Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Çevre Yönetim Komisyonu, 2025 yılında 16.’sı düzenlenen Avrupa Atık Azaltım Haftası (EWWR) 2024 etkinliklerinde Türkiye’yi temsil ederek önemli bir başarıya imza attı.
EWWR Eğitim Kategorisinde “Uluslararası Sıfır Atık Mutfak Atölyesi” proje etkinliği ile başarılı üç projeden biri olarak finale kalan AKÜ, EWWR 2024’ün 12 Haziran 2025’te Hollanda’nın Leeuwarden kentinde düzenlenen ödül törenine katıldı. Törende, AKÜ’yü Çevre Yönetim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emine Hesna Kandır temsil ederek, başarı sertifikasını aldı.
Törenin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Kandır, finale kalan proje içeriğine ilişkin; farklı ülkelerden üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek, sıfır atık bilincinde buluştuğunu, çevre dostu mutfak çözümleri ürettiğini ve etkinliğin küresel ölçekte sıfır atık farkındalığına katkı sağladığını belirtti. Kandır, şunları ifade etti:
“Uluslararası bir platformda Türkiye’yi ve Afyonkarahisar’ı temsil etmek, öğrencilerimizin çevreye duyarlı vizyonunu dünya sahnesine taşımak bizim için büyük bir onur. ‘Atıklar Lezzet Dolu’ mottosuyla, sıfır atık kavramının sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda yaratıcı ve keyifli bir süreç olabileceğini gösterdik. Atölyemizde kültürümüzün temel taşı ekmeği yerel malzemelerle birleştirerek çorbalar, salatalar, ana yemekler tatlılar oluşturduk. Yine süt endüstrisinde sıkça atık haline gelen peynir altı suyunu doğal yollarla fermente ederek sağlıklı, çevre dostu içecekler ürettik. Ekmek, evrensel bir sembol olarak sadece malzemeleri bir araya getirmekle kalmadı, yürekleri birleştirdi ve kıtalar arasındaki sınırları aştı. Bu başarı, gelecekteki projelerimiz için bize büyük bir motivasyon sağlayacak.”
Prof. Dr. Kandır, konuşmasının devamında AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker’e, Çevre Yönetim Komisyonu Üyelerine, Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Aşçılık Bölümü Öğr. Gör. Tansu Çelik ile Öğr. Gör. Erkan Çelik’e, Aşçılık Bölümü öğrencileri ile birlikte Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencilerine, akademik personeline ve etkinlik sponsoru Söz Toplu Tüketim Mağazaları’na teşekkür etti.
“Uluslararası Sıfır Atık Mutfak Atölyesi”
AKÜ Çevre Yönetim Komisyonunun hazırladığı ve AKÜ Afyon MYO ile TÖMER iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Uluslararası Sıfır Atık Mutfak Atölyesi”, eğitim kurumları arasında rakiplerini geride bırakarak finale yükseldi. “Atıklar Lezzet Dolu” mottosuyla hayata geçirilen etkinlik, sıfır atık felsefesini yaratıcı mutfak uygulamalarıyla birleştirerek atıkların nasıl lezzetli tariflere dönüşebileceğini göstermeyi hedefledi. Proje, elemelerde görünürlük ve iletişim, içeriğin kalitesi, özgünlük ve örneklik, kalıcı etki ve takip gibi kriterlerden süzülerek, çevreye duyarlı yaklaşımı ve özgün konseptiyle 29 ülkeden proje geliştiricilerinin geliştirdiği 12 bin 724 etkinlik arasında 5 farklı kategoride en dikkat çekici 15, eğitim kurumları kategorisinde de 3 etkinlikten biri oldu. AKÜ, Türkiye’den finale kalan ilk eğitim kurumu olarak sıfır atık misyonunda Avrupa’da varlığını duyurdu.
EWWR Sonuçları Linki:
Etkinlik Videosu İçin:
https://youtu.be/3N4nZuH8Pyk?si=v0O4HYrKuQadjz-R
![]() |
![]() |