Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Intersteno Türkiye Temsilciliği, Afyon Eğitim Vakfı ve Şuhut Vakfı iş birliğinde, F Klavye ve Robotik Kodlama Paneli düzenlendi.
Panele Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Akçil, Şuhut İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Eroğlu, Sandıklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Bozkurt, Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu Başkanı Dr. Mehmet Ali Danışman, Afyon Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Murat Diker ile öğrenci ve öğretmenler katıldı.
Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren ATSO ve AEV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, panelin, eğitim alanında ufuk açacağını söyledi. Serteser, “Hem F Klavye, hem de Robotik Kodlama, ülkemizin geleceği ile doğrudan ilgili. Dünyanın farklı ülkeleri, ilkokul çağındaki öğrencilere el yazısı yerine klavye eğitimi vermeye başladı. F Klavye, Türkçemizin dil yapısına en uygun klavye olması bakımından, öğrenilmesi en kolay klavye sistemidir. Öğrenildiğinde zamandan büyük tasarruf sağlayan F Klavye’nin mucidi de merhum İhsan Yener’dir” diye konuştu.
“F Klavye Öğrenimine Küçük Yaşlarda Başlanmalıdır”
Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse de F Klavye’nin Türkçeye en uygun klavye olduğunu vurguladı. Köse, “İhsan Yener hocamız, önemli araştırmalar ve çalışmalardan sonra Türkçeye en uygun şekilde dizayn edilen F Klavye, 1955 yılında Türk Standardı olarak kabul edilmiştir. F Klavye’de, parmakların fiziki güçleriyle ve hareket kabiliyetleri de değerlendirilmiştir. Parmaklara düşen yük oranları, parmakların fiziki gücüne ve hareket yeteneğine uygun olarak saptanmış, esas yük klavyenin orta sırasına verilmiştir. Böylece, F Klavye’de; Türkçenin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk getirilmiştir. F Klavye on parmak metoduyla, zamandan önemli bir tasarruf sağlanmaktadır. On parmakla klavye kullanımı öğrenimine küçük yaşlarda başlanmalıdır. Bilgisayar her eve girmekte, çocuklarımız çok küçük yaşlarda bilgisayarla tanışmaktadır. O nedenle bilgisayar klavyesini kullanma eğitimi de küçük yaşlarda gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.
Bilgisayar İhalelerinde F Klavye Zorunluluğu
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise yaptığı konuşmada F Klavye kullanımı ile ilgili alınmış kararların ve bütün kamu alanlarında F Klavye kullanımına ilişkin tavsiye ve talimat var olduğunu ifade etti. Karakaş, “Biz Üniversitemiz ’de, bilgisayar ihalelerimizde F Klavye zorunluluğu getiriyoruz; bu konuda mevzuat da bulunuyor. Ama toplumun geneline baktığımız zaman, bu konuda hızlı yol alamadığımızı da görüyoruz. Özellikle çocuklarımız, klavye öğrenmeye cep telefonları ile başlıyorlar. Bu konuda yol alabilmemiz için öncelikle çocuklarımıza yatırım yapmamız gerekiyor. Çünkü klavye öğrendiğiniz zaman değiştirmesi zor oluyor; zihinsel ve fiziksel bir yatkınlık kazanıyorsunuz. İkisini birlikte değiştirmeniz gerekiyor. Yeni neslin F Klavye öğrenmesinin en kolay yolu, cep telefonlarının klavyesinin değişmesidir” dedi.
Dijital Toplum Kavramı
F Klavye’nin, Türkiye için özel tasarlanmış bir klavye olduğunu belirten Karakaş, “Türkçedeki harf sıklıkları ve parmakların fiziksel özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiş bir klavyedir. F Klavye’de 10 parmak yazmaya başladığınız zaman, bu size zevk veriyor; ritmik bir yapısı var. Rahmetli İhsan Yener’i, burada minnetle anıyorum. Bu bayrağı taşıyan Seçkin Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum. F Klavye’nin kullanımının geliştirilmesi, ülkemizdeki pek çok alanda tasarruf sağlayacaktır. Robotik Kodlama ise dijital dünyanın kapılarını açan bir özelliğe sahiptir. Toplumu biz sosyologlar dijital toplum olarak da adlandırmaya başladık. Hayatımızın hemen hemen yer kısmında dijital unsurlar bulunuyor. Artık teknoloji ile yaşıyoruz; bu anlamda kendimizi geliştirmemiz çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Şuhut Cumhuriyet İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hüseyin Özçelik ve Bilgisayar Programcısı Yusuf Çetin, Oyunlu F Klavye Programı’nı tanıttı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Naim Karasekreter, Robotik Kodlama ve Yazılım Eğitimleri hakkında sunum yaptı.