Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından geleneksel hale getirilen Kocatepe Zafer Yürüyüşünün on dördüncüsü çeşitli üniversitelerden gelen öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Öğrenciler ve öğretim elamanları şehitlikleri gezdi

Büyük Taarruz’un 96. yıl dönümünde AKÜ’nün daveti ile Afyonkarahisar ve çevre illerden gelen 100’e yakın öğretim elemanı ve üniversite öğrencisinin de katıldığı Zafer Yürüyüşü’nde Çiğiltepe, Büyük Taarruz ve Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitlikleri ziyaret edildi. Ziyaretlerde misafirlere AKÜ Rektörlüğü Atatürk İlkeleri ve Inkilap Tarihi Bölüm Başkanlığı öğretim elamanları Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ve Öğretim Görevlisi Dr. Talat Koçak tarafından Büyük Taarruz’a ilişkin bilgiler aktarıldı. Heyet daha sonra Şuhut ilçesinde bulunan ve Gazi Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Atatürk Evini ziyaret ederek, yetkililerden bilgiler aldı.

Atatürk Evinde bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu 26 Ağustos sabahı başlayan Büyük Taarruz sayesinde istiklal zaferinin kazanıldığını belirtti. Eroğlu, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte Atatürk Evi önünde açılan hatıra defterini imzaladı. Mehter takımı eşliğinde devam eden kutlamalar, kortej geçişiyle ilçe merkezine kadar sürdü. Süvari birlikleri ve Jandarma Komutanlığına ait atlı birliklerin de yer aldığı kortej sonunda Eroğlu, İzmir’e giden süvari birliğine Türk bayrağı ve savaşın yaşandığı bölgeden alınan toprak teslim etti.

96 yıl sonra aynı coşku ve heyecan

Atatürk Evi ziyaretinin ardından ise Şuhut Stadyumu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Takımı ve Mehteran Takımı Konseri ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı Kocatepe Belgeseli gösterimleri gerçekleştirildi.  Burada bir konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan, Kurtuluş Savaşı’nı zafere götüren ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe’nin yıllar sonra aynı coşku ve heyecana ev sahipliği yaptığını belirtti. Tutulmaz, şöyle konuştu:

“96 yıl önce Şuhut’tan başlayan ulusal kurtuluş mücadelesi millet için her açıdan bir varoluş savaşıydı. Düşmana karşı en güçlü ve kalıcı darbeyi vurabilmek için milletimiz 26 Ağustos’ta ordusuyla birlikte yekvücut olup özgürlüğe yürüdü. Aziz milletimizin ve şanlı ordumuzun 25 Ağustos 1922’de buradan başlattığı kutlu yürüyüş 26 Ağustos 1922 sabahı saat 05.30’da düşman mevzilerine karşı topçu ateşiyle devam etti. Büyük Taarruz harekatı gün aydınlandığında Türk askerinin süngü hücumuyla, düşmanla göğüs göğse çarpışmasıyla devam etti. 26 Ağustos’ta başlayan ve Yunan ordusunun İzmir’i terk edişi 9 Eylül’e kadar devam eden sürede Türk ordusunun kayıpları 13 bin şehit ve gaziydi. 3 yıl 4 aylık işgalin ardından Yunan ordusunun 14 günlük kaçış süreci Yunan tarihine ‘Küçük Asya felaketi’ olarak geçti.”

Atalarımız canları pahasına savaştı

Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu kahraman milleti topla, tüfekle, silahla yenemediler. Batılı ülkeler 1699 Karlofça Anlaşması’ndan itibaren yeni bir planı devreye koymaya çalışıyor. Adına ‘Şark Meselesi’ dedikleri, böl, parçala ve yut taktiğini kullanmaya çalışıyorlar. Dedelerimiz Galiçya’da, Yemen’de, Kafkas cephesinde, Çanakkale’de, Kut’ül Amare’de bu vatan için canları pahasına savaştılar” diye konuştu. Gecede Büyük Taarruz’un anlatıldığı tiyatro gösterisi beğeniyle izlenirken Şuhut Stadyumundaki program halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı’nın konseri ile son buldu.

Törenlere Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, Kuvvet Komutanlıkları Temsilcileri Tuğg. Hurşit Ağırcan, Hv. Tuğg. Sadık Uygur, Tuğg. İsmail Amanvermez, Tuğa. İlker Özkan, Hv. Tuğg. Bülent Çetin, Garnizon komutanı Tuğg. Özdemir Şan ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkanları, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldılar.

Yürüyüş Çakırözü köyünden başladı

Şuhut şehir stadyumundaki törenlerin tamamlanmasının ardından, katılımcılar Zafer Yürüyüşü için Çakırözü köyüne geçti. Çakırözü köyünde protokolün yerini almasıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği konseri başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosunca çalınan marşların ardından Kocatepe Belgeseli gösterimi yapıldı.  Afyonkarahisar’da, Büyük Taarruz‘un 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ordularının Çakırözü köyünden Kocatepe’ye kadar yürüdüğü güzergâhta gerçekleştirilen 14. Zafer Yürüyüşü, Vali Mustafa Tutulmaz ve Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından başlatıldı.

Yürüyüş öncesinde Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Zafer Yürüyüşü hakkında detaylı bilgiler vermesinin ardından yapılan havai fişek ve lazer gösterisi eşliğinde Tutulmaz, Eroğlu ve beraberindeki protokol üyeleri ile farklı illerden gelen misafirler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüşe devam ettiler.

TSK temsilcileri AKÜ Müzik Müzesini ziyaret ettiler

 Zafer Haftası kapsamında düzenlenen törenlere katılmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcileri Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesini ziyaret ettiler. Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Tuğg. İsmail Amanvermez, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tuğa. İlker Özkan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Hv. Tuğg. Bülent Çetin, ile Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan’dan oluşan heyete AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen tarafından müzeye ilişkin bilgiler verildi. Ziyaret AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elamanlarının verdiği mini konser ile sona erdi. Heyet daha sonra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ı makamında ziyaret etti.

Türk Yıldızları nefes kesti

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Barış Manço konser alanında Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları tarafından gösteri uçuşu gerçekleştirildi. Afyonkarahisar halkının yoğun ilgi gösterdiği gösteriye Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdür Vekili Gürsel Yıldız, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Tamer Sert, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Sezen ile çok sayıda vatandaş izledi.

27 Ağustos 2018, Pazartesi 669 kez görüntülendi