Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında 11. Ulusal Çocuk Koroları Şenliği düzenlendi.
İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen şenliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Erhan Günay, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İsa Sağbaş, Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Mustafa Apaydın, AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Funda Türkmen ve çok sayıda izleyici katıldı.
Şenliğin açış konuşmasını yapan Şenlik Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, şenliğin bir eğitim ortamı olduğunu ifade etti. Çocukların sahnede çok değerli davranışlar kazandığını söyleyen Türkmen, “Büyük bir heyecan yaşıyorlar oradan sahneye çıkmak, şarkılarını seslendirmek çok büyük bir disiplinin ürünü ve kazandıkları bu disiplinin toplumsal yaşama çok ciddi bir şekilde yansıdığını gördük. Küçük sıkıntılar yaşadık ama bu sıkıntılar ile yüzleşmeyi de öğrendiler. Çocuklar, sadece davranış eğitimi almıyorlar sorunlara karşı nasıl çözüm yolu bulacaklarını da sahne üzerinde öğreniyorlar” diye konuştu. Şenliğin kolay hazırlanmadığını ve bir arka planın olduğunu dile getiren Türkmen, “Bir aydan fazla bir süredir şenliğin sadece hazırlık çalışmalarını yaptık. Burada yaklaşık 20 kişi devamlı çalışıyor. Bunun arkasında da yine 15-20 kişi vardı. Burada kurulan şu düzen, bu ekibin ürünü ve şenlik için koro şefleri 8 aydır şarkılarını çalıştırıyorlar. Sahneye çıkıp belki 4 şarkı söylüyorlar ama o 4 şarkının arkasında çok büyük bir çaba var” dedi.
Derneğe kayıtlı 700’ü geçkin koro var
Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Mustafa Apaydın ise polifonik korolar derneğinin kuruluş sürecini anlattı. 29 yıl önce Türkiye Polifonik Korolar Derneğini kurduklarını söyleyen Apaydın, “Yaptığımız çabalar ve çalışmalarla Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı onayıyla Türkiye ön adını aldık. Bu etkinliklerimizin temelinde şu vardı; Ankara’da her olumlu müziksel ve sanatsa etkinlik Afyon’da da olsun Hakkâri ve İstanbul’da da olsun. Bunun için ne yapmak gerekir? Devletimizin eğitim ve kültür ile ilgili resmi makamların dışında sivil toplumun da bu konuda çalışması gerekir, hatta olayın içine katılması gerekir düşüncesi ile yola çıktık” ifadelerini kullandı. 1989 yılında kurulan Türkiye Polifonik Korolar Derneğinin 1996 yılında ilk korolar şenliğini düzenlediğini söyleyen Apaydın sözlerine şöyle devam etti:
“1996 yılında korolar şenliğini düzenlediğinde bütün Türkiye’de 20 dolayında koro bulabildik. Bu ise bizim ülkemizin birlikte iş yapma alışkanlığı yani korolardan elde edilebilecek 100 birim yarar varsa bunlardan yalnızca 1 tanesi müzik 99’u ise sevme, sevilme, barışma ve koalisyonlar ve daha çok sayabileceğimizin özelliğin korolarla kazanıldığını biliyorduk. 20 koronun oluştuğu 1996’tan 2 yıl sonra Almanya’ya gittiğimde Almanya’da 62 bin koronun olduğunu gördüm. Fransa’da biraz daha az ama İtaya ve benzeri yerlerde gene buna yakın korolar var. Bugün Türkiye’nin 13 yerinde korolar şenliği yapılmakta ve bize kayıtlı olmak üzere 700’ü geçkin koroyu geride bırakmış bulunmaktayız.”
10 il 31 koro
Rektör Vekili Prof. Dr. İsa Sağbaş ise şenliğin on birincisini düzenlemenin gururunu yaşadıklarını ifade etti. 9’u Afyonkarahisar dışından olmak üzere 31 koro ile şenliğin gerçekleştiğini söyleyen Sağbaş, “Bugün 968 yavrumuz 130 şarkıyı icra edeceklerdir. Bu şenliğimizde Gazi Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve AKÜ’den olmak üzere 7 değerlendirme ve danışma kurulu üyesi görev yapmıştır. Şenlik kapsamında Nurten Anne Çocuk Şarkıları Yarışması gerçekleştirilecektir. Bu seneki temamız ise ‘Baba’dır. Geçen yıllarda gerçekleştirdiğimiz yarışmanın temasının ilki ‘Anne’ ikincisi ‘Vatan’ olmuştur” dedi.
Şenlik kapsamında bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘Nurten Anne Çocuk Şarkıları Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri il protokolü mensupları tarafından verildi. Dereceye giren şarkılar ise Doç. Dr. Emel Funda Türkmen’in şefliğinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Çoksesli Korosu tarafından seslendirildi.