Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliği ile Tanburi Cemil Bey’in “Vefatının 100. Sene-i Devriyesi” münasebetiyle Tanburi Cemil Bey’in eserlerinden oluşan özel konser ve CD belgesel tanıtımı Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun teşrifleriyle AKÜ Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Konserin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’de, Türk ve Batı Müziği eğitimi veren ilk konservatuvarın, AKÜ Devlet Konservatuvarı olduğunu belirterek, “Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, batı müziği ve sahne sanatları bölümünde 300 öğrenci eğitim alıyor. Bugüne kadar 402 mezun verdik. Mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT gibi kurumlarda çalışabilmenin yanında formasyon eğitimi alarak öğretmenlik de yapabiliyorlar. Halen Macaristan, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve Polonyalı 7 yabancı uyruklu öğretim elemanı olmak üzere toplam 52 öğretim elemanımız eğitimlerini burada öğrencileri ile paylaşıyorlar. Konservatuvarımızda yılda 120 konser ve bilimsel etkinlik yapılıyor. Hali hazında 300 öğrencimiz eğitim görüyor” dedi. Üniversite yönetimi olarak kültürel ve sanatsal üretimlerin öğrencilerin ve eğitimcilerin olduğu kadar şehir ve ülke için de önemli olduklarına inandıklarını ifade eden Solak, “Yine üniversite yönetimi olarak kültürel ve sanatsal üretimleri sadece öğrencilerimiz ve eğitimcilerimiz için değil, Afyonkarahisar bölge, ülke ve hatta dünya için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu üretimler aynı zamanda hem üniversitemizin, hem de Afyonkarahisar ilinin dünya genelinde tanınması, ilgi çekmesi amaçlarına destek olmaktadır” diye konuştu.
Solak şunları söyledi:
“Üniversite ve konservatuvarımıza baktığımızda üniversitemiz akademik ve bilimsel çalışmalarıyla ülkede ve dünyada daha çok tanınmaya başlamıştır. Değişim ve gelişimlerin de farkında olan, bilgi üreten, paylaşımı önemseyen, yaklaşımlara ek olarak kültürel değerlerimize yönelik akademik bakış açılı kültür üretimlerini de destekliyoruz. Üniversitemiz nitelikli eğitim öğretim süreci, fiziksel mekanları, ilgi çeken ve örnek alınan teknolojik donanımlı dersliklerin yanında öğrenci ve eğitimcilerimizin yararlanabildikleri ve mutlu oldukları sosyal mekanlarla da güçlenmiştir.”
Yılda 120 konser
AKÜ Devlet Konservatuvarı çalışmaları hakkında bilgiler veren Rektör Solak,“Devlet Konservatuvarımız yılda yaklaşık 120 konser etkinliği, bir uluslararası festival, bir uluslararası sempozyum, bir ulusal şenlik ve üç ulusal çalıştayı düzenli olarak gerçekleştiriyor. Türk ve yabancı sayısız sanatçı, konservatuvarımızı ve üniversitemizi ziyaret etmekte, öğrenci buluşmaları gerçekleşmekte, etkinlikler düzenlenmektedir. Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği kültür ve müzik insanlarına değer vermekte, unutulmamaları için de bazı çalışmalar yapılmaktadır. Afyonkarahisarlı besteciler Rauf Somer ve Şair Türkeşsiz halk aşığı Ömer Yahşi, Aşık Yoksul Derviş, Abdullah Uluçelik, Süleyman Uysal gibi bir çok değerimiz üzerine akademik bakış açılarıyla çalışmalar yapılmış, cd ve kitaplar yayınlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Solak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konservatuvarımızda son 3 yılda 20 CD yapılmıştır. Bu çocuk şarkıları, Batı müziği, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve tasavvuf müzik alanında üretim çalışmalarıdır. Klasik Türk müziğinin gelmiş geçmiş en büyük virtüözlerinden biri, büyük tanbur üstadı, besteci, Tanburi Cemil Bey’in vefatının 100. Yılına özel projemiz, belediyemiz desteği, üniversitemiz konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültemizin sanatçılarının özverili çalışmaları ile üretilmiştir.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Tanburi Cemil Bey’in belgesel ve CD tanıtım sürecinin nasıl geliştiğini anlattı. Çoban, “AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen bizi ziyaret etti. ‘Başkanım Tanburi Cemil Bey’in 2017 yılı ölümünün 100. yılı çok önemli Türk müziği virtüözü ve bestekârı buna yakışır bir cd ve belgesel yapacağız.’ Bu konuda her şeyimiz var. Arkadaşlarımızda aşk var şevk var deneyimimiz var ama bütçemiz yok’ dedi. Hemen başla hocam dedik. Arş. Gör.Hakan Yılmaz hocamız belgeselini çekti. Öğr. Gör.Murat Kaynarca hocamız yönetimini üstlendi. Yrd. Doç. Çağhan Adar hocamız en güzel şekilde destek verdi ve sizlere sunulacak olan CD’lerimiz ve belgeselimiz hazır hale geldi. Bu,tabi belediyemizin sorumluluğuydu böyle bir projeye destek vermek de bizim açımızdan da önemli bir saygınlık kaynağı oldu” diye konuştu.
Türk müziğinde tek başına bir ekol oluşturdu
Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise Cemil Bey’in Türk musikisi ve sanatında önemli bir yere sahip olduğunu kaydederek, “Bildiğiniz üzere yaylı tanburun mucidi, sadece tanbur değil klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel gibi birçok enstrümanında ustası olan Cemil Bey, Türk müziğinde tek başına bir ekol oluşturmuştur. Cemil Bey, icraatı kayıt altına alınan kendi çağında da iyi tanınan bir müzik adamı” diye konuştu.
Bakan Avcı şunları söyledi:
“Müziğin yanı sıra başta Yahya Kemal olmak üzere bir çok yazarın ve edebiyat adamının da hayatında çok önemli izler bırakmış bir sanatkar, bütün Osmanlı coğrafyasında büyük bir şöhreti olan Cemil Bey, hem musiki dehasıyla hem de şahsiyeti ile müziğimizin en seçkin simalarından biri olmuştur. Zarif, beyefendi, sakin, mütevazi, az konuşan, sözünü sanatı ile söyleyen bir insan olarak hem dün hem de bugün hepimiz için sanatçılarımız için müzisyenlerimiz için örnek bir kişilik olan Tanburi Cemal Bey’in eserlerinden oluşan bu anlamlı konseri icra eden tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.”
Konsere, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Orman, Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile il ve AKÜ protokolü ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Program, AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ziyaretleriyle sona erdi.