Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) tedavileri ve rehabilitasyonları tamamlanan 45 adet kerkenez ve 15 adet kulaklı orman baykuşu doğaya bırakıldı.
Toplamda 60 yabani kuşun doğaya bırakıldığı etkinliğe; Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Abdullah Gedil ile birlikte AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı.
Etkinlik sonrası konuşma yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, AKÜREM’in önemli bir görevi ifa ettiğini belirtti. AKÜREM’in Türkiye’de reel anlamda hastane konseptinde doğa koruma ve rehabilitasyon faaliyetlerini sürdüren en önemli merkez olduğunu söyleyen Dr. Civelek, “Afyonkarahisar, çok ciddi yaşam çeşitliliği olan bir bölge. Biz sadece Afyonkarahisar’a değil; tüm bölgemize ve yeri geldiğinde tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz. Bugün de yaban hayatına tekrar kuşlarımızı döndürdük. Başarılı rehabilitasyon sonucunda yabani kuşlarımız tekrar doğaya döndüler. Doğa varsa biz varız, doğal yaşam varsa dünyada yaşam var demektir” diye konuştu.
“Anne şefkatiyle öksüz ve yetim yavrularımızı besliyoruz”
AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin ise AKÜREM’de doğada güçten düşmüş, halsiz kalmış, öksüz yetim yavrular, yaralı, hasta kuşlar ile memeli ve yırtıcı hayvanların tedavisi, bakım, beslenme ve rehabilitasyonunu yaptıklarını kaydetti. Aytekin, “Türkiye’de en büyük yaban hayatı merkezi olup bölgemizde yaban hayatına çok ciddi manada katkı veriyoruz. Aynı zamanda ekosistemin bir denge içerisinde bozulmadan gitmesini sağlayan çok önemli bir birimimizdir. Burada özellikle anne şefkati ile bazen yavru gelen öksüz ve yetim kuş yavrularımızı besliyoruz. Daha sonra bakımını yapıyoruz. Rehabilitasyonunu yaptıktan sonra uzun süre burada kafeslerde uçmasını bekliyoruz. Daha sonra da doğaya salarak bunları özgürleştiriyoruz ve ekosisteme katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda bizim Veteriner Fakültesi öğrencilerimize klinik uygulamalarında bir fiil katkı vererek hem uygulamalarını yaptırıyoruz hem de Veteriner Fakültesi öğrencilerinin yaban hayatında hem yetişmesini hem de sektöre veteriner hekim olarak katılmasını sağlıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Abdullah Gedil, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, “Bu 5 ilimizde doğada zarar görmüş hayvanların tedavisini ve bu süreçleri takip eden Rehabilitasyon Merkezimize, hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.