Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi 2017-2018 akademik yılı mezuniyet töreni düzenlendi.
Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Arslan, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, Afyon Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Haşmet Sarıcı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ümit Dündar ve Doç. Dr. Saliha Handan Yıldız ile beraber Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenci aileleri katıldı.
“Ailemi gönül rahatlığıyla arkadaşlarıma emanet edebilirim”
Öğrencilerin fotoğraflarından oluşan slayt gösterilerinin yapıldığı törende ilk konuşmayı yapan Tıp Fakültesi dönem birincisi Dr. Ahsen Eslem Eser, son yıllarda Türkiye’de tıp fakültelerinde yeterli eğitimin verilmediği söylemlerine karşı olduğunu belirtti. Eser, “Ben bu iddialara katılmadığım gibi bütün samimiyetimle ifade ediyorum ki, bugün buradan mezun tüm arkadaşlarıma, istisnasız her birine kendimi, ailemi, sevdiklerimi gönül rahatlığıyla emanet ederim. Çünkü biliyorum ki hepimiz bu emanete sahip çıkacak yeterli bilgi birikimine ve donanıma sahip durumdayız ve bu şekilde mezun oluyoruz” diye konuştu.
AKÜ Tıp Fakültesi YÖK tarafından onaylanmış bir fakülte
Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan ise 2017-2018 akademik yılında 138 öğrenciyi mezun ettiklerini ve AKÜ Tıp Fakültesinin toplam öğrenci sayısının 982 olduğunu kaydetti. AKÜ Tıp Fakültesi açıldığından beri 838 Tıp Doktorunu mezun ettiklerini söyleyen Aslan, “Tıp fakültemizde verilen tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitimi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kalite Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve onaylanmıştır. 2018 yılında Onkoloji ve Hematoloji Hastanesinin tam kapasite ile faaliyete geçecek olması ve sağlık kampüsümüzün Sağlık Bilimleri Üniversitesine dönüşmesiyle yeni bir döneme giriyoruz. Bu durum sağlık hizmeti sunumu, tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitiminin daha etkin ve verimli sunulmasına vesile olacaktır” dedi.
AKÜ Tıp Fakültesinin misyon ve vizyonundan bahseden Aslan, şöyle konuştu:
“Misyonumuz; insana saygıyı ve hizmeti temel alan, her biri kendi alanında iyi yetişmiş, çağa uygun, aşırılıktan uzak, ülke ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde tıp doktoru ve eğiticilerini yetiştirmektir. Vizyonumuz ise ulusal ve uluslararası bilimsel düzeyde tanınan, tıp eğitimi ve öğretiminde yetkinliği kabul edilen, ülkemiz sağlık protokollerinin oluşmasında ve geliştirilmesinde öncü bir fakülte olmaktır. Sağlık hizmetlerinin niteliği, sunumu ve dağılımı ülkelerin refah seviyelerinin en önemli göstergelerindendir. Siz mezunlarımız insan sağlığını koruyan, geliştiren, tedavi eden insan odaklı bir üniversiteden mezun oluyorsunuz. Bilimselliğin yanı sıra insan ilişkilerinde var olmasını istediğimiz sevgi, saygı ve sabır sizlerin mesleklerinde daha da önem kazanmaktadır.”
Öncelik örnek gösterilecek bir eğitim kurumu olmak
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ Tıp Fakültesi ile ilgili bilgiler verdi. Solak, “Fakültemiz 1998 yılında kuruldu. 1999 yılında tıpta uzmanlık eğitimine, 2002 yılında dekanlığım döneminde de tıp eğitimine başladı. İlk mezunlarını ise 2008 yılında verdi. Fakültemizde kuruluşundan bu yana 700 tıp doktorunu, 360 uzman hekimi mezun etmiş bulunuyoruz. Eğitim, öğretim, araştırma ve sağlık hizmetlerinde 300’e yakın akademik personel eğitim vermektedir. Ali Çetinkaya Kampüsümüzde 164 bin metrekare kapalı alana ulaşan sağlık kampüsümüzde bu eğitimleri vermekteyiz” şeklinde konuştu. Tıp Fakültesi olarak belli görevleri olduğunu söyleyen Solak, “Fakültemizin misyon ve vizyonu doğrultusunda tıp eğitiminde, sağlık hizmetlerinde ve bilimsel araştırmalarda uluslararası standartları yakalamaktır. Önceliğimiz bölgemizde ve ülkemizde eğitim, öğretim ve bilimsel açılardan tanınır ve örnek gösterilecek bir eğitim kurumu olmaktır” dedi.
Sağlık alanında yatırımlar devam ediyor
AKÜ Tıp Fakültesinde verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinin AKÜ için vitrin özelliğine sahip olduğunu söyleyen Solak konuşmasına şöyle devam etti:
“Her yıl fakültemizin ve hastanemizin fiziksel ve akademik olarak büyümesi ve gelişmesi yönünde azami gayret ve çaba göstermekteyiz. Bu bağlamda 2012 yılında hizmete açtığımız Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizden sonra, ilimizde ve bölgemizde önemli olan Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezini bitirdik, yeni nesil cihazlarla Mayıs 2016’da hizmete sunduk. Tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp alanlarında ciddi mesafeler kaydettik. Başta ilimiz ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu alanlar olmak üzere fakültemize yeni öğretim üyeleri alarak gücümüzü arttırmaya devam ediyoruz. Hematoloji alanında ve kemik iliği naklinde hastalarımıza yeni sağlık hizmetleri planladık. 32 bin metrekare kapalı alana sahip ve bu alanda ülkemizin 5.hastanesi olan Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi de Ekim 2017’de tamamladık ve bu yıl hizmete sunduk. Bu yeni merkezimiz güncel teknolojiyi kullanan cihazlarla donatılmış olup, entegre bir merkez hüviyetindedir. İlimize, bölgemize, ülkemize ve tedavi olacak hastalarımıza hayırlı olsun. Bu tesisler sayesinde kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alacak olan hastalarımız artık başka illere gitmeyecek ve hakkettikleri sağlık hizmetlerini ilimizde alacaklardır.”
Mezun hekimlere ve ailelerine de seslenen Solak, “Anne babalar, her türlü meşakkate katlanarak büyüttüğünüz en kıymetli varlığınız olan evlatlarınızı 6 yıl önce bizlere emanet etmiştiniz. Bu güzel günde büyük bir özenle ve dikkatle yetiştirdiğimiz ve kendi evlatlarımız gibi aziz bildiğimiz öğrencilerimizi iyi yetişmiş birer hekim olarak mezun ediyoruz. Mezun hekimlerimiz için ise ülkemizin hekim ordusu içinde yetişmenize katkı sunmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Fakültemizde 6 yıl boyunca zorlu bir eğitim sürecinden geçtiniz. İyi bir eğitim aldınız ve birinci basamak hekimliği düzeyinde bilmeniz gereken her şeyi öğrendiğinize eminim ve görev yaptığınız her yerde başarılı olacağınıza inancım tamdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar tarafından mezun olan genç hekimlere “Hipokrat Yemini” ettirildi. Mezuniyet töreninde dönem birincisi Dr. Ahsen Eslem Eser’in mezuniyet kütüğüne ismini çakmasının ardından üniversite protokol mensuplarınca genç hekimlere temsili mezuniyet belgeleri verildi.
Mezuniyet töreni, genç hekimlerin kep atmalarının ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.