Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerine yönelik “Pizza ve Makarna Workshop” etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Denizli Profesyonel Aşçılar Dernek Başkanı Turgut Çetin, Başkan Yardımcısı Muhammet Suna ve Dernek Üyeleri Murat Ertürk, Deniz Toyer ve Ferhat Keskinsoy katıldı.
Denizli Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Turgut Çetin yaptığı konuşmada, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin gelecekte sektörde iyi yerlerde olacaklarını ve eğitimleri doğrultusunda sektörde devam etmeleri gerektiğini söyledi.
AKÜ’nün uygulama mutfağına övgü
Denizli Profesyonel Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı Muhammet Suna ise daha önce ziyaret ettiği üniversiteler içerisinde turizm fakültesindeki uygulama mutfağının benzeri olmadığını ve mutfakta yetişecek öğrencilerin sektöre hazır olacağını ifade etti. Kadın şeflerin sektörde artması gerektiğini söyleyen Suna, kadın şeflerin mutfak içerisinde daha uyumlu olduğunu kaydetti. Denizli Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerinden Ferhat Keskinsoy ise bütün şeflerin kendisine has bir tarzı olması gerektiğini ve bu mesleğin sevilerek ve özveri ile yapılması gerektiğini vurguladı. Denizli Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerinden Deniz Toyer ise günümüz mutfak çalışanlarında erkek aşçı algısının yıkılmaya başladığını, kadınların sektörde istihdamın arttığını ve daha da artacağını ifade etti. Konuşmasının devamında öğrencilere seslenen Toyer, “Mesleğin ilk yıllarında zorluk çekeceksiniz ancak tecrübelerinizin artması ve reçeteler toplayarak arşiv yapmanız halinde bu zorlukların üstesinden geleceksiniz” dedi. Denizli Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerinden Murat Ertürk ise okulda alınan teorik bilgilerin pratik ile buluşması ve geliştirilmesi halinde öğrencilerin kariyer basamaklarını hızla çıkacaklarını vurguladı.
Söyleşinin ardından Executive chef (Yönetici Şef) Deniz Toyer, makarna hamuru yapmanın püf noktalarını, makarna çeşitlerini ve makarna hazırlama süreçlerini uygulamalı olarak mesleki tecrübeleri ile öğrencilere aktardı. Makarnalar için arrabbiata ve carbonara sos hazırlandı. Hazırlanan hamur tagliatelle arrabbiata ve tagliatelle carbonara olarak pişirildi ve öğrenciler tarafından tadına bakıldı.
Executive Chef Ferhat Keskinsoy tarafından pizza hamuru yapmanın püf noktaları, pizza çeşitleri, pizza sosu yapımı, pizza hamurunun pişirmeye hazırlanması ve pişirilmesi süreçleri gösterilerek Pizza Funghi ve Pizza Margherita hazırlığı uygulamalı olarak öğrencilere anlatıldı. Executive Chef Murat Ertürk ise öğrencilere kabak üzerinde dekor çalışması yaparak, dekor yapımı hakkında bilgiler verdi.