Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı, Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından tasarlanan ve yapımı Taksim Meydanı’nda devam etmekte olan yeni Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) açılışında yer alacak “Koca Sinan” operası ile AKM’nin bünyesinde bulunan Müzik Müzesi için büyük katkı sağlayacak.
Dr. Öğr. Üyesi Rona, “Koca Sinan” operasında yer alacak
Prömiyeri yeni AKM’nin açılışıyla yapılacak “Koca Sinan” operasında Cumhurbaşkanlığınca görev tevdi edilen besteci Hasan Uçarsu ile librettist (metin yazarı) AKÜ Devlet Konservatuvarı Dr. Öğr. Üyesi Bertan Rona yer alacak. AKM’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sipariş edilen ve Mimar Sinan’ın hayatını anlatan “Koca Sinan” operasıyla yapılacak. Bugüne dek opera sipariş eden tek Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk’tü. Yeni AKM’nin açılışı için ısmarlanan “Koca Sinan” operasıyla, hem yapının ruhuna uygun ve anlamlı bir açılış gecesi yaşanacak, hem de ulusal opera repertuvarımıza bir yapıt daha kazandırılacak. Sinema yönetmeni Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan yola çıkılarak yazılan libretto Süleymaniye Camii’nin inşa ve açılış sürecine yaşanan gerilimlere odaklanırken, kompozisyon ise sabit ayağı Anadolu’da, hareketli ayağı ise dünyaya açık olan bir bestecilik anlayışıyla yazılıyor. Tek perde olarak tasarlanan “Koca Sinan” operasında Mimar Sinan’ın yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Ebussuud Efendi, Mihrimah Sultan ve Rüstem Paşa gibi tarihsel karakterler de yer alıyor. Prömiyeri yeni AKM’nin açılışıyla birlikte yapılacak olan opera için şimdiden pek çok kişinin çalıştığı belirtiliyor. Bu noktada Cumhurbaşkanlığınca kendilerine görev tevdi edilen besteci Hasan Uçarsu ile librettist (metin yazarı) Bertan Rona, çalışmalarını şevkle sürdürdüklerini ve önemli bir aşamaya geldiklerini ifade ettiler.
Bertan Rona kimdir?
Çok yönlü etkinlikleri ile tanınan müzik, sanat, edebiyat, tiyatro ve düşünce insanı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü mezunudur. İstanbul Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde hocalık yapmış ve opera analizi, müzik tarihi, armoni ve form bilgisi gibi dersler vermiştir. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde orkestra şefliği, koro şefliği ve rejisörlük görevlerinde bulunmuş; besteci, koro şefi ve librettist olarak pek çok uluslararası festivale katılmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan müzikoloji doktoru unvanı almış olan Rona’nın, “Hekimoğlu” adlı bir opera librettosu ile “Koca Yusuf” isimli bir bale librettosu ve “İstanbul’u İzliyorum Ağzım Açık” ile “Grup Buluşum” adlı iki kitabı, ayrıca gazetelerde, dergilerde yayımlanmış pek çok yazısı ile makaleleri ve çevirileri bulunmaktadır. Rona, ulusal ve uluslararası kongrelere düzenli olarak bildiriler sunmakta ve Türkiye’nin pek çok şehrinde konferanslar vermektedir. “Duyuşlar” adlı bir radyo programı hazırlayıp sunan Bertan Rona, danışmanlığını yaptığı Faunus Düşünce Atölyesi’nde felsefe, kültür tarihi, ikonoloji ve etimoloji dersleri vermiştir. Rona, hâlen Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır.