Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. AKÜ Sosyal Tesislerde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Yeşilay, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ve Afyonkarahisarlı İş adamı Şuayp Demirel katıldı.

Eşit ağırlık puan türünün teke düşmesi kontenjanlarda sorun yaşattı

Toplantıda ilk olarak söz alan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında AKÜ’nin kontenjan durumuna ilişkin bilgiler verdi. Karakaş, YÖK’ün çabaları ile meslek yüksekokullarında kontenjan ilişkin yaşanan durumun büyük oranda aşıldığını belirterek, “Bütün Türkiye’de olduğu gibi bizde de bunun lisans düzeyinde kontenjan konusunda sıkıntılara şahit olduk. Eşit ağırlıkta puan türlerinin üçten teke düşürülmesi buna en büyük etken oldu. Keza mühendisliklerde de bir gerileme gördük. Maden, Jeoloji, Malzeme ve Gıda Mühendisliklerinde bir gerileme oldu. Dolayısıyla mühendislik ve eşit ağırlık alanlarında lisans bazında bir kontenjan boşluğumuz oluştu. Bu sene lisans ve ön lisans toplamda doluluk oranımız yüzde 81,55 oldu. Ön lisansta doluluk oranımız yüzde 91, lisansta ise yüzde 76 doluluk oranımız var. Geçen yıl bu tam tersi idi. Önümüzdeki sene YÖK’ün ve bizim alacağımız önlemlerle bunun bir dengeye oturacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yüzde 100 dolu bölümler: Hukuk, İslami İlimler, Sandıklı Uygulamalı Bilimler

Kontenjanlar ile ilgili fakülte ve meslek yüksekokul bazlı olarak bilgiler veren Karakaş, şöyle konuştu:

“Bu sene İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ek yerleştirme ile birlikte doluluk oranı yüzde 48, Bolvadin Uygulamalı Bilimlerde ise aynı puan türünden yüzde 21,18 doluluk mevcut. Ancak Afyon Meslek Yüksekokulunda (MYO) yüzde 96,5 doluluk oranı var, Bayat MYO’da ise yüzde 96 oldu. Güzergâhlar açısından ilginç olan bir durum var ki, Dazkırı MYO’da doluluk oranı yüzde 91 iken Dinar’da bu oran yüzde 56 oldu. Denizli’den gelen öğrenci önce Dazkırı ve Başmakçı’yı tercih ediyor. Bayat’ın da Ankara yolu üzerinde olması doluluğu arttırdı. Yüzde 100 dolan birimlerimiz ise Hukuk Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Sandıklı Uygulamalı Bilimler. Bunun yanında Veteriner Fakültesi ise yüzde 99 doluluk oranına sahip. Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda açtığımız bölümler olan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Gelişimi bölümleri önleyici sağlıkla ilgili alanlar olduğu için sorun yok.”

 “Yabancı öğrencileri entegre etmeye çalışıyoruz”

AKÜ ve AFSÜ’de yer alan yabancı öğrenciler ile ilgili de bilgiler veren Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu an itibariyle AKÜ’de 56 ülkeden 521 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bizden ayrılan AFSÜ’de de 104 öğrenci var. Afyonkarahisar’da toplam 625 civarında yabancı öğrenci var. YÖK’ün belirlediği rakamlara uygun olarak kontenjan ilan ediyoruz. 3 defa ilana çıkıyoruz. Bu yıl 700 kontenjana karşılık bu sene 120 öğrenci geldi üniversitemize. İyi bölümlerde bile kontenjan boş kalabiliyor. İki türlü durum söz konusu; çok kişi geldiğinde bazı sorunlar oluyor, bunları göğüslemekte zorlanabiliyoruz. Gelme biçiminde de Türkiye’nin ulusal düzeydeki değişkenleri geçerli oluyor.”

Maden mühendisliği yeteri kadar bilinmiyor

AKÜ Kalite Koordinatörü ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise Jeoloji Mühendisliğinin Afyonkarahisar’ın marka yüzü olması gerektiğini ancak kontenjan sorunları yaşadıklarını kaydetti. Türk toplumunda jeoloji ve maden mühendisliğinin menfi bir algıyla görüldüğünü ancak bunun büyük bir hata olduğunu ifade eden Yıldız, “Toplumda bizim mesleğimiz tam bilinmiyor. Maden mühendisliği ile ilgili yeraltı ocaklarında yaşanan iş kazaları yüzünden olumsuz algı yaratıldı. Maden mühendisi deyince akla ilk olarak kömür işletmesi geliyor. Hâlbuki iş sahası çok geniş, zaten bizim en büyük istihdam alanımız mermercilik sektörü. Biz görüyoruz, maden mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin tamamı istihdam ediliyor durumda. Ciddi de maaş alıyorlar” şeklinde konuştu.

“AKÜ’yü daha ileriye götürmek hedefi ile hareket ediyoruz”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği hazırlanan devlet üniversitelerinin stratejik plan hazırlamak zorunda olduklarını belirtti. Sağbaş, “Biz de 2019-2023 planımızı hazırlıyoruz. 2018 yılının başında biz bu sürece kalite koordinatörlüğü olarak başladık. Çok hummalı bir şekilde toplantılarımızı yaptık iç ve dış paydaşlarla. Üniversiteden şehrin beklentilerinin ne olduğunu not aldık ve planlarımıza yansıtmaya çalıştık. Mayıs ayında üniversitemiz bölününce yılın başından beri yaptığımız çalışmaları revize etmemiz gerekti. İnşallah 20 Kasımda gerçekleşecek senato toplantısında senatonun onayına sunacağız. Stratejik planda üniversitemizin tematik konuları belirlendi, neredeyiz ve nereye gidiyoruz gibi hedefler belirlenecek. İyi bir plan hazırlayıp üniversitemizi daha da ileriye götürme hedefindeyiz” dedi.

Tamamlanan projelerden 4 milyon lira gelir elde edildi

Zafer Teknopark bünyesinde yürütülen projeler ve patent işlemleri ile ilgili bilgiler veren Zafer Teknopark  Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ise 17 ofiste 21 projenin yürütüldüğünü söyledi. Tamamlanan projeler ile 4 milyon liralık bir gelir elde edildiğini belirten Kandemir, “Teknopark içerisinde bu sene önceki seneye nazaran 4 tane öğretim üyemizin firması kuruldu. Aynı şekilde biz hem Teknoparkta faaliyet gösteren işletmelere hem de Afyonkarahisar’daki işletmelere destek vermek için Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark olarak patent kurulu oluşturduk. Bu komisyon kurulduktan sonra 4 tane patent için resmi başvurumuz var. Bunların 1-1,5 sene içerisinde sonuçlanmasını umuyoruz. Şu an itibariyle de 17 ofisimiz olmasına rağmen bazı ofisleri iki firmaya kullandırtıyoruz, bu yüzden 21 proje aktif olarak devam ediyor” diye konuştu.

Yapay zeka alanında çalışmalar yapılmalı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise üniversitelerin verdikleri eğitim ve yaptıkları farklılıklarla kalitesini ortaya koyacağını belirterek eğitim verilecek alanlarda gelecekte önem arz edecek yapay zeka gibi bölümlerin açılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Serteser, “Üniversiteler yaptıkları farklılıklarla ortaya çıkacak. Yoksa öbürleri yok olmaya mahkum olacaktır. Tabi ki biz yok olanlardan olmayacağız ama ciddi farklılıklar da yaratmamız gerekiyor. Bilhassa sistemin yapılacak stratejik plana etkileri var. Her şeyi kafanıza göre yapamıyorsunuz. Ben şöyle söyleyeyim, bu stratejik planda bir kere teknoloji bölümleri çok önemli, yapay zekaya önem vermemiz gerekiyor. Üniversite sanayi işbirliği açısından teknokent güzel bir örnektir” dedi.

AKÜ’de 800 bin saatten fazla ders veriliyor

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise stratejik planın üniversite için her şey olduğunun altını çizerek, “Onun üstünden her şeyi uygulamaya konuyoruz. Geçen sene kalite süreçlerinden geçtik,  bu anlamda 50 üniversiteden birisi olduk. AFSÜ ayrıldıktan sonra üniversitemizde bu sene 800 bin saat ders veriyoruz. 800 bin saati aşkın dersin planlamasını genel birimler yapıyor. Eğitim öğretim ile ilgili rektör yardımcılarımız genel değerlendirmeler yapıyor. Yarıyıl bazında 400 bin küsur saatin teoriğinin ve pratiğinin plan programını hem kalite süreçleri açısından hem de stratejik plan açısından göz hapsinde tutmak zorundayız.  Bu anlamda bu toplantılar normal bir toplantıdan üniversitenin her şeyinin konuşulduğu toplantılardır” şeklinde konuştu.

AKÜ potansiyelini yakalayarak büyümeli

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise AKÜ ile aynı dönemde açılan üniversitelerin doluluk oranlarını kıyasladı. 21 üniversitenin doluluk oranının yüzde 98 ile 73 arasında olduğunu kaydeden Tutulmaz, “Bizimki 81,55. Bunda biraz AFSÜ’nün ayrılması etkili oldu. Doluluk oranında 16. sıradayız” dedi. Üniversite tercihlerinde gençlerden ziyade anne ve babaların tercihlerinin daha baskın olduğunu ifade eden Tutulmaz, şöyle konuştu:

“Şimdi anne babaya bizim daha iyi hitap etmemiz gerekiyor. Yani burada disiplinli bir eğitim var. Bu okula çocuğunuzu çok rahatlıkla verebilmelisiniz dememiz lazım. Bunun da tedbirlerini almamız lazım. Yani bizim artık çocuğa hitap etmememiz lazım, biraz da anne babaya da hitap etmemiz lazım. Çünkü ben yakınlarımdan görüyorum. Çocuk bilgisayar bölümü istiyor, anne baba tıp istiyor. Kararları artık çocuğa bırakmayan aileler çocuklarını kendileri yönlendiriyor. Bunun için bizim burada disiplinli bir eğitim veriliyor imajını vermemiz lazım. Bu da üniversiteye düşüyor. İlk günden itibaren işi ciddiye almamız gerekiyor. Bazı şeylere çocuk karar veriyorsa çocuk gevşekliği tercih eder. Ama çağımızda çocuk karar vermiyor. Diğer alanlarda da iş imkanı olabilecek bölümlere daha çok yönelmemiz gerekiyor.”

Üniversite Sanayi işbirliği önemli

OSB Başkanı Bekir Yeşilay ise üniversite sanayi işbirliğinin önemine değinerek Teknopark’ın şehirdeki tüm paydaş kurumlar tarafından desteklenmesi ve önemsenmesi gerektiğin belirtti. Yeşilay, Şahitler Kayası mevkiinde lojistik merkezi oluşturulması konusunda çalışmaların devam ettiğini ve yaşanan hukuki sıkıntıların kısa sürede aşılmasını beklediklerini dile getirdi.

Teknolojik gelişmelere üniversiteler hızla uyum sağlamalı

İş Adamı Şuayyip Demirel ise günümüzde üniversitelerin belirli alanlarda uzmanlaşmış tematik üniversiteler olmasının önemine dikkat çekerek, öğrencilerin üniversitelerin uzmanlık alanlarına göre tercih etmeye başlamaları gerektiğinin altını çizdi. Demirel, teknolojinin gelişimin her geçen gün arttığını belirterek üniversitelerin bu duruma hızlıca adapte olmasının elzem olduğunun kabul edilmesinin gerektiğini de sözlerine ekledi.

İşbirliği içinde çalışmaya devam edilecek

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar’a gelecek öğrenci sayısının artırılması noktasında belediye olarak başta AKÜ olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içeresinde çalışma hususunda fikir birliği içerisinde olduklarını ifade etti. Çoban, Zafer Teknopark’ın çalışmalarında tüm kurumlarda olduğu gibi Afyonkarahisar Belediyesinin de desteklerini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda, AKÜ’deki mevcut bölümlerin ve açılabilecek bölümlerin belirlenmesinde paydaşlar ile istişare edilerek Afyonkarahisar’ı daha fazla öğrencinin tercih etmesi için burs ve staj imkanlarının artırılması gibi çözümlerin hayata geçirilmesi konuları görüşüldü. Toplantı sonunda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından Vali Tutulmaz ve Danışma Kurulu Üyelerine AKÜ Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu tarafından üretilen hammadde ve drogralara ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Danışma Kurulu toplantısı Teknopark’ın ziyaret edilmesinin ardından sona erdi.

02 Kasım 2018, Cuma 495 kez görüntülendi