee Üniversitesinden Siska Mandalia “Müslüman Turistleri Mandeh Adası’na Çekmek için Pazarlama Stratejileri: Dijital Pazarlama Girişimi Üzerine Bir Vaka Çalışması” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Küresel ölçekte Müslüman Dostu Turizm
Kongrenin ikinci gününün öğleden sonraki oturumlarında ise ilk olarak Royal Teos Otel Genel Müdürü Yusuf Gerçeker moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm Hizmetlerini Küresel Pazarlanması” başlıklı oturumda Hac-Umre Turizm Acentesi Derneği Başkanı Diyaeddin Şahin, MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak, MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mecit Kılınçaslan, All Seasons Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topaloğlu, Rİ-ART Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı İbrahim Karaman birer konuşma yaptı.
Malta Üniversitesinden Doç. Dr. Viana Hassan, moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda,Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Zhao Yi, Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Zou Tongqian ve Zheng Jie “Helal Otel Hizmet Kalitesinin Otel Fiyatları Üzerindeki Etkisi”, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Öğr. Gör. Lect. Weishi Song, Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Doç. Dr. Aza Azlina Binti Md Kassim “Kurumsal Karbon Bilgilerinin Açıklanmasını Etkileyen Faktörlerin Analizi – Çin’deki Helal Gıda Endüstrisi Şirketi Deneyimi”, Çin Anhui Üniversitesinden Wang Li, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, “Lezzetli Manzarada Gezinmek: Çin’de Helal Mutfak ve Turizm Pazarlama Stratejileri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Doç. Dr. Viana Hassan, moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Öğr. Gör. Yusuf İnce, Düzce Üniversitesinden Prof. Dr. Muammer Mesci ve Prof. Dr. Zeynep Mesci “Ahşap Camilerin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi: Bolu Örneği”, Selçuk Üniversitesinden Doç. Dr. Erkan Akgöz, Bengüsu Karagöz ve Beyza Akın “Helal Turizm Hizmet Belgesine Sahip Otellerin Misafir Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Akdeniz Üniversitesinden Doç. Dr. Ömer Akgün Tekin ve Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesinden Doç. Dr. Engin Üngüren, “Türkiye’de Gelişmekte Olan Doğa Temelli Müslüman Dostu Bir Turizm Destinasyonu: Fırtına Vadisi”, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Doç. Dr. Elif Aslan ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Serkan Şengül “Helal Gıdaların Online Pazarlaması: Hepsiburada ve Trendyol Örneği”, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Enes Ölmez ve Doç. Dr. Ahu Yazıcı Ayyıldız tarafından “Helal Otellerin Instagram’daki Sosyal Medya Hesapları Üzerine Bir Analiz ve Değerlendirme” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sosyal medyada Müslüman Dostu Turizm
İngiltere Canterbury Hristiyan Kilisesi Üniversitesinden Doç. Dr. Dababrata Chowdhury, moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve Sosyal Medya” başlıklı oturumda, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Doç. Dr. Norhidayah Binti Azman, Iylia Dayana Mohamed Izwan, Ahmad Shazeer Mohamed Thaheer ve Doç. Dr. Che Wan Nur Safraa “Sosyal Medyanın Turizmde Tekrar Ziyaret Niyetlerini Artırmadaki Etkisi ve Fanatizm ile İlişkisi”, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Nurul Atiqah Mohamad Zamri, Doç. Dr. Ahmad R Albattat ve Doç. Dr. Norhidayah Azman “Sosyal Medya Trendlerinin Y Kuşağı Müslüman Gezginlerin Turizm Endüstrisi Davranışları Üzerindeki Etkisi: Literatür Taraması”, Hİndistan Kota Üniversitesinden Doç. Dr. Anukrati Sharma, Doç. Dr. Shruti Arora ve Om Krishan Gunjal “Sosyal Medyadaki Tweetler/Bloglar/Resimler Üzerinden Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Doç. Dr. Norhidayah Binti Azman, Iylia Dayana Mohamed Izwan, Ahmad Shazeer Mohamed Thaheer ve Doç. Dr. Che Wan Nur Safraa “TikTok’un Turistlerin Seyahat Destinasyonu Seçiminde Karar Verme Sürecine Etkisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Fas Cadi Ayyad Üniversitesinden Prof. Dr. Said Laouadi, moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve İşletme” başlıklı oturumda Kastamonu Üniversitesinden Doç. Dr. Ihab Said Ibrahim ve Doç. Dr. Soaad Sholak “Arapça Dil Güvenliğini Güçlendirmek için Turizmden Yararlanma”, Cezayir Kasdi Merbah Ouargla Üniversitesinden Doç. Dr. Taha Aissani “Helal Turizmi Geliştirme Mekanizması Olarak Kültürel Miras”, Cezayir Illizi Üniversitesinden Prof. Dr. Benhamed Abdelgheni ve Prof. Dr. Imane Bebba “İslami Turizmin Tarihsel Bileşenleri ve Cezayir’de Etkinleştirilmesinin Yolları”, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Doç. Dr. Akif Gökçe, Rabia Allami, Bilal Furkan Sırım ve Prof. Dr. Orhan Batman “Sapanca Destinasyonundaki Bungalovların Helal Beklentileri Karşılayıp Karşılamadığı Üzerine Bir Araştırma: Arap Misafirlerin Görüşleri Üzerine Bir İnceleme”, Cezayir Setif Üniversitesinden “Helal Turizmde Tüketici Davranışlarının Psikolojik Modellere Göre Analizi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Afyon Kocatepe Üniversitesinden Prof. Dr. Şuayıp Özdemir moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Multidisipliner Yönleriyle Müslüman Dostu Turizm” başlıklı oturumda Gaziantep Üniversitesinden Kübra Nur Sevim, Mersin Üniversitesiden Doç. Dr. Abdullah Akmaz ve Doç. Dr. Metin Sürme “Helal Gıda Alanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi”, Dr. Yasemin Bilgin Koçak, Dr. Eda Hazarhun ve Antalya Aladdin Keykubat Üniversitesinden Prof. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz “Müslüman Türk Turistlerin Tatil Tercihinde Helal Gıdanın Rolü”, Düzce Üniversitesinden Doç. Dr. Şeyda Faikoğlu “Antalya İlindeki Helal Turizm Otelleri ile Her Şey Dahil Otellerin Finansal Açıdan Karşılaştırılması”, İstanbul Gedik Üniversitesinden Doç. Dr. Nihan Yarmacı Güvenç, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Doç. Dr. Alper Kurnaz ve 9 Eylül Üniversitesinden Öğr. Gör. Uğur Lokman “Şeflerin Bakış Açısıyla Helal Gıda Ürünlerinin Tedarik Zinciri Süreçleri”, Azerbaycan Turizm ve İşletme Üniversitesinden Fidan Ruhulla Velizade “İnsanları Dini ve Helal Turizme Yönlendiren “Ne ve Hangi Neden” Soruları Üzerine Bir Araştırma Azerbaycan’ın İnanç Turizmi Yerleri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Sektör profesyonelleri söz aldı
Ibn Haldun Üniversitesinden Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve İşletme” başlıklı oturumda Helal Akreditasyon Ajansından Ayşe Merve Özdemir “Türkiye’de Helal Kalite Altyapısında Yenilikçi Bir Yaklaşım: Helal Turizm”, Dr. İsra Yiğitvar “Türkiye’de Helal Turizm Hizmetleri: Bir Swot Analizi”, Bangladeş Turizm Vakfından Mokhlesur Rahman “Sosyal Ekosistem Yönetiminde Helal Turizm”, Fas Sultan Moulay Slimane Üniversitesinden Doç. Dr. Mohamed Jaafari “Helal Turizm Sektörünün Üniversite Akademik Müfredatı Aracılığıyla Teşvik Edilmesi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Teknolojinin etkisi tartışıldı
Hindistan Kota Üniversitesinden Doç. Dr. Anukrati Sharma moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve Teknoloji” başlıklı oturumda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Akif Gökçe, İtalya Podova Ünivsersitesi Doç. Dr. Fatima Zahra Fakir ve Cezayir Kasdi Merbah Üniversitesinden Yacine Hacine, “Z ve Y Kuşağının Sanal Yolculuğu: Hac ve Umreyi Dijital Mercekten Keşfetmek”, Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Nur Ameera Sofea, Doç. Dr. Ahmad R. Albattat, Doç. Dr. Norhidayah Azman ve Ahmad Sayuti Yahya “Malezya’da Müslüman Dostu Turizm (MFT) Kapsamında Teknolojik Uygulamalar Üzerine Bir Araştırma: Bir Literatür Taraması”, Malta Üniversitesinden Doç. Dr. Viana Hassan “Helal Turizmin Dönüşümünde Yapay Zekanın Rolünün Keşfedilmesi”, Mısır A’Sharqiyah Üniversitesinden Prof. Dr. Mohamed Battour ve Öğr. Gör. Khalid Mady ve Doç Dr. Mohamed Salaheldeen “Müslüman Dostu Turizmin Geleceğinin Şekillenmesinde Yapay Zekanın Önemli Rolü”, İngiltere Canterbury Hristiyan Kilisesi Üniversitesinden Doç. Dr. Dababrata Chowdhury ve Kuveyt Devlet Üniversitesinden Doç. Dr. Abdulrahman Al Enezi “Yapay Zeka (AI) ve Küreselleşmenin Müslüman Dostu Turizm Endüstrisine Etkisi ve Etkisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Müslüman Dostu Turizmin Küresel Pazarlanması masaya yatırıldı
Malezya İşletme ve Bilim Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmad Albattat moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm Hizmetlerini Küresel Çapta Pazarlama” başlıklı oturumda Japonya Helal Times Editörü Hafiz Maqsood Ahmed, Suudi Arabistan Techin Company & Yummuah Şirketi İş Geliştirme Direktörü Mohammed Jawad Alhelal, Müslüman Seyahat Bloggerı Zain Haq, Pakistan Riphah Ağırlama ve Mutfak Sanatları Enstitüsü Başkanı, Tourism Insights Pazar Araştırma Direktörü ve Mian Athar Jameel birer konuşma yaptı. Kongrenin Kastamonu Üniversitesinden Doç. Dr. Ihab Said Ibrahim moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müslüman Dostu Turizm ve Teknoloji” başlıklı son oturumunda Cezayir Kasdi Merbah Ouargla Üniversitesinden Benlahbib Mohcene “Dijital Dönüşüm Işığında Turistik Destinasyonların Müslüman Turist Deneyimini İyileştirmek için Startup’ların Fırsatları: Cezayir Örneği”,Tunus Kartaca Üniversitesinden Prof. Dr. Mabrouk Mchiri “Tunus’ta Helal Gastronomi Turizmi”, Fas Cadi Ayyad Üniversitesinden Prof. Dr. Said Laouadi “Helal Turizmde Gıdanın Rolü: Örnek Çalışma Olarak Fas”, Cezayir Alger Üniversitesinden Dr. Abdallah Fouzai “Ekonomik Kalkınmanın Sağlanmasında Alternatif Bir Strateji Olarak Helal Turizm”, Cezayir Alger Üniversitesinden Dr. Abdallah Fouzai “Ekonomik Kalkınmanın Sağlanmasında Alternatif Bir Strateji Olarak Helal Turizm” ve Cezayir Batna Üniversitesiden Amor Charif “Helal Turizmin Etkinleştirilmesinde Modellerden Biri Olarak Turizm Alışverişi Yaklaşımının Analitik Bir İncelemesi: 2012-2016 Döneminde Dubai’de Alışveriş Turizmi Örneği” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Kongre kapanış etkinliğinin ardından düzenlenen gala gecesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kongre sponsorları Türk Hava Yolları, Anadolu Ajansı, Türk Medya, Royal Teos Otel ve Keyf Turizm temsilcilerine ile kongreye katkı sunan AKÜ personeline teşekkür belgesi takdim etti.
Kongre düzenlenen sosyal gezi ile sona erdi.