Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin (İİBF) kuruluşunun 50. yılı kapsamında İstek Afyon Okulları sponsorluğunda “Üniversitelerin Geleceği” temalı konferans düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa; AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, İİBF Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Hale Fulya Kaya ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Balkı katıldı.

“İİBF, bölgenin en eski kurumlarından”

Konferansın açış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, AKÜ’nün bölgenin en eski yükseköğretim kurumlarından biri olduğunu belirterek, “Fakültemizin 50. yılı kapsamında birçok etkinlik düzenledik. 50. yılın kurumumuz için bir dönüm noktası olmasını hedefliyoruz” dedi. 50. yıl kapsamında 50’nin üzerinde etkinlik düzenlediklerini söyleyen Demirtaş, “Düzenlediğimiz etkinliklerin 3 tanesi bizim için çok daha önemli. İlki Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Alim Arlı ve Hacettepe Üniversitesinden Bekir Gür katılımıyla düzenlenen konferanstı. Yükseköğretimin ve İİBF’nin tarihini ele almıştık. İkinci toplantımız Fakültemizin kurucusu olan Aykut Herekman ve tüm paydaşlarımızın katıldığı, yüksekokuldan üniversiteye nasıl dönüşüldüğünü ve fakültemizin kısa tarihini anlatan bir toplantıydı. Bunlarla kurumsal olarak geçmişimize bakmaya çalıştık. Bu program da önem verdiğimiz programların üçüncüsü” diye konuştu.

“Kurumların uzun hedefleri olmalı”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise yaptığı açış konuşmasında, insanın doğduğu andan yola çıktığı ana kadar bir hedefi olduğunu belirtti. Peker, “Her yolculuğun bir hedefi varsa hedefi doğru koymak gerekir. Hedef yanlış seçildiğinde istenilen yere ulaşmak kolay olmayabilir. İnsanın yaşamının her aşamasında bir hedefi olduğu gibi kurumların da bir hedefi vardır. Aynı zamanda üniversitelerin de bir hedefi vardır. Ancak bizler hedeflerimizi ne kadar koruyoruz, buna bakmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Peker, eğitimci olarak öğrencilere kısa süreli hedefler konulduğunda hedeflerin çok çabuk bittiğine ve her seferinde yeni hedefler konulması gerektiğine vurgu yaptı. Kısa süreli hedeflerin zaman içerisinde sürdürülebilirlik konusunda insanı sıkıntıya soktuğunu ifade eden Peker, “Bu bağlamda insanların uzun hedeflerinin olması gerektiği gibi kurumların da uzun hedefleri olması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitemizin birimlerinde her yıl düzenli olarak belirlenen önümüzdeki yıla dönük hedeflerimiz var. Üniversite olarak yıllık ve 4 yıllık stratejik planlarımız var ancak gelişmiş ülkelere baktığımızda çok daha uzak hedefler koyduklarını görüyoruz. Bu bağlamda biz de üniversite olarak planlarımızı 4 yıllık değil, 50 hatta 100 yıllık hedefler koyarak yapmalı ve bu hedefler doğrultusunda ilerlemeliyiz” diye konuştu.

“İşletme mezunlarına her yerde iş var”

Prof. Dr. Erhan Erkut, İİBF mezunlarının içinde işletme mezunlarının iş bulma imkanlarının daha yüksek olduğunu belirtti. Erkut, “Ekonomi mezunlarına tek tük, siyaset mezunlarına ise çok daha az ihtiyaç vardır. Üniversiteniz izin veriyorsa yan dal yapın. Üniversite izin vermiyorsa çevrim içi kaynaklardan bir yan dal kurgulayacaksınız. Ya ‘İşletme’ ya ‘Girişimcilik’ yan dalını herkese öneriyorum” diye konuştu. Erkut, öğrencilere ‘Veri Analitiği’ ve ‘Yapay Zekâ’ alanlarında da yan dal yapmayı tavsiye etti. İşletme mezunlarının endüstri mühendisleri ile rekabet edebilmesinin hayali olduğunu kaydeden Erkut, “Disiplinler arası duvarlar yıkılıyor. Siz de yıkın ve mutlaka yan dal yapın. İşletme mezunları temel paradigmaları aldığı için gerisini kendisini öğrenebilir.  14 haftanızı vererek, ‘Yetkin Gençler Eğitimini’ alın ve 21. yüzyıl yetkinliği farkındalığınızı arttırın” ifadelerini kullandı.

“Bir ülkenin ekonomik lokomotifi, o ülkenin en iyi eğitimli insanlarıdır”

Bir ülkenin ekonomik lokomotifinin o ülkenin en iyi eğitimli insanları olduğunu belirten Erkut, “Bir ülkede herkesi çok iyi eğitmeniz gerekmiyor. Bir ülkede 100 bin kişiyi çok iyi eğitseniz pek çok imkânı elde edebilirsiniz. Çünkü o 100 bin kişinin içerisinden mühendisler, mimarlar ve hukukçular çıkacak. Dolayısıyla o en üst düzeye çıkan oran yüzde 10 olursa çok iyi bir başarı olur” dedi. Erkut konuşmasında 21. yüzyılda eğitimi dönüştüren üç gücün olduğunu belirterek, “21. yüzyılda eğitimi dönüştüren güçlerden ilki öğrenci sayısındaki artış olmuştur. 1980 yılında üniversite sınavına girenlerin oranı yüzde 8’ken 2010 yılında yüzde 55’tir. Küreselleşme ile yabancı öğrenci sayısı da 2015 yılında 25 bin iken 2018 yılında 125 bine çıkmıştır” dedi. Erkut, eğitimin işe hazırlama, aktif vatandaşlık ve dolu bir yaşam gibi üç ana hedefinin olduğuna da dikkat çekti.

Program, soruların cevaplanmasının ardından ve Afyonkarahisar İstek Okulları Kurucusu Hasan Aktan ve konuşmacı Prof. Dr. Erhan Erkut’a plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.​

03 Aralık 2024, Salı 141 kez görüntülendi