Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bilim insanlarının, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliğiyle 2024 yılında açılan “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” kapsamında “Gelenbe Fay Zonu ve Yakın Civarının Güncel Tektonik Hareketlerinin İncelenmesi” başlıklı projesi destek almaya hak kazandı.
AKÜ Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Şeyma Şafak Yaşar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Gelenbe Fay Zonu ve Yakın Civarının Güncel Tektonik Hareketlerinin İncelenmesi” başlıklı projede; Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Solak ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak da araştırmacı olarak yer aldı. Ayrıca, Gebze Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünden bilim insanları da projeye araştırmacı olarak katkıda bulunuyor.
Gelenbe Fay Zonu, ilk kez jeodezik yöntemlerle incelenecek
“Gelenbe Fay Zonu ve Yakın Civarının Güncel Tektonik Hareketlerinin İncelenmesi” başlıklı proje hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Şeyma Şafak Yaşar, araştırmalar kapsamında Gelenbe Fay Zonu ve çevresinin ilk kez jeodezik yöntemlerle detaylı bir şekilde inceleneceğini ifade etti. Yaşar, “İki yıl sürecek ve bölgenin güncel tektonik hareketlerini incelemeyi hedefliyor. Proje kapsamında yapılacak GNSS ölçümleri sayesinde Gelenbe Fay Zonu ve çevresindeki güncel tektonik hareketler tespit edilecek. Fayların hareket miktarları ve bölgedeki depremsellik detaylı şekilde analiz edilerek bilimsel verilere dönüştürülecek. Çalışma sonucunda elde edilecek bulgular, bölgenin deprem tehlike analizine rehberlik ederek hem bilim dünyasına hem de yerel yönetimlere önemli bir altyapı sunacak” dedi.