Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Gültekin tarafından “Algı Yönetimi ve Manipülasyon” konulu konferans verildi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bayram Çetinkaya, ders dışı etkinlikler kapsamında akademik yıl içinde çeşitli konferanslar organize edeceklerini belirtti.

Algı Yönetimi ve Manipülasyon konulu konferansta Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Gültekin, algı yönetimi ve manipülasyon kavramlarının kanma ya da kandırma kavramıyla açıklanabileceğini ifade etti. Algı yönetimi ve manipülasyonun bir kişi, bir kurum, bir odak, bir merkez veya bazen bir devlet tarafından olabileceğini dile getiren Gültekin, “İşin özünde bir tarafın diğer tarafı kandırması var. Seçtiği hedef bir kitleye kendi amaçları doğrultusunda söylediği yalanlar var. Bazen çok önemli kişiler, bazen çok yetkin kişiler, statüsü olan, saygınlığı olan, mevkisi olan kişiler çok kritik konularda kandırılabiliyor. Hatta bazen bireysel değil, grup olarak da aldatılabiliyoruz. Kandırmanın en önemli kuralları; amacın gizlenmesi, tekrar edilmesi ve akla değil duygulara hitap edilmesidir. Bu kurallar işletilmediği sürece yalancı pek başarılı olamaz” diye konuştu.

“Algı yönetimi savaşa ait bir kavramdır”

Algı yönetiminin ne olduğunu açıklayan Gültekin, bir şeyin gerçek olmasının o kadar önemli olmadığını, fakat gerçek olarak algılanmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, algı yönetimi ve manipülasyon konusunda şunları söyledi:

“Bir şeyin gerçek olması o kadar önemli değildir, fakat gerçek olarak algılanması çok önemlidir. Dışarıda ne olup bittiği önemli değildir. Adam kafasında ne düşünüyor, bu önemli. Çünkü insanlar kendi yorumlarına ve çıkarlarına göre hareket ederler. Kendi yorumu doğrultusunda hareket ediyor. Algı yönetimi ise dışarıda ne olup bittiği önemli değil, olup biten şeyi nasıl yorumlayacağını öğretmem lazım diyor. O yüzden kelimeleri, kavramları bize dikte ediyorlar. Algı yönetimi Amerika Savunma Bakanlığı tarafından resmi tanımı savaşa ait bir kavramdır. Savaşı ikiye ayırıyorlar. Biri tank ile topla yapılan klasik savaş. Bu savaş, coğrafyaları ve bedenleri hedefliyor. Sermayesi kurşun, mermi, el bombası ve patlayıcı maddeler. Diğeri ise psikolojik savaş. Psikolojik savaşın hedefi ise beyinler, kalpler, düşüncelerimiz ve yorumlarımız. Sermayesi ise bilgi ve görseller. Algı yönetimi dediğimiz şey kapsamlı bir süreç. Bazen bu süreç içerisinde gerçeklerle de karşılaşabilirsiniz. Ama o gerçeğin nereye koyulduğu önemlidir. Fotoğrafın neresine konulduğu önemlidir. Yani bir yalan, bir gerçek sonra peşinden gelen bir yalan. O gerçek kendisinden önce ve sonra gelen yalana hizmet eder. O yüzden gördüğümüz bir gerçeğin içine de nasıl bir şeyin içine konulduğunu anlamadan düşmememiz lazım. Manipülasyon da yine algı yönetiminin içindedir. Yani psikolojik savaş, algı yönetimi, manipülasyon olarak sıralayabiliriz. Psikolojik savaş, bunların hepsini kapsayan bir kavram. Manipülasyon ise algıladığım şey ile uğraşıyor. Yani algı yönetimi benim yorumlamam ve zihnimle uğraşıyor. Manipülasyon ise algılayacağım şey ile uğraşıyor. Yani bunun üzerinde değişiklikler yapıyor. Bazen ekleme, bazen çıkarma, bazen de gizleme yapıyor.  Orada bir değişiklik meydana getiriyor.”

Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

11 Ekim 2019, Cuma 693 kez görüntülendi