Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesinin düzenlediği program ile 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan program, müzik dinletisi, AKÜ Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin öğrencileri ile olan fotoğraflarının slayt gösterisi ve öğrencilerden gelen mektupların okunması ile devam etti. Programın açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Peker, öğretmenler için beşikten mezara kadar ilim tahsil etmeyi emreden, kalemin kılıçtan üstün olduğunu dile getiren bir medeniyetin mensupları olduğunu söyledi. İlim tahsilinin yolunun 2023 eğitim vizyonunda da belirtildiği gibi öğrencilerin zihni gelişimlerini kolaylaştırmaktan, manevi yönlerini güçlendirmekten ve onlara vizyon kazandırmaktan geçtiğini ifade eden Peker, “Yine 2023 eğitim vizyonunun temel amacı çağın ve geleceğin becerileri ile donanmış ve bu donanımını insanlık hayrına sarf edebilen bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli ve ahlaklı çocuklar yetiştirmek olarak belirlenmiştir. Vizyon belgesinin 4 temel kavramı öğrenci, ebeveyn, öğretmen ve okul olarak belirlenmiş ve vizyonun ana aktörü öğretmen seçilmiştir. Öğretmenin temel görevi öğrencilerin sadece akademik gelişimleri değil, aynı zamanda iyi kötü, güzel çirkin, doğru yanlış, adalet zulüm, faydalı zararlı ayrımı yapma konusunda ve bunlardan doğru olanı iyi olanı güzel olanı adaletli olanı seçmek konusunda yol göstermek olmalıdır” diye konuştu.
Öğretmenlerin görevi sadece bilgi aktarmak değil
Öğretmenlerin görevinin sadece birinden aldığı bilgiyi aktarmak olmadığını dile getiren Peker, şöyle konuştu:
“Öğretmenin görevi birilerinde aldığı bilgiyi öğrenciye aktarmaktan ziyade öğrencisini yetiştirmek, eğitmek, terbiye etmek, öğrencisinin içindeki cevheri sabırla ortaya çıkarmak, işlemek ve onları devletine milletine hizmet edecek bireyler olarak yetiştirmektir. Bilgi tecrübe ve irfanla öğrencilerimizi geçmişimizden geleceğe taşımaktır. Bizim inancımızda herkesin bildiği gibi kim bir hayra vesile olmuşsa o hayrı işlemiş gibidir, kim bir şerre vesile olmuşsa o şerri işlemiş gibidir. Bu bağlamda öğretmenlik mesleği hayra motor şerre fren olmak şeklinde algılanmalıdır. Fakültemizden mezun öğretmenlerimizin görev anlayışının bu şekilde olması için tüm gücümüzle elimizden gelen en iyi gayreti göstermekteyiz.”
Öğretmenlik kelimelerle anlatılmaz
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise öğretmenlik mesleğinin kelimelerle tanımlanamayacak kadar kapsamlı olduğunu belirtti. Yalçın, “Yeni yetişen öğretmenlerimiz daha heyecanlı oluyor ve daha donanımlı geliyorlar. Öğretmenlik kelimelerle anlatılacak kadar dar bir kapsam içerisinde var olan bir meslek değil. Çok farklı terimlerle ifadelerle değerlendirilebilir. Öğretmenlik bir çocuğun kalbine, gönlüne dokunup onu insan olma vasıflarına dönüştürmesi ve onu kazandırmasıdır” dedi. Yalçın, Biz günümüzde sürekli akademik bir başarıya odaklanmış ve böyle bir saplantı içerisine girmiş ama çocuklarımızın yetiştirilmesi, eğitilmesi noktasında boşluk bıraktığımızı bir öğretmen olarak kendi açımdan özeleştiri olarak ifade ediyorum” şeklinde konuştu.
Eğitim Fakültesinde 7 program ve 6 bölümde eğitim devam ediyor
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise Milli Eğitim Müdürlüğü ile kurumsal bir koordinasyon içerisinde çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Solak, 2 bin 100’e yakın öğrencisi olan Eğitim Fakültesi hakkında şu detayları paylaştı:
“Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi, eğitim bilimleri, matematik ve fen bilimleri eğitimi, temel eğitim, Türkçe ve sosyal bilimler eğitimi, yabancı dil eğitimi bölümü olmak üzere toplam 6 bölümümüz var. Bu bölümlerde bilgisayar ve öğretim teknolojileri, fen bilgisi, ilköğretim matematik, okul öncesi, sınıf, sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenliği olmak üzere 7 programda 714 erkek bin 638 kız olmak üzere 2 bin 352 öğrencimiz şu anda eğitim görüyor. Bu öğrencilerimizden 12’si Türk kökenli olmak üzere Almanya, Avusturya, Belçika, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Irak, İsviçre, Gürcistan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Rusya’dan gelen toplam 31 uluslararası öğrencimiz eğitim görüyor. Son yıllarda her yıl ortalama 3 öğrencimiz Erasmus ile yurtdışı değişim programında da yer almaktadır.”
“İlköğretim matematikte 7. sıradayız”
1992 yılında kurulan 21 üniversite arasında Eğitim Fakültesindeki programların tercih edilme durumları hakkında bilgiler aktaran Solak, şunları söyledi:
“1992 yılında kurulan 21 üniversite arasında fakültemiz programlarının tercih edilme durumlarına baktığımızda genelde orta sıralarda olup bazı programlarda daha önceki üst sıralarda tercih edilmekteyiz. Örneğin geçen yıl ilköğretim matematik öğretmenliği programına bu 21 üniversite içerisinde tercih sırası 7. sırada yer alıyor. 2005 yılından beri 14 yılda toplam bu fakültemizden 5 bin 573 öğrencimiz mezun oldu. Bunların pek çoğu bugün ülkemizin farklı illerinde sahada eğitim camiasına katılmış ve çocuklarımızın eğitiminde yer alan genç öğretmen kardeşlerimizden oluşmaktadır. Öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi için eğitim fakültemizde halen 9 profesör, 6 doçent, 21 doktor öğretim üyesi, 6 öğretim görevlisi, 21 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 63 akademik, 8 idari ve 5 hizmetli personelimiz görev yapmaktadır. Eğitim Fakültemiz öğretim üyelerinin özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile fakülte koordinatörlüğünde yürütülen ortak bir çok çalışmayı birlikte yürüttüklerini biliyor ve Rektörlük olarak takip ediyoruz.”
“Artık büyük bir üniversiteyiz”
Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak 7’si eğitim fakültesi olmak üzere toplamda 86 programda eğitim verildiğini ifade eden Solak, “Artık büyük bir üniversiteyiz. Bir çeyrek asırlık dönemimizi tamamladık. 27. yıla girdik. Bu 27 yılın 8 yılını Rektörlük dönemimizde beraber geçirdik. O süreç içerisinde eğitim fakültemizin temel ihtiyaçlarını gidermek üzere üst yönetim olarak yaptık; yapmaya da gayret edeceğiz. Fakültelerimizin yeni yükseköğretim sistemi içinde entegre olması için dekanımız, dekan yardımcılarımız, ilgili bölüm başkanlarımız Yükseköğretim Kuruluna gidip geliyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileriyle ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmeler yapılıyor, yapılacak ve en üst düzeyde de olacak” dedi.
165 bin kitap 8 milyon dergi
Öğrencilerin iyi eğitim alabilmesi ve güncel bilgilere ulaşmaları için Merkez Kütüphaneyi geliştirdiklerini belirten Solak, sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda Merkez Kütüphanemiz sınav günlerinde 24.00’a kadar açık, diğer günlerde de 22.30’a kadar açık. İstediğiniz kitabı alıyoruz ve alacağız, almaya gayret edeceğiz. İstediğiniz dijital bilgiye ulaşmanız için elimizden geleni yapıyoruz. 165 bin kitap ve 8 milyon dergiye ücretsiz ulaşabiliyorsunuz. Eğitim ile ilgili ne eksiğiniz varsa bugün yine söyleseniz yarın yine talimat vermek zorundayız. Çünkü biz donanımlı yetkin öğretmenler istiyoruz. Biz donanımlı yetkin veteriner hekimler istiyoruz. Onun için bizim makamımız sızlanma veya yokluğu söyleme değil sorunları çözme makamıdır. 2012-2013 yıllarında Eğitim Fakültesinin çevre düzenlemesini yaptık. Ardından fakültenin iç mekânını oturma grupları dâhil tüm sınıfları elden geçirdik. Merkezi yemekhane ile sizleri daha hijyenik sunma ortamına kavuşturduk. Pedagojik formasyonda da fakülte yönetiminden ne geldiyse de biz Rektörlük olarak onayladık. Pedagojik formasyon 7 yıldır hiç aksamadan yürüdü. Kontenjanlara da öğrencilerimizin ihtiyaçlarını gidermesine yönelik tedbirler aldık.”
Açış konuşmalarının ardından Ağrı’da görev yapan AKÜ Eğitim Fakültesinden mezun öğretmen Ömer Kocabıyık’a canlı bağlantı gerçekleştirildi. Canlı bağlantının ardından mezun öğretmenler Dr. Öğr. Üyesi Hacer Ulu, İsmail Kaya, Tuğçe Ervansel Yüksel’in meslek tecrübelerini anlattığı söyleşi gerçekleştirildi.
Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen programa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Peker, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Bülent Aydoğdu ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Özdinç ile AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.