Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından akademik ve idari personele yönelik, “Turnitin ve İthenticate İntihal Engellemeye Yardımcı Programlar” konulu bir eğitim semineri verildi.

Merkez Kütüphane konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde Techknowledge Eğitim Uzmanı Serdinç Kaya, AKÜ Merkez Kütüphanesinin elektronik kaynakları kullanımını sağlayan DeepKnowledge uzaktan erişim portalı hakkında bilgiler verdi. Kaya, “DeepKnowledge kullanımı kullanıcılar açısından büyük bir avantaj kampüs dışından herhangi bir proxy ayarı yapmadan doğrudan sisteme giriş yapmanız sağlanabiliyor. Bu sayede uzaktan bütün kaynaklarınıza erişebiliyorsunuz” diye konuştu.

Onaylanan tezleri Turnitin veri tabanına kaydedin

Onaylanan tezlerin enstitüler tarafından Turnitin veri tabanına kaydedilmesini önerdiklerini ifade eden Kaya, “Bunun sebebi de bir sonraki yıllarda oluşturulacak tezler önceki yıllarda oluşturulan tezlerden çalınmış mı? Çalınmamış mı? Bunun kontrolünü sağlamak için.  Onaylanan tezleri Turnitin’e kaydetmezseniz eskiden onaylanan tezleri yeni tezlerle karşılaştırması biraz problem olabilir. Önerim dönemlik, aylık veya anlık olarak onaylanan tezlerin bilgisi geldiği zaman sisteme kaydedin.  Hocalarımız ise hiçbir zaman tezleri kaydetmesinler ki birbirleriyle eşleşmesin” dedi.

Turnitin ve İthenticate veri tabanları birbirinden farklı

Turnitin ve İthenticate veri tabanlarının arasındaki farklar ve benzer yönler hakkında bilgiler veren Kaya, şunları söyledi:

“Turnitin ve İthenticate arasında ciddi farklar var. Turnitin tez taraması İthenticate ise makale taraması için kullanılan veri tabanı. İthenticate veri tabanında tez ararsak hem lisans anlaşmasına aykırı gelmiş oluruz hem de aldığınız sonuç kesinlikle yanlış olur. Turnitin ve İthenticate veri tabanları tamamen birbirinden farklı.  Turnitin ve İthenticate ortak noktaları ise 72 milyardan fazla akademik web sayfası var. 165 milyondan fazla akademik içerik yayınlar var. İthenticate  ayrıştığı nokta ise yayıncı program  olarak daha fazla makale havuzu var. Ama Turnitin’de böyle bir havuz yok. O yüzden İthenticate makaleler için daha öne çıkıyor. Turnitin’de de 1 milyardan fazla kaydedilmiş doküman var. Bu dökümanlarda tezler, projeler, ödevler var. Bu 1 milyardan fazla dokümanın 2 milyondan fazlası da Türkiye’den geliyor. İthenticate veri tabanının kullanım kısıtlaması var doktor ve üstü unvanına sahip kişilere açılıyor. Turnitin ise yüksek lisans ve doktora öğrencilerine izin veriyor.”

Seminer Turnitin kullanımı ile ilgili demo çalışması ile sona erdi.

17 Aralık 2018, Pazartesi 442 kez görüntülendi