Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğr. Grv. Hayati Ulusay tarafından verilen “Fotoğraf II” dersi kapsamında “Nadar’ın Büyük Portreleri” adlı sergisine katıldı.
Bursa’nın Misi Köyü’nde açılan Felix Nadar’ın sergisine Dr. Öğr. Üyesi Özgür Cengiz, Dr. Öğr. Üyesi Ulviye Şirzad ve Öğr. Grv. Kayhan Metin ile bölüm öğrencileri katıldı. Nilüfer Belediyesi tarafından hizmete açılan Mysia Fotoğraf Müzesi’ne gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Paris Jeu de Paume Müzesi’ne ait toplam 41 fotoğraftan oluşan koleksiyon öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından incelendi. “Nadar’ın Büyük Portreleri Sergisi”, 3 Haziran 2018 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.
Felix Nadar Kimdir?
Asıl adı Gaspard-Félix Tournachon olan Felix Nadar, tıp eğitimini yarıda bırakarak önce tiyatro eleştirmenliğine, ardından da edebiyata ilgi duyar. Nadar, edebiyat alanında başarılı olsa da bir anda yazıya olan ilgisini kaybedip Polonya özgürlük mücadelesine katılır ve Polonya’da esir düşer. Fransa’ya iade edilmesiyle biten bu serüvenden sonra karikatüre ilgi duyar. 1854’te, 300 kadar Parisli Fransız aydının büyük boy taş baskı portrelerini yaptığı ilk Pantheon Nadar’ı oluşturur. Taş baskılar için altyapı olacak kalıpları fotoğraflardan yola çıkarak hazırlaması gerektiğinden, bu çalışması sırasında fotoğrafla tanışır. Boulevardes Capucines’de stüdyosunu açar. Çatı katındaki bu stüdyoda yakın arkadaşlarının portrelerini çeker. Bu isimler arasında Verdi, Berlioz, Rossini gibi müzisyenler, Delacroix, Courbet, Manet gibi ressamlar, Emile Zola, Dumas, Jules Verne, Gérard de Nerval, Victor Hugo gibi yazarlar yer alır. Nadar, 1858 yılında balonla Paris’i havadan görüntüleyerek dünyada bir ilki gerçekleştirir ve 1885 yılında da yazar Victor Hugo’yu ölüm yatağında fotoğraflar. 1886’da ünlü kimyacı Michel Eugène Chevreul ile yaptığı söyleşiyi oğlunun görüntülemesini sağlayan Nadar, dünyadaki ilk fotoğraflı röportajı da gerçekleştirmiş olur.