Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen kahvaltıda Afyonkarahisar’da görev yapan medya mensupları ile bir araya geldi.

Programda bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite yönetimi olarak basın mensuplarıyla 10 Ocakta bir araya gelmek istediklerini ancak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının vermiş olduğu görev nedeniyle o tarihte şehir dışında olması nedeniyle 12 Ocakta bir araya gelme imkanı bulduklarını belirterek, toplantıya katılan gazetecilere teşekkür etti. Solak, konuşmasında insanların çevresinde ve dünyada olup biteni öğrenme ve çevresiyle paylaşmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Solak, “Zor ancak, son derece önemli bir görevi fedakârca ifa eden gazeteciler, milletimizin duyan kulağı, gören gözü, konuşan dili, yazan eli ve hak terazisinden sapmayan vicdanıdır” dedi. Çağdaş demokrasilerde iletişimin en güçlü araçlarından olan basın-yayın kuruluşlarının, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayan, vazgeçilmez unsurlardan biri olduğunun altını çizen Solak, “Hitap ettikleri toplumun aynası ve toplumu oluşturan fertlerin doğru haber alma ve doğru bilgilenme hakkının teminatıdırlar” diye konuştu.

Solak şunları söyledi:

“Kamuoyunun duygu ve düşüncelerini objektif ve tarafsız olarak yansıtmak suretiyle, demokrasinin tam işlerliğinin gelişmesine de katkıda bulunan başta gazetecilerimiz ile birlikte basınımızın diğer mensupları; toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesinde ve korunmasında da çok önemli görevler ifa etmektedir. Kamu yararına hizmet eden gazeteci arkadaşlarımız; ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. İlimizdeki tüm basın yayın kuruluşlarımızın, kamu yararını ilgilendiren konularda halkımızı doğru bilgilendirmede, kamuoyu oluşturmada, alınan tedbirlerin, getirilen yeniliklerin kamuoyuna yansıtılmasında gösterdiği duyarlılığın takdirle karşılandığını bir kez daha hatırlatmak isterim.”

17/25 Aralık üniversite yönetimi için milat oldu

Solak, bazı medya kuruluşlarında şahsı ve üniversite tüzel kişiliği ile ilgili olarak bir karalama kampanyası yürütüldüğünü belirterek, “Yerel basınımızda şahsım ve üniversitem ile ilgili bir takım asılsız iddiaların kamuoyuna servis edildiği ve ısrarlı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü üzülerek ve şaşkınlıkla takip etmekteyim” dedi. Şahsı ve üniversite ile ilgili olarak basında FETÖ/PDY ile bağlantılı gösterilmeye ve bu süreçte hakkında olumsuz bir algı yaratılmaya çalışılmasının anlaşılabilir bir şey olmadığını vurgulayan Solak şunları kaydetti:

“Zira şahsım ve diğer yönetici arkadaşlardım ile birlikte, ilk olarak 17-25 Aralık 2013 operasyonları ve akabinde Milli Güvenlik Kurulunun FETÖ için ‘legal görünümlü illegal yapı’ tanımlamasından sonra, üniversite içerisinde akademik ve idari personel alımlarında gerekli titizlik gösterilmiş, malum yapı ile bağlantısı üniversite camiasında bilinen ve idari görevlerde bulunan kişilerin de yetkimiz dâhilinde pasifize edilmesi sağlanmıştır. Her ne kadar tarafımızca gerekli titizlik gösterilmiş olsa da malumunuz olduğu üzere, üniversiteler olarak personel alımlarında emniyet-güvenlik soruşturması yapma yetkimiz ve istihbari bilgilere ulaşmamız söz konusu değildir. Ancak içinde bulunduğumuz OHAL ortamında 676 sayılı KHK ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde düzenlenen devlet memurluğuna alınacaklarda aranan genel şartlara ‘Güvenlik Soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapmış olmak’ eklenmiştir. Bu düzenlemenin amacının FETÖ/PDY mensuplarının hiçbir şekilde kamuya alınmaması olduğu açıktır. Bu bağlamda, dönem itibariyle deşifre olmayan bir örgütün mensupları hakkında adli veya bir idari işlem yokken nereden bilgi almamız bekleniyor ki, bir takım suçlamalarda bulunuluyor.”

AKÜ FETÖ/PDY ile mücadelede model üniversite oldu

AKÜ’nün 15 Temmuz 2016 darbe kalkışması sonrasında hızlı ve kapsamlı bir çalışma yürüterek FETÖ yapılanmasına karşı önemli bir direnç gösterdiğini ifade eden Solak “Üniversitemiz bu şekilde üniversiteler arasında örnek bir model oluşturmuştur. Titizlikle yürütülen işlemlerde, herhangi bir mağduriyete yol açmamak ve somut verilerle işlem yapmak için MİT Müsteşarlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, TMSF, Milli Eğitim Bakanlığı, MASAK, Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere önemli kurumlarla yazışmalar yapılmış ve entegre bir bilgi ağı kurulmaya çalışılmıştır” dedi. Solak, “Elbette soruşturmaların gizliliğini ihlal edecek hiçbir işleme de müsaade edilmemiştir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler akademik personel hakkında yetkili YÖK Başkanlığına tevdii edilmiş, idari personel için de üniversitemiz nezdinde kararlar alınmıştır” diye konuştu.

Solak şöyle devam etti:

“Resmi Gazetede yayınlanan KHK eklerinde isimlerine yer verilen üniversite akademik ve idari personel sayılarına bakıldığında kapsamlı çalışma yürüten tüm üniversitelerde birçok kişinin kamu görevinden ihraç edildiği görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından hareketle, 15 Temmuz Darbe kalkışmasının etkilerinin devam ettiği ve FETÖ/PYD örgütünün hain saldırı ve planlarla hala tehdit unsuru olduğu bu süreçte, mücadele eden ve ciddiyetle işlem tesis eden idareler desteklenmeli ve teşvik edilmelidir düşüncesindeyiz. Ancak görüyoruz ki, bir kısım basın mensubu arkadaşlarımız bizim gayret ve çalışmalarımızı yok saymakta, tam tersi bizlere karşı yıpratma faaliyeti yürütmektedir. Bu tavır ve anlayışı başta kamuoyumuz olmak üzere, değerli basın mensuplarımızın takdirine bırakıyoruz.”

Pennsylvania’ya gitmediğimin ispatı pasaport kayıtlarımda var

Rektör Solak, bazı medya kuruluşlarınca yaratılmaya çalışan algı kapsamında kendisinin FETÖ elebaşının yaşadığı ABD’nin Pennsylvania kentine gittiği iddiasının mesnetsiz bir iftiradan başka bir şey olmadığını açıklayarak, “Öncelikle hayatımın hiçbir döneminde Pennsylvania’ya gitmedim ve FETÖ’nün elebaşısı ile hiçbir ortam ve platformda bir araya gelmediğim açıkça bilinmelidir. Bu durum pasaport kayıtlarım ve yurt dışı giriş-çıkış bilgilerim ile de sabittir. Ayrıca malum yapı ile görüş ve dünyalarımız hiçbir zaman uyuşmamıştır” diye konuştu.

İftiralar çalışma azmimizi etkilemiyor

Solak şahsı ve AKÜ hakkında ısrarlı bir şekilde karalama faaliyeti yürüten bazı basın mensuplarının, AKÜ’nün göz bebeği olan Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile ilgili de asılsız ve uydurma bir takım iddiaları gazete köşelerine taşıdığını belirterek, “Hiçbir inceleme ve süzgeçten geçirmeden suçlayıcı ve nezaket kurallarına uymayacak ithamlarda bulunmuşlardır. Üniversite hastanemiz üst düzey donanım ve imkanları ile bölgemizin önemli bir sağlık kurumu olmuş ve ciddi bir boyutta hizmet kapasitesi meydana getirmiştir. Artık birçok hasta diğer illere değil, komşu illerden hastalar bize gelmektedir. Bizler çıtamızı olabildiğince yüksek tutuyoruz. Bu nedenle bizler de özeleştirimizi yapıyoruz. Ancak hiçbir gerçekliği olmayan, asparagas haberlerle karalanmamızı da anlamamız mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

Solak sözlerini şöyle noktaladı:

“Afyonkarahisar ilimiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen öğrencilerimize hizmet veren üniversitemiz, her geçen gün büyüyüp gelişmekte ve en çok tercih edilen üniversiteler arasında yerini sağlamlaştırırken, uydurma ve olumsuz bir takım haberlerle karşılaşmak emin olun ki şevkimizi ve heyecanımızı asla kıramayacaktır. Fiziksel büyümemizi yüzde 72 büyüttük. Sağlık hizmetlerimizi yüzdü 300 büyüttük. Toplam öğrenci sayımız yüzde 42 net büyüdü. Birçok parametreyi burada sayabilirim ancak bugünün konusu değil.”

Toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Hilmi Uçan ve Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, Basın Yayın Enformasyon Afyonkarahisar Müdürü Ali Fuat Gölbaşı, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğlu ile Afyonkarahisar’da basın-yayın hayatını sürdüren gazete, televizyon, radyo ve internet medyasının çalışanları ve temsilcileri katıldı.

12 Ocak 2017, Perşembe 936 kez görüntülendi