15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi esnasında ve akabindeki tarihlerde çektiği fotoğraflardan oluşan “15 Temmuz Türkiye Geçilmez” fotoğraf sergisi açıldı.
Atatürk Kongre Merkezi fuaye alanında gerçekleştirilen sergi açılışına Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, Afyonkarahisar Jandarma Alay Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır, siyasi partilerin temsilcileri ile birlikte fakülte dekanları, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ve Afyonkarahisar halkı katıldı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş sergi açılışında yaptığı konuşmasında 15 Temmuz’un sadece bir rakam ya da tarihte bir gün olmadığını, Türkiye’nin işgal edilmesine ve iç savaşın çıkmasına zemin hazırlayan kara bir gün olduğunu ifade etti. Kara gecenin aydınlığa dönüşerek tamamlandığını söyleyen Karakaş, “Ben bu sürece ‘ihanet, direniş ve diriliş’ diyorum. 15 Temmuz’u, 16 Temmuza bağlayan gece bu üç kavramla izah edebileceğimiz yoğun bir geceydi. İhaneti temsil edenler içimizde yetişmiş, içimize atılmış hain bir tohumun güçlenmiş temsilcileriydi ve ülkemizin üzerine bir karabulut gibi çökmüşlerdi. Halkımızın ve siyasi liderliğin güçlü yönlendirmesi ile birlikte bu karabulutlar, güçlü ve şanlı bir direnişle dağıtıldı ve sabaha aydınlık bir Türkiye ile uyandık. Aslında hiç uyumamıştık ama sabaha ulaştığımızda aydınlık bir Türkiye’yi yeniden inşa etmenin imkanını hep birlikte oluşturmuş olduk. Bu irade çok önemli bir iradedir, dirilişin iradesidir” diye konuştu.
“Tarih yanlış yapıldığı zaman tekerrür eder”
15 Temmuz gecesinde yazılan tarihin, dünya demokrasi tarihine altın harflerle işlenmesi gereken bir gelişmenin, bir olayın vuku bulduğu bir tarih olduğunu vurgulayan Karakaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Eğer bu sivil direniş Batı toplumlarının herhangi birisinde gerçekleşmiş olsaydı; Fransız Devriminin tarihsel seyri, hikayeleştirilmesi ve destanlaştırılması gibi olurdu. Böyle bir direniş Amerika ya da Avrupa’da yaşanmış olsaydı, bunun nasıl abartılacağını; nasıl demokrasi destanı olacağını ciltler dolusu kitaplarla görürdük. Bizim de sorumluluğumuz bu aslında; bunu hep diri tutmak zorundayız. Bu fotoğraf sergisi hafızamızı diri tutmak için gerçekleştirdiğimiz ve hafızamızda o gecenin karanlığını, hainliğini ve ülkemize kasteden bütün iş birlikçi güçleri unutmamamız için önem arz ediyor.
Bu sergi, bedel ödeyerek yaşadığımız coğrafyaya ayak bastığımızı unutmama ve zihnimizi taze tutma adına da önemli. Bu fotoğrafların çoğunu birkaç defa gördük aslında ama sürekli görmemiz gerekiyor. Çünkü ‘Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür’; tarih tekerrür eder. Aslında tarih yanlış yapıldığı zaman tekerrür eder. Tarihe; doğru baktığımız, anladığımız ve doğru bir tarih bilinci geliştirdiğimiz zaman, tarih geçmişte olduğu gibi tekerrür etmez. Hatalarımızdan ders çıkararak tarihi yeniden inşa ederiz. Geçmişte olan biten olaylara benzer olaylar günümüzde de yaşanıyor ama farklı biçimde yaşanıyor. İşte bunları kendi lehimize dönüştürebilmek, ülkemizin geleceğini güçlü bir şekilde inşa etmek için tarihi olumlu anlamda tekerrür ettirmek için bu hafıza o anlamda önemli ve değerli diye düşünüyorum. 15 Temmuz direnişini ve sonrasında inşa edilen Türkiye’yi itibarsızlaştırma yaklaşımlarına da itibar etmeden bugünümüzü ve bugün çerçevesinde olan etkinliklerimizi anlamına uygun olarak gerçekleştirmemiz oldukça önemli.”
“15 Temmuz dünyada darbeler tarihini değiştirdi”
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise Türk tarihinde 1071 ve Kurtuluş Savaşı gibi dönüm noktaları olduğunu belirtti. Çiçek, “Özellikle Kurtuluş Savaşından sonra birçok mazlum millete örnek olmuştuk. Bağımsızlık mücadelesi ile özgürlüğe kavuşulabileceğini, her ferdin direnerek bir milleti kumpaslardan çıkarabileceğini göstermiştik. Bizden sonra sömürge devletlerine karşı birçok bağımsızlık mücadelesi başlamıştı. İşte 15 Temmuz’da dış güçlerin desteği ile dünyanın birçok yerinde içerilere yerleştirilen hainler ülkelerde iktidarları, hükümetleri ve demokrasiyi rafa kaldırarak birçok işgal girişimini başarı ile tamamladıktan sonra ülkeleri ele geçiriyorlardı. Belki de bunun tek istisnası 15 Temmuz’dur. 15 Temmuz’da bu millet hem kendi bağımsızlığını ve kendisini işgalden kurtardı hem de dünyaya örnek oldu. 15 Temmuz’dan sonra sadece Türkiye’nin değil dünyada da darbelerin tarihi değişti. Milletlere rağmen darbelerin kolay olmayacağını Türk milleti dünyaya gösterdi. Gerçekten önemli bir dönüm noktasıydı” dedi.
Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak sergide yer alan fotoğraflar başta Vali Gökmen Çiçek olmak üzere tüm protokol üyelerince incelendi. FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananların yer aldığı sergide, AA foto muhabirleri tarafından çekilen 50 fotoğraf yer aldı.