Yeşilay Afyonkarahisar Şubesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi ortaklığındaki “YEDAM’la Hayata Devam” konulu etkinlik, Atatürk Kongre Merkezinde (AKM) gerçekleştirildi.
Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin (YEDAM) tanıtıldığı etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ve Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Dr. Yusuf Gökçe ile birlikte öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, bağımlılıklar ile mücadele konusuna yeterince hassasiyet gösterilmediğini kaydetti. Prof. Dr. Erol, etkinliğin uyuşturucu ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak adına düzenlendiğini ifade etti.
“İstanbul işgal edilirken gemiler dolusu alkol getirildi”
Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Dr. Yusuf Gökçe ise Yeşilay’ın kuruşu ile ilgili bilgiler verdi. Yeşilay’ın kurulmasının nedenini anlatan Gökçe, “İngiliz ordusu, donanması ile İstanbul’a yanaşıyor. Savaş gemilerinin içerisinde top, tüfek, mermi gibi askeri tesisatlar olur. Ama ilk olarak gemiler dolusu kasalar içerisinde alkol getirdiklerini görüyoruz. O dönemki askerlerimize baktığımızda da yaşlarının 15’e kadar düştüğünü görüyoruz. Gençler arasında alkolün hızlı bir şekilde yayıldığını görüyoruz. Topuyla tüfeğiyle saldıran düşman birliği, çeşitli bağımlılıkları yaygınlaştırmak istiyor. O dönemde bunu alkol ile yapmaya çalışıyor. Bu yüzden de 5 Mart 1920’de, 30 kadar aydın insan, kamu ve sivil toplum işbirliği ile Yeşilay’ı kuruyorlar” diye konuştu.
YEDAM bağımlılık ile mücadelede rehabilitasyon alanını tamamlayacak
Yeşilay’ın 1920’lerden itibaren önce alkole karşı mücadele ettiğini, günümüzde ise uyuşturucu ile etkin bir mücadele ortaya koymaya çalıştığını kaydeden Gökçe, şunları söyledi:
“Gençlerimize yapılan saldırılara günümüzün penceresinde baktığımızda da uyuşturucuyu görüyoruz. Gençlerimize bu konuda saldırı devam ediyor anlayacağınız. Yeşilay da bu tip bağımlılıklara karşı mücadele ettiği için 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kamuya Yararlı Dernek’ statüsünü almıştır. Yeşilay olarak üniversitelerle ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte faaliyetler yürütmeye başlıyoruz.”
Gökçe bağımlılığın üç tane mücadele alanı olduğunu belirterek, “Bunlar; önleme, tedavi ve rehabilitasyon. Yeşilay, önleme faaliyetlerini yürüttüğü gibi, önlemeye ek olarak YEDAM ile birlikte rehabilitasyon hizmetine de başlıyor. Çünkü bir bağımlının, bağımlılık tedavisi sonrası rehabilitasyon ve sosyal entegrasyonu olmadığı takdirde, bağımlılığından temelli kurtulması çok mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından YEDAM personeli tarafından merkez ile ilgili bilgiler verildi.
Daha sonra ise AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın tarafından Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Dr. Yusuf Gökçe’ye plaket takdim edilirken, Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol tarafından ise “2018-2023 Uyuşturucu İle Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planının 2A Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Başlığında Üniversite Öğrencilerine Yönelik Uyuşturucu İle Mücadele” kapsamında teşekkür belgesi verildi.