Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hastanesi ile Afyon Sağlık Yüksekokulu tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında “Hemşirelikte İletişim” temalı bir etkinlik düzenlendi.
AKÜ Hastanesi Mavi Salonda düzenlenen etkinliğe AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Aslan, Afyon Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Haşmet Sarıcı, Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pakize Özyürek ve AKÜ Hastanesi Başhemşiresi Gülsen Yıldırım ile beraber çok sayıda öğretim elamanı ve hemşirelik adayı öğrenci katıldı.
Etkinlikte ilk konuşmayı yapan AKÜ Hastanesi Başhemşiresi Gülsen Yıldırım, hemşirelik mesleğinin diğer meslek gruplarında olduğu gibi toplumsal ihtiyaçlardan doğduğunu belirterek, “İnsan hayatı ile yakından alakalı bir mesleğe sahibiz. Sevgiden, şefkatten, disiplin ve ciddiyetten uzak bir kişinin bu mesleği icra etmesi mümkün değildir. Çünkü hemşire, sağlığı yerinde olmayan ve yardıma muhtaç kişilere hizmet vermektedir. Bu yönüyle düşünüldüğünde hemşirenin hem eğitim açısından hem de psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi gereken bir meslek grubu olduğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
Afyon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pakize Özyürek ise hemşireler haftası kapsamında Uluslararası Hemşireler Konseyinin her yıl hedefler belirlediğini ifade ederek, 2017 hedefinin sürdürülebilir kalkınma olduğunu kaydetti. Konulan hedeflere uygun olarak temalar belirlendiğini dile getiren Özyürek, “Bu kapsamda bu yıl için ‘Hemşireler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmaya Önderlik Etmede Öncü Bir Ses’ teması yayınlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınma sadece politikacılar ya da üst düzey yöneticiler için değildir. Biliyoruz ki hemşireler herkese daha iyi bir sağlık için ve her gün yaptıkları işlerde bu hedeflere ulaşmak için öncülük eder” dedi.
“İntörnlük sistemini getiren ilk üniversiteyiz”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise hemşirelik mesleğinin en zor ve en kutsal mesleklerden biri olduğunu söyledi. Sağlık hizmeti çalışanlarının dil, din, ırk hiçbir ayrım gözetmeksizin birey ve toplum sağlığı için hizmet ettiklerini söyleyen Solak, “Sağlık hizmeti mensupları, sağlık hizmeti sunucuları hekimden aşağı doğru gerçekten kutsal ve önemli bir meslek. Mesleğin kutsallığını korumalıyız. Herhangi bir sıkıntıya izin vermemeliyiz. Mesleğe katkılar bakımından Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) hemşirelik komisyonu var. Bende o komisyonun yıllardır üyesiyim. Hemşirelik eğitiminin Türkiye’de belli bir düzeye gelmesi için önce fakülteleşmesine katkıda bulunan 2 rektörden birisiyim” ifadelerini kullandı.
Hemşirelikte artık fakülte düzeyinde eğitim verildiğini söyleyen Solak, şöyle devam etti:
“Sağlık bilimleri fakültelerinde bölüm çok olduğu için hemşirelik eğitimini fakülte haline getirme gayretleri oldu. Bizde 2017 yılının sonuna kadar Sağlık Bilimleri Yüksekokulunu giderek fakülte haline gelmesini sağlıyoruz. Yılda ortalama 90’nın üzerinde hemşiremizi mezun ederek sağlık ordusuna katıyoruz. İntörnlük sistemini getiren ilk üniversiteyiz. Bunun eğitimde çok faydası oluyor. Özellikle son yılda teoriyi aşağı çekip staj ağırlıklı intörn hemşirelik dedik. Aldığımız geri bildirimlerle de bunun çok faydalı olduğunu gördük. Son senede de sizleri hemşire olarak görüp sahaya hazır olarak gönderiyoruz.1-2 ay içerisinde hastanemize 25-30 kadar hemşiremizi katacağız. Çekirdek eğitim programını yaptık. Hemşirelik bölümü yöneticileri çekirdek programda düzenleme, düzeltme istiyorlarsa başhekimlik ve kendi okul müdürlükleri üzerinden bize gönderirlerse biz Yüksek Öğretim Sistemi içerisinde arzu edilen maddeleri değiştirebiliriz.”
Sosyal tesis ve kreş yapılacak
225-250 kişilik çok modern bir kafenin yapılacağı bilgisini paylaşan Solak, şunları söyledi:
“Gelecek yıla yenilik olarak yeni yapılan bina ile acil servisin arasına güzel bir kafe/kantin yapıyoruz. İhalesini yaptık. Temelini attık. Ekim-Kasım ayına da yetiştireceğiz. Çevre düzenlemesini de hazırladık. Ekim ayının 1’i ile 15’i arası arka binayı teslim alıyoruz. Bütün güzelliğiyle içindeki özel imkanlarıyla yaklaşık 32 bin metrekarelik binayı hizmete sunuyoruz. Tüp geçitle de iki binayı bağlıyoruz. Radyoterapinin yanına kanser tanısı olan radyoterapi uygulaması alan hastalarımızın ve yakınlarının kalabileceği bir sosyal tesis çalışmasına başladık. 60-65 odalı güzel bir sosyal tesisi de bu alana kazandıracağız. Eğer yer açabilirsek belli sayıda öğrencinin yer alabileceği kreşi de 2017’nin sonuna kadar yetiştirmeyi planladık.”
Konuşmaların ardından hemşirelere katılım belgeleri verilirken, etkinlik düzenlenen tiyatro gösterisi ile sona erdi.