Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yılı kutlamaları ve AKÜFEST kapsamında Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) ve Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu, düzenlediği konferansta, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (ETÜ SEM) Eğitmeni ve Bilkent Üniversitesi Öğr. Grv. Serdar Bilecen’i konuk etti. Bilecen, konferansta “Hayallerinize Ulaşan Yolların En Keyiflisi: İnovatif Girişimcilik, Hikayeler ve Örnekler” başlıklı bir sunum yaptı. Bilecen yaptığı konuşmada kendi başından geçen olaylardan da örnekler vererek, kendisini dinleyen genç girişimci adaylarına girişimcilik ile ilgili tavsiyeler verdi.

“Girişimci koşan kişidir”

Aklında fikri olan, girişimci olmak isteyen kişilerin kararlı olmaları gerektiğini söyleyen Bilecen, “Girişimci, kaynaklarını zorlayan ve fırsatlar peşinde koşan kişidir. Girişimcilik için peşinden koşmak, odaklanmak ve vazgeçmemek gerekli” dedi. Fikrin peşinde koşarken ise hataların farkına varılmasının ve bir an önce düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Bilecen, “Kendini doğru anlatmak önemli. Projenin sıkıntıları olabilir. Teknolojik olarak yapılamayacak şeylerin farkında olmak gerekir. Vazgeçmezseniz fikrinizi hayata geçirmeniz mümkün olabilir. Girişimci koşan kişi demektir. Bu da sonuçta terlemek demektir” diye konuştu. Yatarak fırsatların ayağa gelmesinin bekleyerek girişimci olunamayacağından bahseden Bilici, bulunan fikrin geliştirilmesi için çalışılması gerektiğini ifade etti.

“İyi bir girişimci, kaynakları arttırmak için çaba sarf eder”

Fırsatları kovalamanın önemli olduğu ancak dışarıdaki hesaplanamayan etmenlerin iş üretme sürecine zarar verebileceğini anlatan Bilici, “Girişimci o kadar terlemesine rağmen sonucunu alamamayı da hesaplaması gereken kişidir. Girişimci kaynakları zorlar. Kaynakları arttırır. Hiç birimizin sınırsız kaynağı yok. Bu kaynaklar insan, zaman fikir, ilgi ya da para olabilir. Bu sınırlı kaynaklardan bazılarına erişebilirsiniz ancak her şeye erişebileceksiniz diye bir garanti yok. Ama iyi bir girişimci, kaynakları arttırmak için çaba sarf eder. Mesela bunu bir atölyenin alet seti ile örneklendirecek olursak, bu alet setini arttırmaya, bu sete yeni örnekler koymaya çabalar. Ne yaparsanız yapın arada bir bu setin içinden kırılanlar olacaktır. Çekici doğru vurmadığınız için kırılabilir. Bu durumda yeni bir kaynağa ihtiyacınız olacaktır. Planladığınız kaynak elinize gelmeyebilir. Girişimcilik terlemek, başarısızlığa  hazır olmak, kaynakların zamanla işe yaramadığını ya da yitip gittiğini görmeye hazır olmak ve B planları yapmaya hazır olmak demektir” şeklinde konuştu.

Konferans soru cevabın ardından sona erdi.

25 Mayıs 2022, Çarşamba 251 kez görüntülendi