Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) akademik ve idari personeline yönelik Arşiv Eğitim Toplantısı yapıldı.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen eğitime AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Genel Sekreter İhsan Ceran, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa İşbilir, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Eğitmenleri Fatih Yılmaz ve Ahmet Akbayır ile birlikte akademik ve idari personel katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, kurumların hafızasının olması gerektiğini söyledi. Kurum hafızalarının arşivler olduğunu ifade eden Özdemir, “Arşivlerin düzenlenmesi için devlet bir yönetmelik çıkardı. Biz bu yönetmeliğe tabi olabilmek için önce bir çalışma yaptık. Gördük ki bizim olağan dışı bir arşive ihtiyacımız yok. MİT, sağlık ya da biyolojik sırları tutan bir kurum gibi bir yapımız da yok. Böyle olunca Devlet Arşiv Hizmetleri Genel Müdürlüğünün çıkardığı yönetmeliğe tabi olarak bazı işler yaptık. Öncelikle arşivden sorumlu arkadaşlar atadık. Bu arkadaşlar, hepinizi yerlerinizde ziyaret ettiler. Arşiv ile ilgili durumunuzun standartlara uygun olup olmadığına dair tespitlerde bulundular” diye konuştu.

“Devletin devamlılığında hafıza önemli”

Devletin devamlılığında hafızanın önemli olduğunu kaydeden Özdemir, “Bugün elimizde olan arşivlerin sağlıklı bir şekilde tutulabilmesi ve ulaşılabilir olması çok önemli. Bir de arşivde olmayan belgelerin ayıklanması da önemli. Daha önce bazı belgelerin imhası konusunda hukuku sorunlar yaşadığımız oldu. Bu sorunları yaşamamak için usule dikkat etmemiz gerektiğini de öğrendik. Bu anlamda bugünkü eğitim çok önemli. Arşiv dediğimizde mutlaka kâğıt arşivler anlaşılmasın. Arşivlerin bugün formatı değişti. Dijital formata dönüştü. Biz yazışmalarımızı önemli ölçüde Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden yapıyoruz. Ama bu yazışmaları arşivleyebiliyor muyuz? Net olarak cevabını veremiyoruz. Birim arşiv sorumlularını atadık. İmha ekiplerini oluşturduk. Bir de arşiv hizmetlerinin verilebilmesi için bir mekân ayarlamaya çalışıyoruz. Merkezi bir arşiv oluşturmaya çalışıyoruz. Bunlarla birlikte güzel işler, güzel hizmetler yapmak istiyoruz” dedi.

Açış konuşmasının ardından ilk oturumda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Eğitmeni Fatih Yılmaz, arşiv mevzuatı, arşiv bilinci, devir teslim işlemleri, ayıklama ve imha etme ile gizlilik ve gizliliğin önemi hakkında bilgiler verdi. İkinci oturumda ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Eğitmeni Ahmet Akbayır, EBYS Yönetimi, EBYS de dosya açılması ve yönetilmesi, belge yönetimi konuları hakkında sunum yaptı.

Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

26 Ocak 2022, Çarşamba 531 kez görüntülendi