Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından AKÜDO markalı dondurma üretimi tekrar başladı.

Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ramazan Şevik, dondurma üretimi ve çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada; Afyonkarahisar’ın manda hayvancılığı ürünlerinin üretimi noktasında Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Şevik, “Manda sütünden üretilen süt ürünleri deyince ülkemizde kaymak ve Afyonkarahisar’da kaymaklı lokum, İtalya’da ise mozarella peynirinin yapımı akla gelmektedir. Bölgemizde üretilen manda sütlerinin yeni bir üründe kullanılarak gerek bölgemiz gerekse de ülkemiz açısından önemli bir katma değer olacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi AR-GE biriminde üretilen manda sütlerinden, katkısız, doğal, kaliteli dondurma üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Şevik, “Manda sütü inek sütüne oranla daha az su daha çok kuru madde, mineral, yağ, protein içermektedir. Manda sütünün yüksek kuru madde yanında yüksek yağ içermesi, manda sütünün üstün ve ayırıcı özellikleri olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca bölgemizde temin edilen keçi sütü ve normal inek sütlerine farklı meyveler ilave edilerek çeşitli dondurmalar üretilmektedir” dedi.

“Dondurma mükemmel enerji kaynağı”

Dondurmanın insan vücudu için mükemmel bir enerji kaynağı olduğunu söyleyen Şevik, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dondurma, bileşiminde çok çeşitli vitaminler ile bazı mineral maddeleri bulundurması, süte göre daha fazla yağ ve protein içermesi gibi sebeplerden dolayı beslenme bakımından oldukça önemli ve her yaştan insanın severek tükettiği bir süt ürünüdür. Dondurma insan vücudu tarafından üretilemeyen yağ asitleri ve amino asitler gibi besleyici değerinin yanı sıra mükemmel bir enerji kaynağıdır. Bileşenlerinin tamamen sindirilebilirliği özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve kilo almak isteyen insanlar için arzu edilir bir ürün haline getirmiştir. Bu sebeple tüm dünyada dondurma üretim teknolojisi ve üretim bileşenleri her geçen gün yenilenmektedir. Son yıllarda fonksiyonel gıdalara olan ilgi, Dünya genelinde arttığından dolayı, her yaş grubundan insanın tükettiği, bileşimi kolayca değiştirilen bir ürün olduğu için dondurma üretiminde birçok teknolojik yenilik yapılmaktadır. Birçok çeşni ilave edilerek çok çeşitli dondurmalar üretilebilmektedir. Dondurma üretiminde daha çok inek sütü kullanılmaktadır. Ülkemizde Maraş Tipi dondurma üretiminde keçi sütü kullanılmaktadır.”

Manda, keçi ve inek sütünden dondurmalar üretilecek

Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından manda, keçi ve inek sütünden üretilen dondurmalar sade, incirli, kakaolu, tahinli, balkabaklı, muzlu olmak üzere satışa sunulacaktır. AKÜ Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen AKÜDO markalı dondurmalar, Rektörlük Binası karşısında yer alan büfede 11.00-17.00 saatleri arasında temin edilebilecektir.

Ayrıca, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel ve Genel Sekreter İhsan Ceran Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezini ziyaret etti.

13 Ağustos 2021, Cuma 1217 kez görüntülendi