Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu ve beraberindeki heyet Afyon-Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketini (Teknopark) ziyaret etti.

Gerçekleşen ziyarette, Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, Teknopark hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de iki farklı ildeki iki üniversite ortaklığı ile kurulan ilk Teknopark olduğunu söyleyen Kandemir, “Anonim şirket bünyesinde bizim 17 tane ortağımız var. Bu ortakların 9’u Afyonkarahisar’dan 8 tanesi de Uşak’tan. Biz sürece 3 üniversite ortaklığında başlamıştık. Malum süreci biliyorsunuz. Sonra iki üniversite ortaklıyla Türkiye’de ilk olan Teknopark yani iki farklı ildeki iki üniversite ortaklığı ile kurulan bir Teknopark oldu” dedi. Şu an da Türkiye’de 65 tane izni verilmiş teknoloji geliştirme bölgesinin olduğunu ve bunlardan 52 tanesinin faal durumda olduğunu söyleyen Kandemir, “Biz de Türkiye’de en son faaliyete geçen teknoloji geliştirme bölgesiyiz. Bizden sonra faaliyete geçen Muğla var onlar da bugünlerde faaliyete geçiyor. Manisa’da resmi açılış yapılacak. Diğer 12-13 tane teknoloji bölgesi izin almış ama resmi olarak tamamlanmamış.  Teknoloji, geliştirme bölgelerinin kuruluş süreci çok prosedürlü bir süreç yaklaşık 2,5-3 sene süren bir zamanı alıyor” diye konuştu.

Yüzde 100 kapasiteye ulaşıldı

Teknoloji geliştirme bölgesini kurmak için 2013 yılında müracaat ettiklerini ve bu süreci Uşak Üniversitesi ile devam ettiklerini belirten Kandemir, “Bu süreç 2015 yılının sonunda tamamlandı. Aralık 2015’te bölge yetkisi verildi. Bu bölge üniversite alanı içinde olmasına rağmen üniversitenin değil. Kendine ait mevzuatının olduğu için teknoloji geliştirme bölgesine ait bir alan. Bir anonim şirket ama normal anonim şirketler gibi değil, kendine özgü mevzuatı kapsamında yönetiliyor. Hisse oranlarında iki ilin üniversitesi ağırlıklı hisseye sahip” şeklinde konuştu. 153 bin metrekarelik bir fiziki alanın olmasının büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Kandemir, şöyle devam etti:

“Fiziki mekân olmasının avantajı şu oldu; şirketi kurar kurmaz işletmelere alan tahsis etmeye başladık. Bizim burada 16 ofisimiz var. 16 ofisimizin tamamı doldu. Yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Bu çok ciddi bir başarı. Bu bizim geçici alanımız, 153 bin metrekarelik bir alan orada daha büyük bir teknoloji geliştirme bölgesi sosyal alanları, konferans salonları, spor alanları onlarla birlikte bir alan. Bütçesini verdik, 25 milyonluk bir bütçeyle hem Afyonkarahisar’a hem de Uşak’a teknoloji geliştirme bölgesine ait bir bina yapacağız. Onu da 2-3 sene içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bu bölgelerin amacı şehirdeki sanayi ile üniversitelerin işbirliğini artırmak. Bu işbirliğini de daha çok AR-GE temelli olmasını sağlamaya başlıyor. Şirket yapısına baktığımızda biz de çeşitli bir şirket yapısı var. Normalde Teknoparklarda yüzde 60, yüzde 70 civarında yazılım firmaları yer alıyor. Bizde yazılım, gıda, makine firmaları var ama bizde de ağırlık yazılım firmalarından oluşuyor.”

Teknopark yüksek puan getiriyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise üniversitelerin rekabetinde ilk 50’ye giren girişimci üniversite endeksi yayınlandığını söyledi. Karakaş, “O endekse girebilmek için üniversitedeki teknoparkın faal olması çok önemli. Yüksek puan getiren unsurlardan birisi. Üniversitedeki birikimi üniversite-sanayi işbirliği ile oluşturmakta önemli unsurlardan birisi” dedi.

Yatırımcı için vergi muafiyeti önemli

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu ise insanları yatırıma sevk eden önemli unsurlardan bir tanesinin devletin sağlamış olduğu vergi muafiyeti ve istisnanın olduğunu söyledi. Uslu, “Burada da tabi teknoparklar bünyesinde de vergi avantajı yatırımcı için ciddi bir motivasyon. Yani her kuruşun hesabını yatırımcı yapıyor. Gelir kalemlerini artırmaya, gider kalemlerini aşağıya çekmeye çalışıyor. Devletin sağlamış olduğu muafiyetler yatırımcı için ciddi bir tercih sebebi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Ziyaret, Teknoparkın gezilmesiyle sona erdi.

30 Mart 2017, Perşembe 548 kez görüntülendi