Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Müftülüğü, Sivil Toplum Kuruluşu Platformu ve Afyonkarahisar Gençlik Merkezi tarafından “Gençlerle Kardeşlik İftarı” programı düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Camii’nde gerçekleşen iftara AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, Afyonkarahisar Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Platformu Başkanı Ahmet Ertürk ile birlikte fakülte dekanları, öğretim üyeleri, daire başkanları ve öğrenciler katıldı.

“Gönül coğrafyamız var”

İftar programında konuşan, Afyonkarahisar STK Platformu Başkanı Ahmet Ertürk sınırların sadece Misak-ı Milli ile çizili olmadığını söyledi. Gönül coğrafyasının olduğunu ifade eden Ertürk, “Bu gönül coğrafyasında nerede bir Müslüman kardeşim varsa o yerler bizim coğrafyamız içerisindedir. Bu anlamda mazlumu anlayabilmek onun haliyle hâllenebilmek, onların iftarlarında belki de bulamayacakları iftar menüsüyle sizleri buluşturmak istedik. Bu kardeşlik iftarında amacımız; Gazze’ye, Doğu Türkistan’a gitmek, Arakan’a varmak, Keşmir’deki o nefesi almak Somali’ye, Sudan’a, Yemen’e ve daha adını sayamadığımız İslam coğrafyasındaki kardeşlerimizin yaşamış oldukları anlara şahitlik etmek ve anmak için buradayız” diye konuştu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise dünyada 2 milyar insanın yoksulluk sınırı altında olduğunu ve her 15 dakikada açlıktan bebeklerin öldüğünü söyledi.  Karakaş, “Zengin ile fakir arasındaki pergelin gittikçe açıldığı, değersizleşme, endişe ve kaygı eşiklerinin yükseldiği bir gelişme görüyoruz. Bu gelişmelerin önemli bir kısmı da mazlum coğrafyalarında, bunların büyük bir kısmının da Müslüman coğrafyalarında gerçekleştiğini, yaşandığını biliyoruz” dedi.

Türkiye Müslüman coğrafyasında önemli bir noktada

Türkiye’nin, Müslüman coğrafyasının bir parçası olarak dünyanın özellikle mazlum coğrafyalarının yaşamış olduğu kısıtlılıklarla karşılaştırıldığında önemli bir noktada olduğunu dile getiren Karakaş, “Dolayısıyla bu pergelin ortasında bir yerinde duruyoruz. Kendi konumumuzu anlama ve mazlum coğrafyadaki insanların bu kısıtlı hallerini görme açısından bu menü listesi ile böyle bir iftarın düzenlenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bazı hususların, zaman zaman hatırlanmasının, bazı duyarlılıkları geliştirmesi ve güçlendirmesi açısından sembolik değere sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu iftarımızın da gerçekliği olan ama buradaki haliyle sembolik değeri olan bir iftar olduğunu düşünerek hepinize hayırlı iftarlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında yeryüzü büyük bir sofraya dönüşüyor

Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu ise Ramazan ayında kurulan sofraların iyilik sofraları olduğunu ifade etti. Kabukçu, “Hiç şüphe yok ki biz ibadetlerimizi yaparken elbette birtakım hikmetlerini düşünürüz. Ama şu var ki biz ibadetleri Allah emretti diye yerine getiririz. Öte yandan imanımızın öğrettiği kardeşlik düşüncesini de attığımız her adımda yerine getirdiğimiz her ibadette düşünmeyi ve ondan ders çıkarmayı da  kendimize ödev yaparız. Yeryüzü Ramazan ayında büyük bir sofraya dönüşüyor. Güneşin batması ile birlikte peyder pey her metrede her kilometrede Müslümanlar iftar ile Rabbi ile buluşuyor” dedi.

İftar yemeği organizasyonu, Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun duasının ardından sona erdi.

17 Mayıs 2019, Cuma 567 kez görüntülendi