Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) hak sahipliğinde, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda yürütülen “Eklemeli İmalatla Üretilen Polimer Malzemelere Entegre Edilen Yeni Konik Vidalı Dübel Bağlantı Elemanı” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından faydalı model olarak tescillendi.
AKÜ Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Verim tarafından geliştirilen buluşla, üç boyutlu yazıcı ve eklemeli imalat teknolojileriyle üretilen polimer malzemelerin vidalama ve montaj süreçlerinde karşılaşılan mekanik mukavemet sorunlarının azaltılması ve yüksek dayanımlı bağlantı sağlanması amaçlanıyor. Geliştirilen konik vidalı dübel bağlantı elemanının, eklemeli imalat yöntemiyle üretilen polimer parçalarda geleneksel bağlantı yöntemlerinden kaynaklanabilen deformasyon ve dayanım kaybı gibi sorunlara çözüm sunması hedefleniyor.
“Mekanik performans ve yüksek parça güvenilirliği sunuyor”
Projeye ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Özgür Verim, geleneksel bağlantı yöntemlerinin eklemeli imalatla üretilen parçalarda deformasyon ve dayanım sorunlarına yol açabildiğini belirterek, geliştirilen özel vidalı dübel geometrisinin bu sorunların giderilmesine yönelik tasarlandığını ifade etti. Verim, “Yenilikçi bağlantı elemanı; havacılık, savunma sanayii, otomotiv ve tüketici ürünleri gibi polimer esaslı eklemeli imalatın yoğun olarak kullanıldığı alanlarda pratik montaj, uzun ömürlü mekanik performans ve yüksek parça güvenilirliği sunuyor” dedi.
![]() |
![]() |



