Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının, toplumun bilgilendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukların yanı sıra, saydam ve katılımcı yönetimin temel aracı olduğunu bildirdi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Karakaş mesajında farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basının önemli görevler üstlendiğini belirterek, basın kuruluşlarının demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Mesajında 116 yıl önce 24 Temmuz 1908 tarihinde gazetecilere yönelik uygulanan basın sansürünün kaldırıldığını anımsatan Karakaş, geride kalan süre zarfında toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel görev sayan, halkın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını karşılayan basın kuruluşlarının demokrasinin güçlenmesinde önemli bir role sahip olduğunun anlaşıldığını vurguladı. Karakaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, toplumun bilgilendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukların yanı sıra, saydam ve katılımcı yönetimin temel aracıdır. Basın her zaman için kitleler adına denetim görevi yapan ve kamuda dördüncü kuvvet olarak anılan bir güçtür. Demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olan basının faaliyetleri; tarafsız, etik, ilkeli, hukuka uygun olup aynı zamanda kamuoyunun kişisel hak ve özgürlüklerine saygılı olmaktır. Demokratik toplumlarda özgür ve tarafsızlık ilkesiyle icra edilen gazetecilik mesleği, çok farklı seslerin ve görüşlerin ifade edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda özgür basın doğru, eksiksiz ve tarafsız haber verme, özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarına saygı ile toplumsal değerlerin korunması bakımından hiç şüphesiz ki demokrasinin vazgeçilmezlerinden biridir. Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü vesilesiyle insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi önemli bir misyonu üstlenen, olumsuz ve tehlikeli koşullarda bile görevlerini yapma gayretinde olan, işlerini icra ederken zaman zaman tehdit ve yıpranmaya maruz kalan hatta canlarını görev sorumluluğu uğruna kaybeden ilkeli, tarafsız ve sorumluluk sahibi basın- yayın organlarının tüm çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyorum.”

23 Temmuz 2024, Salı 157 kez görüntülendi