15-21 Mayıs “Gençlik Haftası” kapsamında Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı iş birliğinde Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) tarafından “Gençlik ve Sosyal Medya” paneli gerçekleştirildi.

Erdal Akar ve Abdullah Kaptan konferans salonlarında gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Psikolog Numan Harputlugil yaptı. Konuşmacı olarak Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı Sevdegül Çekiç, AFSÜ Dr. Öğr. Üyesi Psikiyatrist Ahmet Üzer ve Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdür V. Komiser Burak Ersoy yer aldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı Sevdegül Çekiç, “İslam Hukukunda Mahremiyet ve Sosyal Medya” isimli bir çalışmasının olduğunu söyledi. Çekiç,  “Bu çalışma sadece din mahremiyeti değil, beden mahremiyeti, hane, mekan, bilgi hatta ibadet ve hasta hatta ölü mahremiyetine kadar varan bir çalışma içeriği var. Sosyal medya hayatımızda yadsınamaz bir gerçeklik. Hangi dönemde yaşıyorsak, hangi devrin suyunu içiyorsak hangi nehir akıyorsa o nehrin akımına gidip o nehirde kirli olan tarafları temizleyerek yol almayı bilirsek daha iyi bir şekilde hayata devam edebileceğimize inananlardanım” diye konuştu.

“Sosyal medyada üretenler ve yön verenler boyutuna geçmeliyiz”

Sosyal medya kullanımında yön verenlerin, üretenlerin ve tüketenlerin olduğunu ifade eden Çekiç, “Sosyal medya kullanımında biz tüketenler boyutundayız. İnşallah üretenler ve yön verenler boyutuna da geçmeyi amaçladığımız için bu toplantıları yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Hiçbir sosyal medya mecrasında bizim üreten bir yönümüz yok. Bizim patentimiz olan, bizim inşa ettiğimiz, bizim kurduğumuz, arkanızdan hedef kitleleri sürüklediniz bir Türkiye patenti oluşturulan sosyal medya uygulaması yok. Biz tüketenler boyutundayız, üretenler ve yön verenler boyutunda neler yapmamız gerektiği konusunda kafa yormamız gerekiyor” dedi.

“Yüzde 95 Youtube, Instagram ve Whatsapp kullanıcısıyız”

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdür V. Komiser Burak Ersoy ise konuşmasında sosyal medya kullanımına dair veriler paylaştı. Türkiye’de günlük ortalama 8 saat çevrim içi olunduğunu belirten Ersoy, “2021 yılı nüfusumuzun 81. milyona yakın olduğu, bu nüfusun ise yaklaşık 66 milyonunun interneti aktif kullandığı ya da sosyal medya hesabı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konulmuş. Ortalama olarak günde 8 saat çevrim içiyiz. En çok yüzde 95’lik oran ile Youtube, Instagram ve WhatsApp kullanıcısıyız. YouTube kullanıcı oranına yaş itibari ile bakıldığında 18-54 yaş arası nüfusun genelde YouTube kullandığı ortaya konulmuş. En aktif internet ve sosyal medya kullanıcılarımızın ortalaması ise 15 ile 44 yaş arasıdır. 15 yaşından büyük genç nüfusumuzun ve 54 yaşına kadar olan nüfusumuzun yüzde 70’inin bir bankada finansal hesabı var. Bunlar siber suçlar açısından bize riskler doğuruyor. Ülkemizin nüfusuna oranla ortalama 8 adet sosyal medya hesabımız var. Yetişkin nüfusumuzun yüzde 38’i de Facebook kullanıcısı” dedi.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Psikiyatrist Ahmet Üzer ise öğrencilere sosyal medya kullanımının yol açabileceği risklere ilişkin bilgiler verdi.

Panel soru cevabının ardından sona erdi.

16 Mayıs 2022, Pazartesi 333 kez görüntülendi