Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü (TTO) tarafından “TUBİTAK 2209 A ve B Proje Yazma Eğitimi” gerçekleştirildi. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Gürer tarafından verilen eğitime akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitimde Prof. Dr. Cahit Gürer, öğrencilere TUBİTAK 2209 A ve B Projelerinin nasıl yazılacağına dair bilgi verdi. Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmalarının ülkelerin kalkınmasında son derece önemli olduğunu kaydeden Gürer, “Ülkeler, AR-GE çalışmalarını gayri safi milli hasıladan ayrılan pay ile ifade ediyorlar. Ülkelerin gayri safi milli hasıladan ayrılan paylarının 1’den yukarıda olması kalkınmış ülke olduklarını gösterir. Türkiye’nin AR-GE çalışmalarına ayırdığı pay, 1.2 bunu 2’nin üzerine çıkarmamız gerekiyor” dedi. Gürer, AR-GE çalışmalarında özel sektöre ayrılan payın da ülkelerin kalkınmalarında önemli bir diğer nokta olduğuna dikkat çekti.

“TUBİTAK’ın sürdürülebilir kalkınma hedefleri teması”

Gürer, TUBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programının amacının, üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek; ön lisans öğrencilerine ise lisans öğrenimi öncesinde proje hazırlama kültürü kazandırmak olduğunu söyledi. 2021’de TÜBİTAK’ın tema belirmeye başladığını belirten Gürer, “TUBİTAK, 2022 yılında sürdürülebilir kalkınma hedefleri belirlemiştir. Bu hedeflere hizmet eden bilimsel araştırma ve teknolojilere odaklanan projelerin önceliklendirileceğini belirtti. Bu hedefler, 2023 ve 2024 yılında da geçerli olmuştur” diye konuştu.

“TUBİTAK Projeleri; açık, gerçekçi ve ulaşılabilir olmalı”

Gürer, araştırma projelerinin hedeflerinin açık, gerçekçi ve ulaşılabilir olmasının amaca gidebilmek için çok önemli olduğunu da kaydetti. Gürer, TUBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programının ise sanayinin problemini çözmeye yönelik olduğunu belirterek, “TUBİTAK 2209-B Programında TUBİTAK 2209-A projelerinden farklı olarak iki danışmanınız oluyor. Bir akademik danışman bir de sanayi danışmanınız oluyor. Sanayi danışmanı ayni ve maddi olarak projeye destek veriyor. Örneğin, laboratuvarlarını projenin gelişimi için kullanıma açıyor” ifadelerini kullandı.

14 Kasım 2024, Perşembe 153 kez görüntülendi