Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Özel Gereksinimli Çocuklar, Aileler ve Kardeşler” konulu konferans düzenlendi.
Çocuk Bakım ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mine Ergun’un katıldığı Afyon MYO Konferans Salonunda düzenlenen konferansta; Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatma Betül Şenol, “Özel Gereksinimli Çocuklar, Aileler ve Kardeşler” konusunu anlattı. Özel gereksinimli çocukların ailede yer verilmesi ve saygı duyulması gereken bireyler olduğunu ifade eden Şenol, “Özel gereksinimli çocuk; çeşitli gereksinimler kapsamında bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim alanlarının herhangi birinde ya da birden fazlasında akranlarınla oranla farklılık gösteren bireylerdir. Çeşitli bireysel özellikleri, eğitim yeterlilikleri ve topluma sosyal uyum sağlama yeterlilikleri açısından özel gereksinimli bireylerin akranlarından farklılık gösterdiğini görüyoruz” diye konuştu.
Etiketleme ve dil kullanımı engel
Özel gereksinimli bireylerde en çok etiketleme ve dil kullanımına yönelik engellerin ortaya çıktığını kaydeden Şenol, “Bu çocuklar özel ilgi ve desteğe ihtiyacı olan çocuklardır. Özel gereksinimli çocuklar toplumda değerli bireylerdir. Onların aslında yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda onlara yaklaşmak ve her birine yaklaşırken de farklı yöntemleri kullanmak, onların güçlü potansiyellerini ortaya çıkarmaya çalışmak ve onlara doğru hizmeti sunup, doğru danışmanlığı vermek bizler için çok önemli. Özel gereksinimli bireyleri topluma kazandırmak da önem verdiğimiz bir konudur. Toplumda fiziken bulunan bir parça değil, aynı zamanda toplumunda aktif bir üyesi olması önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Özel gereksinimli çocuklar toplum entegrasyonunda sorunlar yaşamaktadırlar”
Özel gereksinimli çocukların topluma kazandırılması için ebeveynlerin görevlerinin olduğunu ifade eden Şenol, “Ebeveynler, çocukların duygusal yönlerini gidermeli, onlarla iletişim kurmalı ve onların sağlık ve eğitim gibi konularda rehberlik yapmalıdır. Uzmanlar da kendi alanları doğrultusunda rehberlik yapmalıdır. Toplumun da onlara karşı olumlu bir bakış açısıyla onlara karşı saygı ve değer vermek için rolleri vardır. En başta duygusal ve psikolojik destek konusunda toplum entegrasyonunda sorunlar yaşamaktadırlar. Bu çocuklar genel olarak çevrelerinden kendilerini farklı hissederler. Etiketleme ve dil kullanımından dolayı çocuklar özgüvenleri ve benlik algılarında yetersizlikler yaşanır. Bu durumda da depresyon ya da kaygı bozukluklarıyla da karşı karşıya kalabilirler” dedi.
Özel gereksinimli çocuklarla aileler ve kardeşlerin yaşadığı süreçlerden bahsedildiği konferans; soru cevap bölümünün ardından teşekkür belgesi ve çiçek takdimi ile sona erdi.