Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Spor Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde Fair Play Üniversiteler Kervanı programı düzenlendi.

Fair Play Üniversiteler Kervanı programı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından ulusal ve uluslararası çapta organize edilen Fair Play Karikatür Yarışmasında dereceye girenlerin karikatürlerinin yer aldığı serginin açılışı ile başladı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından AKÜ ev sahipliğinde düzenlenen sergi açılışı ve devamında gerçekleştirilen panele Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, AKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yücel Ocak, Türkiye Spor Yazarları Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Nadir Güzbey, Afyonkarahisar Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Orhan Küçüksağrıcı, İş İnsanı Salim Pancar ile birlikte Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Bizlere ve gençlere rol model olacak kişilerle birlikteyiz”

Panelin açış konuşmasını yapan panel moderatörü AKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yücel Ocak, uzun yıllar Türk sporuna hizmet etmiş ve fair play adına mücadelelerde bulunmuş bir ekibi misafir ettiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Ocak, “Bizlere ve gençlere model olacak şekilde, Türkiye’nin doğusundan batısına kadar karayolu ile o kadar yolu kat ederek tüm üniversiteleri gezmiş ve oralardaki öğrencilere bu oluşumu ve bu duyguyu daha net bir şekilde anlatmış bir ekip ile birlikteyiz. Bu açıdan üniversitemizde de siz gençlere aynı duyguları anlatacak olan bu güzel insanlarla beraber olmaktan, şahsım adına, üniversitem adına ve şehrim adına mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Gelecek nesillere fair play kavramını anlatmamız gerek”

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komitesi Başkanı Erdoğan Arıpınar ise AKÜ’nün fair play üniversiteler kervanı için 60. üniversite olduğunu belirtti. Arıpınar, “Afyonkarahisar bizim için 59. şehir, Afyon Kocatepe Üniversitesi ise 60. üniversite durumunda. Daha önceden bir defa da bir ilçede yapmıştık Fair Play Üniversiteler Kervanı programımızı. Bu programları yapmak için bir amaç besliyoruz. Bizim çocuklarımıza, Türk boyunun yukarıdan gelen Bozok kolunun Afyonkarahisarlı çocuklarına; gelecek için öğretmen, antrenör ya da spor hocası olacaklara fair play kavramını tam anlatmamız gerek. Bütün bu yaptığımız çalışmalar Allah rızası içindir, hepimiz amatörüz. Ancak severek yapıyoruz, bildiklerimize yeni şeyler koyuyoruz, her gittiğimiz şehirde de ayrı şeyler öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

“Fair play tanrının sesini duymaktır”

Fair play kavramına değinen Arıpınar, “Bundan 20 sene evvel Frankfurt’ta toplantı yaptık. Herkes fair play için bir şeyler söylüyor, Türkçeye çevirmeye çalışıyoruz, centilmenlik ya da başka şeyler dendi. Bizse bir kelimede bağlanalım dedik. Bütün dünya dillerinde uluslararası bazı kelimeler vardır. Televizyon, telefon, radyo gibi kelimeler Türkçe olmadığı gibi, dünya dillerinde de aynı şekilde aynı anlama gelmektedir. Fair play de aynı şekilde bir kavram bizim için. Fair play, o an gelince tanrının sesini duymaktır. Parayı, pulu her şeyi unutursunuz ve vicdanınız ile karşı karşıya kalırsınız. Bugüne kadar fair play ödülü kazananların neden kazandıklarını araştırırsanız, bu kavram herkesin gözünde daha canlı bir şekilde oluşacaktır” diye konuştu.

Uluslararası komisyonlardaki Türk üye sayısı artmalı

Uluslararası spor komitelerinde görev yapan Türk sayısının artması gerektiğini dile getiren Arıpınar, konuşmasında şunları kaydetti:

“Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 1908’de Osmanlı Olimpiyat Komitesi olarak kurulmuş ve Atatürk ile birlikte Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi adını almıştır. Hiçbir tesir ve baskı altında değildir, devletten herhangi bir yardım da almaz. Devletin yardımları olimpiyata gidecek olan sporculara verilir. Olimpiyat komitemiz bağımsızdır, fikirlerini savunur, herhangi bir konuda geri adım atmaz. Dünyada da en saygın olimpiyat komitelerinden birisidir ve iftihar ile söyleyebilirim ki Dünya Olimpiyat Komitesi İkinci Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’dir. Birçok yerde onun attığı adımla da Türk yöneticileri görürüz. Gençlere buradan söylemek isterim ki, eğer Avrupa’da bir şeyler yapmak istiyorsak, o komitelerin içerisinde bizlerin olması gerekiyor. Bizim olmadığımız yerde bize ne oy çıkar ne de başka bir şey. Bizim milli takımımıza, asker selamı verdiği için ceza veren kafa halen daha devam ediyor, bitmez. Bunlara karşı orada, o komitelerde olmalıyız. 1965 senesinde bir gazetede gördüğüm bir kupürü kesmiştim. Deniyordu ki gazetede, ‘Viyana Şehir Meclisi, kuzey doğuya doğru dönen görevlinin kadrosunu kaldırmıştır.’ Kadrosu kaldırılan bekçinin vazifesi neymiş biliyor musunuz? Türk atlıları geldiği zaman Viyana’ya haber vermekmiş. 1965 yılına kadar maaş ödenmiş bu kadro için. Türk atlılarını beklemişler yüz yıllar boyunca. Yüreklerinde her zaman böyle bir şey var. Bu yüzden de asker selamı verene ceza vermeyi görüşüyorlar. Bu açıdan bilin, biz kuvvetli olmalıyız. Bütün grupların içerisinde olmamız lazım. Türk’ün hakkını ancak böyle müdafaa edebiliriz. Bilesiniz ki ilk olarak Türklüğünüz, sonra da Müslümanlığınız onların gözünde başka bir şey.”

Türkiye’de ilk fair play ödülleri

Türkiye’de ilk defa fair play ödülü alan kişilerden bahseden Arıpınar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye Milli Olimpiyat komitesi her sene fair play ödülleri veriyor, eskiden beri de veriyoruz. Peki, ilk kazanan kim? Bu kişi Varol Hepağuşlar isimli, duymayan ve konuşamayan bir sporcu. Balkan Oyunları’nda İzmir’de yarışıyorlar yelken dalında, Yunan rakibi yanlış yerden dönünce bizim Varol Hepağuşlar konuşamayan haliyle çırpına çırpına yanlış yerden döndüğünü Yunan yarışçıya anlatıyor. Yarış sonunda Yunan yarışçı birinci oluyor, bizimkisi ise ikinci oluyor. Türkiye’nin ilk fair play ödülünü ona verdik. Fair play açısından dünyada ilk aldığımız ödül hangisi peki? Konyalı bir kaleciyi görüyoruz burada da. İsmet Karababa, bir amatör takımın kalecisi. Takımın durumu kritik, kazanmaları lazım, yoksa küme düşecekler. Maç devam ederken top sekip kalenin içine düşüyor. O dönemlerde VAR falan yok tabii, hakem geliyor, ‘sen sağlam çocuksun, yalan söylemezsin, gol müydü değil miydi?’ diye soruyor. İsmet Karababa da gol olduğunu söylüyor ve takımı küme düşüyor. Ama bizim İsmet Karababa, bu hareketi sayesinde Türkiye’de aldığı fair play ödülü dışında, İsviçre’de Lozan’da modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Cobertin adına ilk kez düzenlenen büyük fair play ödülünü de alkışlar arasında almıştır. Bunların dışında daha çok hediyeler kazandık ama bunlar ilk ödüllerimizdir.”

Konuşmaların ardından Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Fair Play Kervanı Planlama Koordinatörü Teoman Güray, Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Semra Demirer, Fair Play Komisyonu Raportör Üyesi Remzi Yılmaz, Fair Play Komisyonu Üyesi Avni Erboy ve eski milli atlet İsmail Akçay’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele geçildi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da Fair Play Üniversiteler Kervanı programı kapsamında AKÜ’de bulunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu yetkililerini makamında kabul etti. Gerçekleştirilen ziyarette Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, Başkan Yardımcıları Teoman Güray ve Semra Demirer, Komisyon Üyesi Avni Erboy ve eski milli atlet İsmail Akçay yer aldı.

19 Aralık 2019, Perşembe 757 kez görüntülendi