Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarında dünyanın en yaşlı gazisi unvanıyla 1994 yılında 110 yaşındayken hayatını kaybeden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Dünya Barış Elçisi emekli öğretmen Turgut Kaçmaz tarafından “Buram Buram Çanakkale” konulu konferans gerçekleştirildi.
Sahneli derslikte gerçekleştirilen konferansa AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Çanakkale destandır
Çanakkale ve Gelibolu Savaşlarının Türk, Kürt, Alevi, Çerkez, Yörük, Türkmen, Arap, Laz, Çerkez ve Çeçenlerin omuz omuza vererek kazandıkları bir ölüm kalım savaşı olduğunu söyleyen Kaçmaz, “Çanakkale Zaferi; gencinden yaşlısına, lise talebesinden fakülte talebesine kadar bu vatan için canım feda olsun diyerek Çanakkale’ye koşan, vatan duygusunu beyninde, millet duygusunu gönlünde taşıyarak bu ülkenin her köşesinden vatan, millet, bayrak, din için Çanakkale’ye koşan dedelerinizin temiz kanıyla yazılmış buram buram bir destandır” dedi. Babası Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın askere gitme sürecini anlatan Kaçmaz, şunları söyledi:
“Babam askere gider ve Balkan Harbine katılır. Balkan Harbinden boynu bükük döner, Çanakkale Savaşları başladığı zaman köydeki arkadaşları ile birlikte gönüllü olarak savaşa katılır. Anası dedeme ‘Oğul; vatan, millet, bayrak, din için harbe gidiyorsun. Unutma ki Balkanlarda alnımıza sürülen kara lekeyi silmeden köyüne dönersen ak sütüm sana haram olsun. Bu vatan, millet, bayrak, din uğruna orada şehit olursan bağrıma taş basar, başım dik gururla yürürüm. Yaralanıp sakat da kalsan bakarım sana. Bizi gavurun elinde bırakma, gavurdan bir adım dahi kaçarsan analık hakkımı sütümü sana helal etmem. Haydi git oğul yoluna ben oğulsuz yaşarım da vatansız yaşayamam. Al şu Kuran’ı koy yanına ya şehit ol ya gazi’ sözleri ile öğüt verir. Babam bütün savaşlarda annesinin söylediklerini kulaklarında ve gönlünde hisseder. Babam 14 yıl boyunca göğsünde Kuran, ayağında çarık ile savaşır. Çanakkale 8 ay 16 gün oluk oluk kanın aktığı, 1 metrekareye 6 bin merminin düştüğü yerdir.”
“Dünyanın yenilmez ordularını Çanakkale’de yendik”
1915 yılında dünyanın yenilmez denen ordularının Çanakkale’de yenildiğini ifade eden Kaçmaz, şunları söyledi:
“Nusret Mayın Gemisi 7-8 dakikada 100 metre arayla 26 mayın döşer. Seyit Onbaşı da 276 kiloluk mermiyi tek başına kaldırır. İngilizlerin dümeninden vurulan gemisi Nusret Mayın Gemisinin döktüğü mayınlara çarpar ve 5 dakika içerisinde 600 kişilik askeri ile birlikte Çanakkale’nin derin sularına gömülür. Denizden geçemeyenler karadan geçmeye çalışırlar. Kumkale’de Fransızlarla dedelerimiz 2 gün göğüs göğse savaşır. Fransızlar mağlup olarak orayı terk ederler. İngilizler 63 kişi ile Yahya Çavuş ile baş edemezler. Akşama doğru gelirler, biz burada bir ordu var sandık derler.”
Kaçmaz, milletimizdeki iman gücü ve vatan sevgisi varken hiçbir milletin Türk milletine zarar veremeyeceğini ve bunun için mutlaka birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.