Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 50. yıl etkinlikleri kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Kulübü tarafından “Maliye Bölümü Kariyer Söyleşisi” etkinliği düzenlendi.

Sabri Bektöre Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş ve İİBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ali Balkı ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“Disiplinli çalışma ile sınav süreci rahatlıkla geçilebilir”

Arş. Gör. Senem Koç Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide; konuşmacı olarak yer alan Sosyal Güvenlik Denetmeni Mehmet Gökhan Arslan “Sosyal Güvenlik Denetmenliği için yazılı bir sınava girmiyorsunuz, sınavlar mülakat şeklinde gerçekleşiyor. KPSS puanının 70 ve üzeriyle başvuru yapabiliyorsunuz. 4 katına kadar mülakata çağırılıyor. Bölümümüzün puanları genelde 80’nin üzerinde kapatılıyor. Mülakatı da geçtikten sonra ‘Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı’ olarak göreve başlıyorsunuz” dedi. Disiplinli bir çalışma ile sınav sürecinin rahatça geçilebileceğini vurgulayan Arslan, “Sınav sürecini tamamlayan sosyal güvenlik denetmen yardımcısı, denetmen unvanını kazanmış bir üstadın refakatine veriliyor. Bu refakat 6 ayda bir değişir. Her üstattan bir şey öğrenirsiniz. Yardımcılık süreci 3-4 yıl kadar sürüyor. Denetmen yardımcısı, yeterlilik sınavına giriyor, puana göre başka bir ile sosyal güvenlik denetmeni olarak atanıyor” diye konuştu.

“Vergi Denetim Kurulu, Bakanlığa bağlı olarak görev yapar”

Yeminli Mali Müşavir Oğuz Kaan Kaya ise vergi denetim kurulunun Maliye Bakanlığının teşkilatı içerisinde doğrudan bakana bağlı olarak görev yapan bir kurul olduğunu belirterek, “Bu kurulun altında idari birim ve vergi müfettişi yardımcıları, vergi müfettişleri ve vergi baş müfettişleri bulunur” dedi.

Yeminli mali müşavirliğin görev ve tanımlarına dikkat çeken Kaya, şu bilgileri paylaştı:

“Görev, bakanlık adına vergi incelemelerini, maliye bakanlığı teşkilatının teftişini ve maliye bakanlığı teşkilatı personelinin soruşturmalarını yapmaktır.  Vergi incelemesi görevi, vergi mükellefi olan; gelir vergisi, kurul vergisi, KDV, (Katma Değer Vergisi) damga gibi aklınıza gelebilecek tüm vergileri bu konulardaki tüm vergi kayıp ve kaçağını önlemek adına yapılan görevdir. Teftiş, maliye bakanlığının tüm idari birimlerinde iş ve işlemlerin usulüne uygun yürüyüp yürümediğini araştırmaya yönelik yapılan görevdir. Soruşturma da TCK (Türk Ceza Kanunu) kapsamına giren suçlular, maliye bakanlığı teşkilatında kamu personeli olan kişiler tarafından işlenmişse bu konuların açığa çıkarılması amacıyla yapılan görevdir.”

Söyleşi, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

31 Aralık 2024, Salı 115 kez görüntülendi