Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından “Üniversitemiz Dergilerinin; Dünü, Bugünü ve Geleceği” temasıyla toplantı düzenlendi.
Kırkambar Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“1 ay içinde 10 bine yakın izlenme sayısına ulaştık”
Programın açış konuşmasını yapan İİBF Dergisi Baş Editörü ve AKÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan, dergiye karşı farkındalık oluşturmak amacıyla lansman programı düzenlediklerini belirtti. Derginin özel sayısının kapsamı hakkında bilgi veren Kayahan, bundan sonraki süreçte hem Üniversitedeki dergilerin hem de İİBF’ye ait derginin yol haritasını ve gelecek planlarını etkinliğe katılım sağlayanların fikirleri ile geliştirmek istediklerini kaydetti. Kayahan, toplantının iki ana teması olduğunu belirterek, “Toplantımızın birinci teması derginin 25. yılı olması ve fakülte dergisinin ilk özel sayısının olmasıdır. Özel sayımıza ‘Yapay Zekâ’ teması belirlenmiştir. Yaklaşık 1 ay önce fakülte dergimizin internet adreslerinde hakem süreçlerinden geçen 10 adet makale kabul edilip yayına verilmiştir. 1 ay içerisinde de 10 bine yakın izlenme sayısına ulaştık. Yapay Zekanın son dönemlerde hem sosyal hem teknik alanlarda dikkat çeken bir etken hale gelmesinin burada etkili olduğunu düşünüyoruz. İkinci tema ise 2025 yılında “Sürdürülebilir bölgesel kalkınma” temasıyla 50.yıl dergisi için çağrıya çıkmamızdır” dedi.
“ESCI Dergi Listesi’nde yer almak istiyoruz”
İİBF Dergisinin bir diğer özel sayısının ise 2025 yılının mart ayında, İİBF’nin 50. yılı kapsamında yayınlanacağı bilgisini veren Kayahan, “15 Aralık’a kadar dergimize makaleleri bekliyoruz. Bölgesel sürdürülebilirlik temasıyla yayınlayacağımız makaleler hem mühendislik hem veterinerlik hem de diğer sosyal bilimlerdeki birçok hocalarımızın ortak makale ürütebileceği alanlardan birisidir” diye konuştu. İİBF Dergisinin Dergi Park kapsamında bazı sınırları olduğuna dikkat çeken Kayahan, “Araştırma odaklı makalelere yer veriyoruz. Bu yüzden ret cevabımız oldukça yüksektir. Bu övünülecek bir şey değil, fakat Selçuk Hocamızın belirlediği bir süreç vardı. Bu süreci dikkate alarak editörlerimizle paylaşıyoruz. Gerekirse ön değerlendirme yaparak alan editörlerine yönlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Kayahan, İİBF Dergisinin ULAKBİM ve Dergi Park tarafından da tarandığı bilgisini vererek, En kısa sürede de ESCI Dergi Listesi’nde yer almak için girişimlere başladıklarını kaydetti.
“İslami İlimler Dergisinin Web of Science’ta Üniversitemizi temsil etmesi oldukça önemli”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise İİBF Dergisinin ve Sosyal Bilimler Dergisinin en eski dergiler olduğunu belirterek, “Fen ve Mühendislik Dergilerimiz 24. yılını doldurmaktadır. Ardından Kocatepe Veteriner Dergimiz ve Kuramsal Eğitimbilim Dergisi geliyor. İslami İlimler Dergimiz ise yeni bir dergimiz olmasına rağmen Web of Science’ta bizi temsil etmesi açısından oldukça önemlidir” dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesine ait dergilerin nerelerde tarandığına dair bilgi veren Peker, şunları söyledi:
“9 dergimizin 6 tanesi TR Dizinde yer alıyor. 3 tanesi ise TR Dizinde yok. 3 dergimizin de en kısa zamanda TR Dizinde taranmasını arzu ediyoruz. Üniversitemizde, geçtiğimiz yıl bilimsel yayınlar yönergesi konusu geçti. Dolayısıyla bilimsel yayınlara ilişkin olarak kurumsal bir tanım sürecimiz olsun istedik. Üniversitemiz ortaklığında ve Üniversitemiz tarafından düzenlenen sempozyumlarda, kongrelerde bazı bildirilerin kitapçıkları basılıyor ve Üniversitemiz tarafından yayınlanması isteniyor. Bu süreçleri biraz daha net hale getirmek için bilimsel yayınlar yönergemizi aktif hale getirdik. Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğümüz kuruldu. Bu yıl içerisinde Spor Bilimler Fakültemizde 1 dergimiz, Hukuk Fakültemizde 2 dergimiz ve Turizm Fakültesinde 1 dergimiz olmak üzere toplam 4 dergimiz daha kuruldu. Güzel Sanatlar Fakültemizde de 1 dergimiz yolda. Yönergesi tamamlandıktan sonra 14. dergimiz de kurulmak üzere.”
“Editörlük bir bayrak yarışıdır”
Rektör Yardımcısı Peker, Üniversitenin yurt dışında tanınırlığında en önemli sebeplerin üniversitenin akademik personellerinin yapmış olduğu yayınlar ve üniversite tarafından çıkarılan yayınlar olduğunu vurguladı. Peker, “Yayınlarımızın kalitesinin giderek artıyor olması hepimizi mutlu ediyor. Editörlük bir bayrak yarışıdır. Belli bir süre devam ediyor ve başka bir hocamız bayrağı daha ileriye taşımaya çalışıyor. Üniversitemiz adına İİBF dergimizin 50. yılında 25. yılını tamamlıyor olması, özel sayılarla yayınlanmış olması, sürdürülebilir kalkınma ile ilgili özel bir sayının yayınlanacak olması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Pek çok yeniliğe doğrudan adapte oldu”
Kocatepe İslami İlimler Dergisi Editörü ve AKÜ İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi̇ Mustafa Yasin Akbaş ise 2015 yılından itibaren ilahiyat merkezli sosyal bilimlere yaygın bir şekilde “Dergi Editörleri Çalıştayları” yapıldığı bilgisini verdi. Çalıştay süreçleri içerisinde alınan bazı kararların olduğunu ifade eden Akbaş, “Geç kurulan bir dergi olmamızın bazı avantajları oldu. Pek çok yeniliğe biz, henüz yeni ortaya çıkmışken doğrudan adapte olmuştuk. Eski dergilerin arşivleri kuvvetli atıfları çok yüksek ancak ister istemez bir hantallık ve standart kalıplar olabiliyor” dedi. Yedi kelimeden oluşan isimle kurulan bir dergi ile yayına başladıklarını belirten Akbaş, “Dergimiz, Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi ismine sahipti. Halbuki Malatya’daki Çalıştay kararına göre dergi isimlerinin kısa olması ve İngilizce karakter taşımamalarına ilişkin bir karar vardı. O dönemki arkadaşlarımız dergiyi kurarken uzunca bir isimle yola çıkmışlardı. TR’sini alır almaz bizim için atılacak en büyük adım isminin değiştirilmesi oldu. Derginin ismini ‘Kocatepe İslami İlimler Dergisi’ne’ dönüştürdük” diye konuştu.
“İslami İlimler Dergisinde 19 kişi aktif olarak görev alıyor”
İslami İlimler Dergisinde aktif olarak görev alan 19 kişinin olduğunu kaydeden Akbaş, “İlk adımımız DOAJ oldu. Bir defa başvurduk reddedildi. İkinci başvurumuzda kabul edildik. Ardından yayın çeşitliliği, İngilizce makale, atıf, dergi web sayfasının İngilizce-Türkçe uyumuna önem gösterdik. Bunlarla ilgili çalışmalar yaptık. 6 ayda bir dergi listesini güncelliyoruz. Yapay Zekanın makalelerde veya makale değerlendirilmelerinde kullanımının ilkelerinin belirlenmesi ve bunun ilan edilmesi ile ilgili talep ortaya çıktı. Birkaç gün içerisinde bunu sitemize ekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Yazım Desteği adında kurulan özel bir şirkette derginin artısının eksisinin ortaya konulduğu yaklaşık 270 maddeden oluşan bir swot analizi yaptırdıklarının bilgisini veren Akbaş, “Şirket dergimizde eksik olan maddeleri bize toplantıda sunum şeklinde aktardı. Onları dergimize adapte ettik. Sürecin sonunda Web of Science Dergi Listesine başvurduk. Burada bizden bazı hususların dergi web sayfasında yeterince açık olmadığına dair bir revizyon istendi. Biz de kanıtlarımızı ve revizyonlarımızı sunduk, kabul aldık” dedi.
Toplantı, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.