Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Kozan’ın yürütücü olduğu,  Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Sinan Erez’in araştırmacı olarak yer aldığı Eranet Icrad 2023 Yılı “Anthelmogram: Avrupa’da Antelmentik Direnç Yönetimi İçin Yeni Nesil Karar Verme Aracı” başlıklı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı projesi desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından Çoklu İş Birliği Destek Programları kapsamında Eranet Icrad 2023 Yılı “Anthelmogram: Avrupa’da Antelmentik Direnç Yönetimi İçin Yeni Nesil Karar Verme Aracı” başlıklı projede; Afyon Kocatepe Üniversitesi, İskoçya Glasgow Üniversitesi, Belçika Ghent Üniversitesi, İrlanda Micron Agritech ve Fransa INRAE ve İnvenesis yer aldı.

Proje hakkında

3 yılda tamamlanması planlanan ve 1 milyon 6 yüz bin Avro toplam bütçeye sahip “Anthelmogram: Avrupa’da Antelmentik Direnç Yönetimi İçin Yeni Nesil Karar Verme Aracı” başlıklı proje; 10 farklı antelmentik etken maddeye (makrosiklik laktonlar dahil) karşı ilaç duyarlılığı veya direncinin belirlenmesine olanak sağlayarak “antibiyogram” testine benzer bir prensiple çalışan, antelmogram tanı aracı geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra projede katılımcı ülkelerde sığır, koyun ve keçilerde farklı ilaç gruplarına karşı gelişen antelmentik direncin genetik mekanizması da araştırılacak.

12 Ağustos 2024, Pazartesi 606 kez görüntülendi