Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) paydaşlığında Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu, Maliye Kulübü, Uluslararası Ticaret ve Finansman Kulübü, Bilişim Topluluğu, Kocatepe İktisadi Düşünce Kulübü destekleriyle Global Girişimcilik Haftası kapsamında “IV. Girişimcilik ve Kariyer Zirvesi” düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen zirveye; Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cengiz Üstün, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş adamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Kadir Sayın, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, sivil toplum kuruluşları ile birlikte paydaş kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, AKÜ akademik personeli ve öğrencileri katıldı.

“Hayallerinizin peşinden koşun”

AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar yaptığı açış konuşmasında girişimcilik ve kariyerle ilgili etkinliklerin gençlerin yol göstericisi olduğunu söyledi. Gürpınar, “Küreselleşen dünya şartlarında ve ülke ekonomimize sağladığı istihdam katkısı nedeniyle girişimcilik kavramı; günümüzün en popüler kavramı haline dönüşmüştür. Burada girişimcilikten kastımız öncelikle şirket kurmak değil tabi ki, daha büyük bir perspektifle yaratıcı, inovatif, üretken ve vizyonel düşünme yeteneğidir” dedi. Sadece, değişime açık girişimcilerin ve katma değere fark yaratan girişimcilerin var olacağı bir global dünyanın yaşandığını ifade eden Gürpınar, “Bunun için gençlerden ricam icat çıkarmanızdır. Eski köye yeni adet getirin, hayallerinizin peşinden koşun, özellikle kariyer planınızı yaparken ve istihdamı, istihdam edilebilirliğinizi arttırmak için rutin dışına çıkmanız gerektiğini hiçbir zaman unutmayın. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürdüğünüzde inanın çok mutlu olacaksınız” diye konuştu.

Girişimciliğin, Türkiye ekonomisi için önemi anlatıldı

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise konuşmasında öğrencilerin mezun olduktan sonra karşılarında üç alternatifin olduğunu belirterek, “Kariyeriniz için ilki kamuda çalışmak, ikinci seçeneğiniz ise özel sektörde çalışabilir ve bir şirketin profesyonel elemanı olabilirsiniz. Üçüncüsü ise üzerinde belki de en çok durmamız gereken konu olan kendi işinizi yaparak girişimci olmanızdır” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yaklaşık 38 milyon insanın ekmek parası için çalıştığı bilgisini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:

“5 milyon insana devlet iş veriyor. Geri kalan 33 milyona özel sektör iş veriyor. Özel sektöre iş veren ise girişimcilerdir. Girişimciler, devletten daha çok iş imkânı yaratıyor. Bu bakımdan önemlidir. Bir kişi girişimci olduğunda hem devlete yük olmuyor hem de yanında bir kişi çalıştırdığında ona da iş vererek imkân sağlıyor. Aynı zamanda kamuda çalışanlarında maaşının ödenmesi için vergi ödüyor. Ülkemizde 3 milyondan fazla işletme bulunuyor. Bunların önemli bir kısmı küçük ve orta büyüklükte. Büyük işletmelerin sayısı az. Fakat gururla söylemeliyim ki üniversitemizin yanında bulunan organize sanayi bölgesinde çok önemli işletmelerimiz var. Hem altyapıyı hem üstyapıyı hem de teknolojiyi kullanarak gelişen çok önemli işletmelerimiz var.”

“Girişimcilik, kişinin kariyerinde önemli bir role sahip”

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar ise girişimcilik ve kariyerin iş dünyasının en önemli iki kavramı olduğunu dile getirdi. Ayar, “Bu iki kavram birbirleri ile etkileşim halinde. Girişimcilik yeni iş fırsatlarının değerlendirilmesi, yeni pazarlar oluşturulması ve yeni işletmelerin kurulması gibi süreçleri içerisinde barındırmaktadır. Kariyer ise buna bağlı olarak kişinin profesyonel iş hayatında katettiği yol, deneyimleri ve kendisini geliştirmesi gibi süreçleri kapsıyor” ifadelerini kullandı. Girişimciliğin sadece yeni bir iş olarak düşünülmeyecek kadar geniş bir kavram olduğunu ifade eden Ayar, “Girişimcilik kişinin kariyerinde önemli bir role sahip.  Profesyonel iş yaşamını sahiplendirmesinde kişi için çok büyük etkiye sahip” dedi.

Girişimciler başarı hikayelerini anlattı

Sayın Vakfının sponsorluğunda düzenlenen zirve, açış konuşmalarının ardından Rafadan Tayfa Yapımcısı ve Yönetmeni İsmail Fidan, Girişimci ve Motivasyon Konuşmacısı Recai Çakır ve ETİ Gıda Yönetim Kurul Üyesi Lütfü Hakan Polatoğlu’nun konuşmaları ile devam etti. Program, konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

IV. Girişimcilik ve Kariyer Zirvesi öncesinde Rafadan Tayfa Yapımcısı ve Yönetmeni İsmail Fidan, Girişimci ve Motivasyon Konuşmacısı Recai Çakır ve AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ile İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş da hazır bulundu.​

05 Kasım 2024, Salı 124 kez görüntülendi