Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından düzenlenen Kocatepe Mühendislik Bilimleri 1. Öğrenci Sempozyumunda “Mühendislik Mesleğinde Kariyer Hedefleri ve Girişimcilik” paneli gerçekleştirildi.
Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın yaptığı panelde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açış konuşmasını yapan Moderatör Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, mühendislik mesleğinde kariyer ve girişimcilik konusunun önemine değindi. Yıldız, “4 yıllık mühendislik eğitimi sırasında sizler yoğun şekilde derslere odaklanıyorsunuz zaman zaman mezuniyet sonrası süreçle ilgili düşündüğünüz, planlama yaptığınız anlar oluyor ancak derslerin yoğunluğundan buna ne yazık ki fırsatımız olmuyor. Mezuniyet sonrası ne yapmalıyım? Kamuda ya da özel sektörde mühendis olarak mı çalışmalıyım? Akademik kariyer mi yapayım yoksa kendi işimi mi kurayım? Bu ve buna benzer çok sayıda soru sizlerin aklını meşgul ediyor. Bunları bizler biliyoruz. Gerek fakültemiz gerekse üniversitemizin değişik birimlerinin yapmış olduğu eğitim ve sertifika programları ile öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz” diye konuştu.
“Girişimcilik eğitimi çevrim içi veriliyor”
Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni ise konuşmasında girişimcilik türlerinden bahsetti. Çepni, “Geleneksel ve ileri girişimcilik olmak üzere girişimciliğimiz iki başlık altındadır. Geleneksel girişimcilik dediğimiz bizim hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin başvuruda bulunacağı girişimcilik modelimizdir. İleri girişimcilik ise imalatçı işletmelerimizin başvuruda bulunacağı girişimcilik modelimizdir. Şirket ve firma kuracak kişilerin girişimcilik eğitimi almasını istiyoruz. Bu girişimcilik eğitimi 2019 yılının başına kadar fiziki ortamlarda gerçekleşirken 2020 itibariyle eğitimleri çevrim içi olarak vermeye başladık” dedi.
“İş başı eğitimleri veriyoruz”
Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya ise İŞKUR’un tarihi ve çalışma alanları hakkında bilgiler vererek, “Yeni bir iş yeri kurdunuz, personel ihtiyacınız var; önce kurum olarak sizi kurumumuza kaydediyoruz. Daha sonraki aşamada ilanlarımızı açıyoruz. Size bir danışman atayıp devamında mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Sizin istediğiniz alandaki kursları devam ettiriyoruz. İş başı programlarımız var. İş başı eğitim programlarımızı yapıyoruz. Öğrencilerimiz iş başlama eğitim programından faydalanmak isterlerse kendi yapabilecekleri işletme ya da bizim önerdiğimiz işletme üzerine imalat ve sanayi sektörlerinde 6 ay, geleceğin mesleklerinde 9 ay, diğer sektörlerde ise 3 aya kadar teorik eğitimin yanında pratik olarak da işletmelerde çalışmaktalar” diye konuştu.
“Üniversitede aldığınız temel bilgileri, pratik ile birleştirmelisiniz”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de konuşmasında gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Serteser, “Üniversite hayatınızda mutlaka tatil yapacaksınız; ama mesleğiniz ile ilgili konularda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Yaz tatillerinde, kendi mesleğiniz çerçevesinde çalışmanız, size büyük katkı sağlar. Üniversitede aldığınız temel bilgileri, pratik ile birleştirmelisiniz” dedi.
Serteser, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversite hayatınızdan itibaren mesleğinizdeki gelişmeleri, yenilikleri takip edin. Mutlaka bir yabancı dili, bana göre İngilizceyi anadiliniz gibi öğrenin. Hem mesleğiniz ile ilgili yayınları takip etmekte, hem de yurtdışına çıktığınızda İngilizce çok önemli. Ben, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildiğim 2009 yılından itibaren personelimizin İngilizce bilmesine önem ve ağırlık verdim.”
Serteser, disiplinlerarası bilginin önemine dikkat çekerek merhum Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun kimya mühendisi olmasına rağmen biyoloji alanında da önemli kuramlara imza attığını hatırlattı. Serteser, mühendislikten gelip farklı alanlarda başarı kazanan ünlü isimlerden de pek çok örnek verdi.
Panel, soru cevap kısmının ardından plaket takdimi ile sona erdi.