Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesinde Ticari Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Emrah Kebapcı tarafından “Pazarlama ve İletişim Eğitimi” adlı konferans verildi.
AKÜ Elektrik Kulübü tarafından düzenlenen konferansın açış konuşmasını yapan AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, mühendislik eğitimindeki en büyük sıkıntılardan bir tanesinin sosyal branşlarla ilgili çok fazla bilgi sahibi olunmaması olduğunu belirtti. Hocaoğlu, , “Derslerimiz müfredatımız gereği sayısal ağırlıklı. Özellikle üretmiş ve tasarlamış olduğunuz ürünleri pazarlama konusunda insanlarla iletişim kurarak bunları daha verimli anlatabilme konusunda ciddi eksikliklere sahibiz. Bu noktada da arkadaşlara bu tür projeleri sosyal sorumluluk projesi olarak kendimize addediyoruz. Bu noktada da çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi. Günümüzün girişimcilerin günü ve asrımızın ise girişimcilerin asrı olduğunu söyleyen Hocaoğlu, “Artık fikirler çok önemli. Bir fikriniz varsa bu fikri kolay bir şekilde ürüne dönüştürmeniz mümkün. Ürüne dönüştüremeseniz de teknolojik altyapısı olan firma, şirket, kamusal ve özel kurumlar bu tür girişimci ve yenilikçi fikirler arıyorlar. Bu fikirleri ürüne dönüştürüyorlar. Bizim, fikrimiz çok ama bu fikirleri nasıl ve nerede pazarlayacağız, bu fikirleri nasıl faydaya dönüştürebiliriz konularında ciddi eksikliklerimiz var” dedi.
Öğrencilerde özgüven yok
Mühendislerin en büyük eksikliklerinden bir tanesinin iletişim kurmak olduğunu söyleyen Hocaoğlu, “Hepimizin iletişim kurmayla ilgili zaman zaman birtakım sıkıntıları oluyor. Bunu gözlemliyoruz. Hatta öğrencilerin hocaları ile iletişim kurmasında sıkıntılar olabiliyor. Birtakım çekinceleri ve korkuları olabiliyor. Bu nedenle iletişim kuramıyor. Toplumsal hayatta bazen arkadaşlarıyla bile iletişim kuramayan ve bu iletişimsizlikten dolayı toplumsal hayatta ciddi sıkıntılar yaşayan arkadaşlar var” ifadelerini kullandı.
İnsanların akıllarında mutlaka girişimcilik konseptini oluşturmaları gerektiğini belirten Hocaoğlu, şöyle devam etti:
“İş trendlerine baktığımızda dünyada da bu böyle Türkiye’de de artık aynı sisteme doğru iş gidiyor. Kendi fikirlerimizi, ürüne dönüştürebilecek şirketleri kurup bu şirketlerde başkalarını istihdam etmemiz gerekiyor. Girişimci bir ruhumuzun olması lazım. Çekincelerimizin ve korkularımızın ortadan kalkması lazım. Ülke olarak ciddi bir genç dinamik potansiyele sahibiz. Öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim sunuyoruz. Öğretim üye kalitemiz, altyapılarımız, insan kaynaklarımız, gelen öğrencilerimizin kapasitesi her şey var fakat öğrencilerimizde özgüven yok. Bu güvensizliğin altında yatan sebepte aslında bir şey başarıp, başardığının sonucunda ortaya çıkan ürünün kendisine haz vermesindeki o eksiklik yatıyor.” AKÜ Elektrik Kulübü başkanı Elif Yağdı ise kulüp ve kulüp tarafından gerçekleştirilen diğer etkinlikler hakkında bilgiler verdi. Etkinliklerin sadece Elektrik Mühendisliği öğrencilerine değil diğer tüm fakülte öğrencilerine hitap ettiğini ve bölüm başkanlığının desteği ile artarak devam edeceğini vurguladı.
Pazarlamada tüketicileri dikkate almak gerekli
Ticari Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Emrah Kebapcı ise dünyanın en iyi ürünü bile üretiliyor olsa bu ürünün müşteriye ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti. Kebapcı, “Pazar, mal ve hizmetlerin alıp-satıldığı ya da takas yoluyla el değiştirdiği yere deniliyor. Semt pazarı da borsa da bir pazardır alıcı ve satıcının buluştuğu bir nokta. Pazarlama ise kişisel ve örgütsel olabilir burada sonuçta amaçlar var. Kendinizin ve şirketinizin amaçlarına ulaşmak için bir ürün üzerinde hem fikir olmanız gerekiyor” dedi.
Pazarlamanın bir fikirle başladığını belirten Kebabcı, şöyle devam etti:
“Bir istek ya da bir ihtiyacı gidermek için pazarlama başlıyor. İnsanların, artık çok güzel bir ürünü üretip şirketlerin cevap vermesi yetmiyor artık. İnsanların, hobileri, hayata bakış açıları, çocukları, ailesi gibi birçok parametreyi satış temsilcilerinin öğrenmesi ve ona yönelik politikalar geliştirmesi gerekiyor. İnsanların ürünleri satın almasına karar verdirebilmek artık çok doğru olmuyor. İnsanların saygı duyduğu şeylere de odaklanmak gerekiyor.”
Konferansa, AKÜ Mühendislik Fakültesi öğretim elamanları ve öğrencileri katıldı.