Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından, mezunlar ile mevcut öğrencileri bir araya getiren “Mezunlarınızla Buluşuyoruz: Hukuk Fakültesinden Meslek Hayatına ve Yüksek Lisans Sürecine Bakış” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Altan Fahri Gülerci’nin oturum başkanlığını yürüttüğü panelde; Av. Şükran Tuğrul ve Av. Enes Emirhan Arıkan konuşmacı olarak yer alırken, panele Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hasibe Sena Akkışla ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Geniş bir istihdam yelpazesi bulunuyor”

Panelin açış konuşmasını yapan Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Altan Fahri Gülerci, 2012 yılında kurulan Hukuk Fakültesinin köklü bir yapıya kavuştuğunu ve Özel Hukuk ile Kamu Hukuku alanlarında lisansüstü eğitimler verdiğini belirtti. Hukuk mezunlarının kariyer seçeneklerinin yalnızca avukatlık, hakimlik ve savcılık meslekleriyle sınırlı olmadığını belirten Gülerci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) gibi üst kurullarda uzmanlık ve müfettişlik imkanlarının bulunduğunu ifade etti.

“Bazı kurumlar artık iki dil arıyor”

Söz konusu kurumlarda görev alabilmek için yabancı dilin önemli bir şart olduğunu dile getiren Gülerci, “Eskiden banka müfettişliği gibi pozisyonlarda tek dil yeterli olabiliyordu ancak günümüzde bazı kurumların iki dil aradığını bile görebiliyoruz. Bu alanlarda başarılı olabilmek için yabancı dil bilgisinin yanı sıra ilgili KPSS puan türlerinden de yeterli puanı almak gerekiyor. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) da bizim için en önemli basamak niteliği taşıyor. Bu sınavı geçemeden bahsi geçen kurumlara girmek ve başarılı olmak pek mümkün gözükmüyor” diye konuştu. Sınava hazırlık sürecinde adayların motivasyon kayıpları yaşayabildiğini anlatan Gülerci, öğrencilere online eğitimler yerine aynı stresi paylaşabilecekleri ve disiplin sağlayabilecekleri yüz yüze kursları tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

“Özel hukuk tezli yüksek lisans programımız devam ediyor”

Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Özel Hukuk ve Kamu Hukuku alanlarında yüksek lisans programlarının öğrenci alımına devam ettiğini ifade eden Gülerci, “Özel Hukuk Bölümü olarak bünyemizde tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı yüksek lisans programı yer almaktadır. Ancak tezsiz yüksek lisans programımıza şu an için öğrenci alımı yapılmamakta, eğitim faaliyetleri sadece tezli yüksek lisans programımız üzerinden aktif olarak sürdürülmektedir” diye konuştu. Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans programının her dönem için 17 öğrenci ana kontenjanı bulunduğunu söyleyen Gülerci,  “Buna ek olarak, üç şehit ve gazi yakını ile bir engelli öğrenci olmak üzere 3 kişilik özel kontenjanımız mevcuttur; böylece toplam yerel kontenjanımız 20 öğrenci olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu kontenjanların dışında, 5 kişilik yabancı uyruklu öğrenci kontenjanımız da yer almaktadır. Yüksek lisans programımız, mevcut öğrencileriyle birlikte aktif olarak eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir” dedi.

Son sınıf öğrencilerine yüksek lisans imkânı

Yüksek lisans yapmanın mesleki alanda uzmanlaşma sağladığını ve iş hayatında rakiplere karşı avantaj oluşturduğunu aktaran Gülerci, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hayata geçirilecek yeni bir uygulamanın da duyurusunu yaptı. Gülerci, “Mevcut kontenjanın yüzde 10’unu geçmemek kaydıyla, son sınıf öğrencileri arasından da yüksek lisanstan ders alma imkanı getirilecek. Bunun detayları üniversitemiz enstitüsünde görüşülüyor ve uygulamasını önümüzdeki sene itibarıyla başlatacağız” dedi.

Açış konuşmasının ardından Av. Şükran Tuğrul ve Av. Enes Emirhan Arıkan panel kapsamında; kariyer planlaması, avukatlık mesleğine hazırlık, sınav süreçleri, yüksek lisans eğitimi ve akademik gelişim imkanları ile mezuniyet sonrası karşılaşılan süreçler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

03 Haziran 2026, Çarşamba 28 kez görüntülendi