Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından başvurusu yapılan “Yüksek Oranda Refrakter Metal ve Bor İçeren Nikel Esaslı İri Hacimli Metalik Cam Alaşımları” başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Aytekin Hitit, Dr. Öğr. Üyesi Ziya Özgür Yazıcı, Öğr. Gör. Hakan Şahin ile birlikte doktora öğrencisi ve Malzeme Mühendisi Pelin Öztürk Aşgın tarafından buluşu yapılan proje, AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla gerçekleştirilen patent başvurusu sonucu TR 2019 04074 B koduyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

Rektör Karakaş makamında kabul etti

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, patent başvurusu onaylanan buluş sahibi öğretim elemanlarını makamında kabul etti.

Gerçekleştirilen ziyarete AKÜ Teknolojisi Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, AKÜ Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Aytekin Hitit, Öğr. Gör. Hakan Şahin ve doktora öğrencisi Malzeme Mühendisi Pelin Öztürk Aşgın katıldı.

“Üniversitenin hak sahipliğini üstlendiği ilk patent”

Ziyarette onaylanan patent başvurusu hakkında bilgi veren AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, projenin Uluslararası Patent Başvurusu (PCT) ön incelemesini de geçtiğini ifade etti. Prof. Dr. Uygunoğlu, “Üniversitemiz akademisyenlerinin geçmiş dönemlerde de patent başvuruları vardı. Ancak bu başvurular kendilerine ait patent başvurularıydı. Bu patent ise üniversitemizin hak sahipliğini üstlendiği ilk patent statüsündedir. En kısa sürede patentin ticarileştirilmesiyle ilgili faaliyetlere de başlanacaktır” dedi. Teknoloji Transfer Ofisinin faaliyetleri ile ilgili de bilgiler veren Uygunoğlu, şunları kaydetti:

“Üniversitemizin akademik alanda yapılan çalışmalarından elde edilen buluşlarını hem koruma altına almak, hem de bir diğer adımı olan sanayi ile iş birliği içerisinde ticarileşmesini sağlamak Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğünün ana ilkeleri arasındadır. Bu kapsamda, ofisimiz tarafından zaman zaman buluşlarla ilgili bilgilendirme toplantıları ve uygulamalı eğitimler de düzenlenmektedir. Ayrıca, 2018 yılı sonunda Koordinatörlüğümüz bünyesinde Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Dokümantasyon Birimi de kurularak hem üniversitemiz çalışanlarına hem de dışarıdan gelen kişilere buluşla ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır. Amacımız, nitelikli buluşların yapılmasını sağlamak ve bunları ticarileştirmektir. Doç. Dr. Aytekin Hitit hocamızın ve ekibinin yaptığı buluş da birimimiz aracılığı ile patentlenmiştir ve aynı zamanda lisanslama faaliyetlerine de bir an önce başlanılacaktır.”

Rektör Karakaş ise yürütülen çalışmalardan ötürü patent başvurusu onaylanan buluş sahiplerini tebrik ederek, üniversite yönetimi olarak yapılan çalışmaların her zaman destekçisi olduklarını belirtti.

03 Haziran 2020, Çarşamba 2251 kez görüntülendi