Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Bingölbali tarafından STEM Kesif Kampanyası Scientix Projesi kapsamında Şehit Sami Çifci İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine “Matematikçi Gibi Düşünmek” konulu konferans verildi.

Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta; Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Bingölbali, Şehit Sami Çifci İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine  “Matematikçi Gibi Düşünmek” konusunu anlattı. İnteraktif gerçekleştirilen konferansta Bingölbali, öğrencilerin öğretim hayatına dair bilgiler verdi. Bingölbali, “Ortaokulu bitirdikten sonra liseye gideceksiniz. Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavına gireceksiniz.  2 yıllık ve 4 yıllık bölümler var. Öğretmenlik 4 yıllık. 4 yıl okuduktan sonra öğretmen oluyorsunuz. Sonrasında ilerlemek isterseniz; 2 yıl yüksek lisans yapıyorsunuz, sonra biraz daha ilerlemek isterseniz 4 yıl doktora yapıyorsunuz. Üniversiteden sonra 6 yıl eğitim aldıktan sonra üniversitede hoca olarak çalışabilir hale geliyorsunuz. Doktor öğretim üyesi, doçent veya profesör olabiliyorsunuz. Profesörlükten sonra da emekli profesör oluyorsunuz. Üniversitede 67 yaşına kadar çalışıp emekli olabiliyorsunuz” diye konuştu.

“Matematikçi problem kurar, problem çözer”

Matematikte kuralların göründüğünü mutfak kısmının ise görülmediğini ifade eden Bingölbali, şunları söyledi:

“Matematikte çoğu zaman kuralları görüyorsunuz. Mutfağı görmüyorsunuz.  Matematikçilerin yaptığı iki temel şey var; bir problem kurarlar, iki problem çözerler. Hukukçu Fermat, 1637 yılında bir teorem yazıyor.  Bir problem kuruyor. Fakat dünya tarihinde en fazla ispatı yanlış yapılan teoremlerden bir tanesidir. Andrew Wiles, Fermat’ın sorusunu görüyor. Andrew Wiles 1994 yılında teoremi ispatlıyor. Fermat problemi kurdu, Wiles 357 yıl sonra problemi çözüyor. 100 sayfalık bir ispatı var. Bazı problemlerin ispatı bin yıl da sürebilir. Dolayısıyla sabır göstererek çalışmamız lazım. Matematikçiler ayrıca iyi bir gözlemcidir. Sürekli örüntü ararlar.”

Konferans, soru cevabın ardından sona erdi.

18 Nisan 2024, Perşembe 226 kez görüntülendi