Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Cumhuriyetin Türk milletinin bağımsızlık iradesinin, millî egemenlik anlayışının ve çağdaşlaşma idealinin en güçlü ifadesi olduğunu bildirdi.

Rektör Karakaş, Cumhuriyetin ilanının 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Millî Mücadele’nin yalnızca bir bağımsızlık savaşı değil, aynı zamanda milletin kendi geleceğini belirleme iradesinin tarihî bir tezahürü olduğunu ifade etti. Cumhuriyetin, büyük fedakârlıklarla kazanılan bağımsızlığın millî egemenlikle taçlandırılması anlamına geldiğini vurgulayan Karakaş, bu tarihî mirasın korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Karakaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Aziz milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya gösterdiği Millî Mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanıyla yeni bir devlet ve toplum düzenine kavuşmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özverisiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin tarihinden, kültüründen ve köklü devlet geleneğinden aldığı güçle geleceğini kendi iradesiyle şekillendirme kararlılığının en somut ifadesidir. Cumhuriyet, yalnızca bir yönetim biçimi değil; millî egemenliğin, bağımsızlığın, hukukun, eğitimin ve bilimsel ilerlemenin temelinde yükselen büyük bir medeniyet idealidir. Geride bıraktığımız 103 yıl, milletimizin karşılaştığı güçlükleri birlik ve beraberlik içerisinde aşma iradesinin, kalkınma azminin ve geleceğe duyduğu inancın tarihidir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bizlere düşen en önemli görev, bu köklü mirası çağın gerektirdiği bilgi, teknoloji ve bilimsel birikimle daha ileriye taşımaktır. Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda Afyonkarahisar’ın ayrı ve müstesna bir yeri bulunmaktadır. Büyük Taarruz’un başladığı, bağımsızlık mücadelemizin kaderinin değiştiği Kocatepe, milletimizin azim ve kararlılığının tarihî simgelerinden biridir. Adını bu kutlu mücadeleye tanıklık eden Kocatepe’den alan Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak, taşıdığımız tarihî mirasın ve sorumluluğun bilincindeyiz. Bu sorumluluk doğrultusunda; üreten, araştıran, sorgulayan, millî ve manevi değerlerine bağlı, evrensel bilgiyle donanmış nesiller yetiştirmeyi temel görevimiz olarak görüyoruz. Bugün güçlü ve müreffeh bir Türkiye’nin geleceğinin nitelikli insan kaynağından, bilimsel araştırmalardan, teknolojik gelişmelerden ve yenilikçi düşünceden geçtiğini biliyoruz. Üniversitelerimizin yalnızca bilgi aktaran kurumlar değil, aynı zamanda bilgi üreten, toplumsal gelişime yön veren ve ülkemizin kalkınmasına öncülük eden merkezler olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında eğitim, araştırma, girişimcilik ve toplumsal katkı alanlarında üstlendiğimiz sorumlulukları kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu ideallerimizi geleceğe taşıyacak en büyük gücümüz ise gençlerimizdir. Gençlerimizin tarihini bilen, ülkesine ve milletine karşı sorumluluk hisseden, özgür ve eleştirel düşünebilen, bilimsel gelişmeleri takip etmekle yetinmeyip bu gelişmelere yön verebilen bireyler olarak yetişmesi, yarınlarımız açısından büyük önem taşımaktadır. İnanıyorum ki genç nesillerimiz, kendilerine emanet edilen Türkiye Cumhuriyetini bilgi, emek, azim ve kararlılıkla daha da güçlendirecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin bağımsızlık iradesinin ve millî egemenliğinin en güçlü ifadesi olan Cumhuriyetimizin 103. yıl dönümünü kutluyor; elde ettiğimiz kazanımlardan aldığımız güçle, birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’yi gelecek nesillere emanet etme kararlılığımızın daim olmasını diliyorum.”

28 Ekim 2026, Çarşamba 19 kez görüntülendi