Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (İİBF) Haber Spikeri ve Yazar Yeliz Pulat tarafından “Söndür Şu Sigarayı” konferansı verildi.

Uluslararası Ticaret ve Finansman (UTF) Kulübü ile Genç Yeşilay Kulübünün ortaklaşa düzenlediği konferans İİBF Sabri Bektöre konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferansta eski bir sigara tiryakisi olarak deneyimlerini ve sigaradan kurtulma sürecini anlatan Pulat, “İki güzel haber ile geldim. Birincisi, konferans boyunca size asla sigarayı bırakın demeyeceğim.  İkinci haber ise sizi sigaraya bağlayan her şeyi bu salonda bırakacağınızı umut ediyorum” dedi. Bırak, kelimesini kullanıldığında akıllara ayrılık, yoksunluk ve yokluk geldiğini açıklayan Pulat, “Ayrılık var. Direnç oluyor. Bırakmak her zaman iyi bir şey değil. Ama kurtulmak dediğimizde olumlu bir şey oluyor. Kendimizi kötü durumdan alıyoruz daha güzel duruma götürüyoruz. Bu operasyonu sigaradan kurtulma operasyonu olarak değerlendiriyorum. Asla bırakmak demiyorum. Zihin oyunları çok önem taşıyor. Bu iş akılda biter” diye konuştu.

“Sigara kullanmak havalı olma etiketiydi”

Sigaraya nasıl başladığı ve sigara kullanımının kendisi için ne anlam ifade ettiğini anlatan Pulat, “Ben 20 yıl boyunca sigara kullandım. Sigaraya 17 yaşında teyzemin ABD’den getirdiği o sigara paketlerinden biriyle başladım. Teyzemden çok etkileniyordum. Teyzem gibi olmaya çalışıyordum. Sonuçta genç bir kızım. Çevrem sigara kullanıyordu. Çok havalı sigara paketleri vardı. Ben sigaraya böyle başladım. . İlk kez ondan bir sigara çaldım. Kendime zorla sigara içmeyi öğrettim. Çünkü havalı olmak istiyordum. Hepimiz sigaraya belli etiketler vermişizdir. Benimki havalı etiketiydi” diye konuştu.

Nefes, niyet ve su

Sigaradan kurtulmak için üç ekipmanın olduğunu ifade eden Pulat, “Nefes, niyet ve su. Nefes ruhtur. Nefes bizim hayatta kalmak için tek sahip olduğumuz şeydir. Nefesimizi temizlemeliyiz. Çünkü sigara doğrudan nefesimize kastediyor. Doğru nefes almayı öğreneceğiz. Doğru nefes diyafram nefesidir. Niyet ise doğumdur. Her işe başlamadan önce niyet ediyoruz. Hiçbir şey niyetsiz başlamıyor. Sigaradan kurtulmada da güçlü bir niyet çok önemli. İstemekten bahsetmiyorum. İstemek pasif bir durumdur, niyet eden insan harekete geçer. Bu niyet bir cümlede olabilir. Su, yaşamaktır. Duygularınızdan bahsediyorum su derken duman altı ettiğiniz duygulardan bahsediyorum” dedi.

Konferansa, AKÜ öğretim elemanları ile AKÜ öğrencileri katıldı.

 

01 Mart 2017, Çarşamba 553 kez görüntülendi